fbpx

Κινητοποίηση απόψε στην Καλαμάτα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

0

ΣΤΟΥΣ… ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΟΥΤΣΗ – ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ είναι οι αντιδράσεις αναφορικά με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον  υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, έρχεται να αλλάξει την αγορά εργασίας και να ξεμπλοκάρει κυρίως, στρατηγικές επενδύσεις, διευκολύνοντας τους επενδυτές και να δημιουργώντας ένα φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον στην χώρα, καθώς εκπρόσωποι φορέων και κόμματα, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη.

Ρεπορτάζ Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Η κυβέρνηση επισημαίνει πως έτσι, οι άδειες θα βγαίνουν με διαδικασίες εξπρές, χωρίς γρηγορόσημο και γραφειοκρατία, ενώ τον έλεγχο των φακέλων αναλαμβάνουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Στην περίπτωση του Δημοσίου και εφόσον παρέλθει η προθεσμία των 45 ημερών για την έγκριση ή μη της άδειας, οι διοικητικοί υπάλληλοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις, ενώ προβλέπονται και μέτρα για την προστασία των εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τον υπουργό επίσης, δημιουργείται για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας, με τις αντιδράσεις ωστόσο, κάτι περισσότερο από έντονες, καθώς οι περισσότεροι στέκονται στην… εξαφάνιση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

ΣΤΑ… ΚΑΓΚΕΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

«Επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων, πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά εξαφανίζονται», τονίζει η Κουμουνδούρου, με τα στελέχη της να δίνουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφερόμενα στην κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία την οποία επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε αυξήσεις κατά μέσο όρο 103 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των εργαζομένων. Σκληρός σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε, ήταν και ο χαρακτηρισμός της πρώην υπουργού και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου που κάνει λόγο για εκδικητική προς τους εργαζομένους πολιτική – κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα. Αντίστοιχη και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ που  τονίζει πως «η Ανάπτυξη επιβάλλεται να αφορά άμεσα τους εργαζόμενους, την βελτίωση της ζωής τους, αλλά και την δημιουργία πολλών νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας», κάνοντας λόγο για υλοποίηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΕΒ. Έντονη φυσικά και άμεση, η αντίδραση και από το KKE που κάνει λόγο για νέα\, αντεργατική επίθεση. «Η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με τις δυνατότητες που δίνονται στους εργοδότες να μην τις εφαρμόζουν και το παραπέρα χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με τα νέα προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καταρρίπτουν το μύθο ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι για όλους», αναφέρει το ΚΚΕ, συμπληρώνοντας πως στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται όροι, που ουσιαστικά καταργούν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις είχαν απομείνει …

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΨΕ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σε αυτήν την κατεύθυνση και οι αντιδράσεις φορέων και συλλογικοτήτων στη Μεσσηνία που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, οι οποίοι προγραμματίζουν απόψε στις 7 το απόγευμα διαδήλωση στην Πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτας, θέλοντας να δηλώσουν πως αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει! «Σε συνέχεια της δίκαιης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, η  κυβέρνηση της ΝΔ, λίγους μήνες μετά τις εκλογές καταθέτει την δικιά της… ανάπτυξη! Δίνει  γη και ύδωρ (ακόμα και τα αρχαία), με μια σειρά μέτρων από κίνητρα για τους όρους δόμησης, για την επιτάχυνση διαδικασιών επενδυτικών πάρκων για τις ειδικές οικονομικές ζώνες, εξασφαλίζοντας παράλληλα στους εργοδότες ένα εργασιακό κάτεργο για τους εργαζόμενους, αφού σε αυτές δεν θα ισχύει κανένα εργασιακό δικαίωμα», επισημαίνει επιθετικός και διάθεση ειρωνείας ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσσηνίας (ΔΕΥΑΜ), Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο οποίος αναφέρεται στα άρθρα 49, 51και 52  του πολυνομοσχεδίου. «Στα  άρθρα 49 και 51 προβλέπονται εξαιρέσεις από τις τοπικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), για επιχειρήσεις  κοινωνικής οικονομίας και για επιχειρήσεις πού αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στο άρθρο 52 προβλέπεται, η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων από εργοδότες πού απασχολούν πάνω από το 50% εργαζόμενους στον κλάδο και στο άρθρο 53 ότι για να προσφύγουν μονομερώς οι εργαζόμενοι στον ΟΜΕΔ, θα πρέπει να αποδεικνύουν «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού δημοσίου συμφέροντος». Στην ουσία αποκλείουν την δυνατότητα των εργαζομένων να προσφύγουν στον ΟΜΕΔ. Στο άρθρο 50 προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων για κήρυξη της απεργίας, καταργώντας στην ουσία τα καταστατικά των Σωματείων,  παρεμποδίζοντας τα  μέλη τους να συγκεντρώνονται  να συζητούν και να συναποφασίζουν μέσα από διάλογο και αντιπαράθεση που θα τους επιτρέπει να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον αγώνα τους και τα δικαιώματα τους.  Θέλουν σιγή νεκροταφείου», επισημαίνει καλώντας όλους στην αποψινή διαδήλωση ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο οποίος καυτηριάζει και τα του ηλεκτρονικού μητρώου, τονίζοντας πως πρόκειται για ανάπτυξη των κερδών για το μεγάλο κεφαλαίο! «Για τους εργαζομένους φυσικά, ψωμί, ελιά και Βρούτση… βασιλιά», τόνισε καταληκτικά ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι αναφορές του προέδρου του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν Μεσσηνίας, Βαγγέλη Λαμπρόπουλου.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

«Κάνουμε ανοικτό κάλεσμα στην διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας να συνεδριάσει άμεσα και να οργανώσει κλιμάκωση κινητοποιήσεων με  προκήρυξη απεργίας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε διαφορές! Το λέμε εμείς πρώτοι. Όμως εδώ, διακυβεύεται η ύπαρξη των Συνδικάτων. Να βάλουμε στην… πάντα τις διαφορές και με ενότητα, όλοι μαζί, να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία των Συνδικάτων από τους  εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους. Να δώσουμε μαζί το μήνυμα  στην κυβέρνηση ότι δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο θα συνδικαλιζόμαστε, και θα αποφασίζουμε. Να δώσουμε μήνυμα ότι, δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις στην οργάνωση των Συνδικάτων μας  και στον τρόπο λειτουργίας τους. Η οργάνωση της πάλης είναι υπόθεση δική μας και όχι των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους. Έχουμε καταστατικά με σκοπούς πού προβλέπουν απαρτίες, τρόπους λειτουργίας και εκλογής των Οργάνων τους. Έχουν καταστατικά που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν ψηφίσει ύστερα από συζήτηση και ουσιαστικό διάλογο. Έχουμε μητρώα μελών και δεν είμαστε διατεθειμένοι  να τα δώσουμε σε κανέναν εργοδότη», σημείωσε καταληκτικά, ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος.

Share.