fbpx

Η Ρομά υποψήφια ευρωβουλευτής Μαρία Τζαμπάζη στη “Φωνή”: Ο κοινωνικός αποκλεισμός απειλή για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες!!

0

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ σε λιγότερο από ένα μήνα και τα κόμματα ετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση με τα όποια ευρωπαϊκά διακυβεύματα, επηρεασμένα από εσωτερικό πολιτικό κλίμα.

Στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων συμμετέχουν υποψήφιοι προερχόμενοι από κάθε κοινωνική ομάδα με στόχο την πολυσυλλεκτικότητα.

Μια ξεχωριστή υποψηφιότητα και αυτή της Μαρίας Τζαμπάζη με το ευρωψηφοδέλτιο του «ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», η οποία κατάγεται από οικογένεια Ρομά, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη και λόγω των μετακινήσεων έχει ζήσει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας από την παιδική της ηλικία.

Η Μαρία Τζαμπάζη ασχολείται με τα ζητήματα των Ρομά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει συνεργαστεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι απαντήσεις της στις ερωτήσεις της «Φ» είναι ενδεικτικές της δράσης και της συνεργασίας της με την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • Ποια είναι η Μαρία Τζαμπάζη άγνωστη στους πολλούς μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητας σας;

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην όμορφή και πολυπολιτισμική Ξάνθη. Κατάγομαι από οικογένεια Ρομά και οι παιδικές μου μνήμες είναι γεμάτες από παιχνίδι, φίλους, μετακινήσεις λόγω δουλειάς σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, γλέντια και τρυφερές ιστορίες στο βραδινό τραπέζι. Είμαι μητέρα ενός υπέροχου 20χρονου αγοριού και  έρχομαι αντιμέτωπη με τους προβληματισμούς και τα προβλήματα των νέων. Έχω συνεργαστεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης και πηρά γνώσεις κυρίως σε θέματα λειτουργία του οργάνου και της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

  • Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική και δη τα ευρωπαϊκά θέματα;

«Οι δράσεις με τις οποίες έχω ασχοληθεί μέχρι τώρα στην ζωή μου φανερώνουν την επιθυμία της εμπλοκής μου με τα κοινά και δη τα ευρωπαϊκά θέματα. Η κοινωνική αλληλεπίδραση αρνητικού περιεχομένου στάθηκε συχνά ένας από τους κύριους προβληματισμούς μου. Άλλωστε τόσο οι Ρομά όσο και άλλες ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες βιώνουν ή «απειλούνται» από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επομένως η κινητήριος δύναμη για να ασχοληθώ με την πολιτική είναι η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων επειδή,  τα ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελούν βασική προϋπόθεση για την φυσική και κοινωνική ύπαρξη του ανθρώπου και εκφράζουν τη θέληση του να ζήσει ως βιολογικό, πνευματικό και κοινωνικό ον».

  • Γιατί επιλέξατε το ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

«Επέλεξα το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διότι είναι ένα κόμμα το οποίο δίνει μάχη για την  ένταξη και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν το κόμμα που ξεκίνησε να υλοποιεί το πλαίσιο για την ένταξη των Ρομά παρόλο που είχε εκδοθεί από το 2011. Γιατί ο  ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει αποδείξει ότι νοιάζεται για τους Ρομά. Για παράδειγμα είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει επισκεφθεί καταυλισμούς Ρομά, δούλεψε και δουλεύει στο πεδίο και έλυσε προβλήματα άμεσα. Για μένα αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη ότι έκανα την καλύτερη επιλογή».

  • Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 4 μείζονα προβλήματα της Ευρωπαϊκής οικογένειας;

«Κατά τη γνώμη μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την εποχή κυριαρχούν:

  • Η άνοδος της ακροδεξιάς.
  • Η μη ίση μεταχείριση των ανθρώπων και η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
  • Η διαφορετική οικονομική διαστρωμάτωση των κρατών.
  • Το μεταναστευτικό πρόβλημα».

 

  • Είστε Ρομά τι σημαίνει αυτό; Θα αγωνιστείτε και θα διεκδικήσετε λύσεις στα χρόνια πρόβλημα των κοινοτήτων Ρομά στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

«Το ότι είμαι Ρομά η ίδια με φέρνει σε θέση να γνωρίζω ακριβώς τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η φυλή. Στόχος μου είναι να συνεχίσω τον αγώνα που γίνεται από το 2011 στο Ευρωκοινοβούλιο για την κοινωνικοοικονομική ένταξη των Ρομά και παράλληλα να προσθέσω νέες παραμέτρους και προβληματισμούς που απαιτούν λύσεις άμεσες και βιώσιμες».

  • Τα τελευταία 3 χρόνια, έχει σημειωθεί απίστευτη πρόοδος σε επίπεδο εκπροσώπησης των Ρομά με την δημιουργία και καθημερινή δράση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, πως σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

 «Είναι μία εξέλιξη που με χαροποιεί και με κάνει περήφανη την ίδια στιγμή καθώς αποτελώ και μέλος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη για μένα καθώς πιστεύω στο όραμα και στο ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. Παράλληλα είναι γνωστό  ότι αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε μέσα από σκληρή και σοβαρή δουλεία με μόνο γνώμονα την βελτίωση του επιπέδου ζωής των Ρομά και ήδη έχουν αρχίσει και φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα και μελλοντικά θα υπάρξουν καλύτερα».

Share.