fbpx

Κλιματική αλλαγή: Άμεσες παρεμβάσεις και στη Μεσσηνία για τη διάσωση και του τουρισμού ζητούν οι τοπικοί φορείς!

0

ΠΑΡΑΞΕΝΗ που είναι η ζωή… ή μήπως οι άνθρωποι;  Ίσως και να ανήκουμε τελικά, στο χειρότερο είδος του σύμπαντος, βάζοντας σε προτεραιότητα τους εφήμερους… εαυτούς μας, το κέρδος, τα όποια οφέλη και την αδυσώπητη αίσθηση της… επέκτασης, η οποία κυριεύει ακόμη και το τελευταίο μας κύτταρο!
Είμαστε εμείς άλλωστε, αυτοί που παρεμβαίνουμε όλο και περισσότερο στην υπέροχη φύση, επηρεάζοντας με τις επιλογές μας το κλίμα και τη θερμοκρασία της Γης, ξεχνώντας πως καραδοκεί όχι για να μας εκδικηθεί προφανώς, αλλά για να καταφέρει να… αναπνεύσει!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Είμαστε εμείς, που με τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση ομβρόφιλων δασών, προσθέτουμε τεράστιες ποσότητες αερίων, αυξάνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου και φυσικά, την υπερθέρμανση του πλανήτη, εμείς που συμβάλουμε στην αύξηση της τρύπας του όζοντος και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη ρύπανση του νερού, του εδάφους, του περιβάλλοντος, το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απώλεια της βιοποικιλότητας, τα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και φυσικά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αφού έχουμε βάλει για τα καλά, το χέρι μας, στην κλιματικη αλλαγή…

Είμαστε εμείς, που κοιμόμαστε τη νύχτα με καύσωνα ύστερα από μπλακ άουτ στη ΔΕΗ λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από την υπέρμετρη χρήση κλιματιστικών και ξυπνάμε με 7 νεκρούς και απίστευτα πολλούς τραυματίες, από 10 λεπτά σφοδρής, καλοκαιρινής… κακοκαιρίας.

ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ»

Το φαινόμενο της Χαλκιδικής, δεν είναι καινούριο!
Ήταν η Μάντρα, πιο πριν η Καλαμάτα, ήταν το Μάτι και όπου αλλού έχει βάλει το χέρι του ο «άνθρωπος», ο οποίος στο βωμό της ευημερίας του, λες και θα κρατήσει αιώνια, θυσιάζει τα πάντα, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών που με περισσό εγωισμό, φέρνει σ’ αυτόν τον… σάπιο από κάθε άποψη κόσμο, προκειμένου να διασφαλίσει τη… συνέχειά του!
Σαν την Χαλκιδική δεν έχει…. και ναι, μπορεί να έχουν δίκιο όσοι το ισχυρίζονται, όπως και εκείνοι που λένε πως σαν τη Μεσσηνία… πουθενά, όμως η αλήθεια είναι τόσο εύθραυστη τελικά και είμαστε εμείς, εκείνοι που την καθιστούμε ετοιμόρροπη ανά πάσα στιγμή, γιατί δεν αρκεί να είναι όμορφος ένας τόπος! Πάνω απ’ όλα, οφείλεις να τον προστατεύεις, για να μπορείς να απολαύσεις τις ομορφιές και όσα σου χαρίζει απλόχερα, ζητώντας σου για αντάλλαγμα μόνο λίγη φροντίδα, λίγη φειδώ στις παρεμβάσεις σου και μέτρο…
Το τελευταίο ειδικά όμως, το χάσαμε προ πολλού…
Χτίζουμε στο ρέμα, έρχεται η εκάστοτε κυβέρνηση, δεν το γκρεμίζει, ζητά λίγα… ψίχουλα, να κινηθεί και ο κλάδος που επλήγη πρώτος από την κρίση και σου λέει: Εντάξει κύριος, νόμιμο το σπιτάκι σου, κομπλέ… Όταν πνιγείς βέβαια μετά, όπως και ο κάτοικος μερικούς δρόμους πιο κάτω, που δεν φταίει σε τίποτε, να… τα δάκρυα ποτάμι και δωσ’ του οι ευθύνες στον κακό μας τον καιρό! Όπως και οι δρόμοι και τα σπίτια γύρω απ’ το Μάτι, όπως και τα 10 φονικά λεπτά στη Χαλκιδική, για τα οποία φταίμε όλοι!

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Και δεν είχε κάτι… μαζί μας φονική κακοκαιρία που ανήκει στην κατηγορία του υπερκυττάρου, τη λεγόμενη «super cell», ήταν απλώς, ένα σπάνιο μεν, αλλά πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο που εμφανίζεται κάτι λιγότερο από μια φορά το χρόνο, το οποίο αυτή τη φορά, ξεκίνησε από τις Πρέσπες, όταν μια πολύ ψυχρή, αέρια μάζα, κινήθηκε από βορρά προς νότο, φτάνοντας τα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, που είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί , οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως κάποιο αντίστοιχο φαινόμενο, μπορεί να «χτυπήσει» οπουδήποτε στη χώρα, δεδομένης της αποσταθεροποίησης του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή άλλωστε, που είναι ανθρώπινο δημιούργημα, δεν φέρνει μαζί της μόνο αυτά τα δεινά. Το κλίμα σε όλη την Ευρώπη, είναι πλέον περισσότερο ζεστό και υγρό, γεγονός που προφανώς, θα επιφέρει επιδημίες και ασθένειες, που θα προκαλούνται από κουνούπια, άλλα έντομα και τρωκτικά, με τη διάδοση των ασθενειών να είναι πιο εύκολη, καθώς και αύξηση μικροβίων και βακτηριδίων που δυνατόν να οδηγήσουν σε αύξηση των λοιμώξεων. Σύμφωνα άλλωστε, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι κλιματικές αλλαγές για την υγεία, θα είναι σημαντικοί και θα ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

Το ακραίο, έχει πάψει να είναι ακραίο πια, όπως και ο άνθρωπος έχει πάψει να έχει τα μάτια της καρδιάς του στραμμένα στην ουσία, αναζητώντας το κέρδος και ακολουθώντας με ασύδοτους ρυθμούς την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Χθες το πρωί λοιπόν, εξαιτίας των δικών μας επιλογών, κοιμηθήκαμε με καύσωνα και ξυπνήσαμε με θύματα από την κακοκαιρία, τα οποία παρεμπίπτοντος, ήταν όλα τουρίστες! Αυτό, δίνει άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο τομέα, τον οποίο θέλουμε να αποκαλούμε κυρίαρχο για την ανάπτυξη της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τον, ως τη βαριά μας βιομηχανία, με την ανάγκη επαναπροσδιορισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Δημήτρη Καραλή, να κρίνεται επιτακτική.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

«Με την προσοχή μας στραμμένη στη Χαλκιδική που είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους προορισμούς της Ελλάδας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε μεταξύ των άλλων παραγόντων και είναι αναγκαίο να λάβουμε σοβαρά υπόψη, τη διαφοροποίηση των κλιματολογικών συνθηκών», σημείωσε ο κ. Καραλής που χαρακτήρισε εύστοχα, ως ευπαθές προϊόν τον τουρισμό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς, σχετίζεται άμεσα, με τις καιρικές συνθήκες. «Αν δεν έχεις σύμμαχο τον καιρό, δεν μπορείς να έχεις καλά αποτελέσματα στον τουρισμό και αυτός άλλωστε, είναι ένας λόγος που φέτος, δεν πάει καλά ο τουρισμός στη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Μεσσηνίας, σχολιάζοντας τα της Χαλκιδικής. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη θετική, αλλά και την αποθετική ζημία. Τις επιπτώσεις δηλαδή που έχουμε πρωτίστως στην ανθρώπινη ζωή, αφού δυστυχώς, είχαμε θύματα και τους τραυματίες, αλλά και τις ζημιές στις υποδομές. Πριν λίγους μήνες και η Μεσσηνία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με τον «Ζορμπά» να σαρώνει όλα τα παράλια και γι’ αυτό, όσον αφορά στις υποδομές, τα οδικά δίκτυα, την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση, ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, είχαμε από καιρό ζητήσει, επανασχεδιασμό του πλάνου επέμβασης από τις αρμόδιες Κεντρικές και Περιφερειακές Αρχές και διεύρυνσή του, με τη συμμετοχή και των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, των φορέων και φυσικά, των ίδιων των πολιτών», τόνισε ο κ. Καραλής, επαναφέροντας το αίτημα και καλώντας τους υπευθύνους, να δράσουν άμεσα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Ξεχωριστής σημασίας, ήταν οι αναφορές του εκπροσώπου των Ξενοδόχων του νομού, σε ό,τι αφορά στην ευθύνη που φέρουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού. «Εφόσον πλέον τα μέσα είναι τέτοια που εκ των προτέρων μας πληροφορούν για το τι θα προκύψει, πρέπει να λάβουμε κι εμείς σοβαρά υπόψιν τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε την ίδια μας την περιουσία. Είδαμε στις εικόνες της βιβλικής αυτής καταστροφής, ξαπλώστρες, ομπρέλες και άλλον εξοπλισμό που θα μπορούσε να έχει αποσυρθεί κι έτσι, να έχει μειωθεί στο μέτρο του δυνατού, όλη αυτή η καταστροφή! Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Παλιότερα, από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο όταν είχαν δημιουργηθεί ζημιές στα νησιά, το είχαμε θέσει στις αρμόδιες Αρχές, όμως συνήθως, όταν τελειώνει μια καταστροφή, ξεχνάμε… Τα πράγματα όμως, έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα καιρικά φαινόμενα, αφού οι κλιματολογικές συνθήκες, όσο περνάει ο καιρός, χειροτερεύουν και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε έρμαια! Θα πρέπει να ασφαλιστούν οι εγκαταστάσεις για να υπάρχει και μία άμεση αποζημίωση και να μην περιμένουμε από το κράτος», ανέφερε ο Δημήτρης Καραλής, ο οποίος στάθηκε και στο κομμάτι που αφορά στις αποθετικές ζημίες.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΛΗΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΘΕΤΙΚΕΣ!

«Ο απόηχος θα είναι έντονος και η επίπτωση από τους θανάτους και όχι μόνο, εστιάζεται πλέον στην αποθετική ζημία», δήλωσε ο κ. Καραλής και ανέλυσε την εκτίμησή του για το πλήγμα που θα καταφέρει το φαινόμενο της Χαλκιδικής και οι επιπτώσεις του, όχι μόνο στην εν λόγω περιοχή, αλλά σε όλη τη χώρα. «Η πολιτεία σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, πρέπει να λάβει υπόψη της τα αντίμετρα και τι πρέπει να κάνει να μπορέσει όσο γρηγορότερα γίνεται να λειάνει τις… γωνίες και να δημιουργήσει την πραγματική εικόνα, χωρίς να επανέρχεται αυτό το θέμα με τρόπο που οι ανταγωνιστές μας, να μπορούν να το εκμεταλλεύονται», ανέφερε και μίλησε για την ανάγκη ευαισθητοποίησης που πρέπει να υπάρξει, μετά τις κακές εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει πια, ως χώρα. «Τώρα λοιπόν που έχουμε την εμπειρία, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Να δώσουμε εναλλακτικές και οι προτάσεις μας, να είναι πιο συγκεκριμένες. Πέρα από τις εγκαταστάσεις που πρέπει να ασφαλίζονται, ώστε να μη χρειάζεται και το κράτος να δίνει χρήματα για αποζημιώσεις, η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να πούμε πως παρά το γεγονός ότι είχε μόλις ένα 24ωρο η καινούρια κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία. Το δεύτερο επίπεδο, αφορά στους ίδιους και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν», τόνισε ο Δημήτρης Καραλής, θυμίζοντας πως μπορούν να αντλήσουν πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέληξε με τις αναφορές του, στη Μεσσηνία, όπου αυτή τη στιγμή, μπορεί να μην υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να μας ανησυχεί, ωστόσο, οφείλουμε, όπως είπε, να είμαστε πάντα υποψιασμένοι.

ΕΠΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ευχή όλων μας, είναι οι εικόνες που αντικρίσαμε χθες, στη Χαλκιδική, να ήταν οι τελευταίες, όμως δυστυχώς, ο κίνδυνος ελλοχεύει! Χθες, από τα ξημερώματα, βρίσκονταν στην περιοχή, όλοι οι υπεύθυνοι υπουργοί, πραγματοποιώντας συσκέψεις, με τον κρατικό μηχανισμό επί ποδός από πολύ νωρίς. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς και ο Νίκος Χαρδαλίας που θα αναλάβει γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή, προσπαθώντας να συντονίσουν την κατάσταση. Οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία ανήλθαν στους 7, με τους 6 από αυτούς, τουρίστες! Στη Νέα Πλάγια, το θάνατο βρήκε μια 54χρονη Ρουμάνα και το 8χρονο παιδί της, όταν δειπνούσαν σε εστιατόριο τη στιγμή που αποκολλήθηκε η οροφή και τους πλάκωσε. Στη Νέα Ποτίδαια ένας 39χρονος Ρώσος έχασε τη ζωή του μαζί με το 2 ετών παιδί του, ενώ νεκροί εντοπίστηκαν ακόμη δύο άτομα που παραθέριζαν σε τροχόσπιτο, στη Σωζόπολη, το οποίο είχαν σταθμεύσει σε ελεύθερο κάμπινγκ. Νεκρός, εντοπίστηκε στα ανοιχτά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και ο ψαράς, που αγνοείτο από τη νύχτα. Οι περισσότερες περιοχές της Χαλκιδικής ήταν χθες, βυθισμένες στο σκοτάδι, ενώ πάνω από 100 άτομα τραυματίστηκαν με κάποιους σοβαρά. «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και την ολόψυχη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και στους πληγέντες», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του για την φονική θεομηνία στη Χαλκιδική ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας εμφατικά, πως αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση. «Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω πότε. Είναι στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού. Όσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια. Η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε. Αλλά ας έχουμε υπ’ όψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας, με τον γεωλόγο – γεωτεχνικό περιβάλλοντος. Μ.Sc. και αντιπρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και  Δυτικής Ελλάδας, Μιχάλη Αντωνόπουλο, να στέκεται στην κλιματική αλλαγή, μιλώντας στη «Φ».

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

«Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα «γυρίσματα» του καιρού δηλαδή στις αιφνίδιες μεταβολές της θερμοκρασίες.  Για αυτό συνήθως παρουσιάζονται το φθινόπωρο.  Στη Δυτική και τη Νότια Ελλάδα εμφανίζονται κυρίως από τον Σεπτέμβριο μέχρι την άνοιξη, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, από το τέλος της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.  Στατιστικά, αναφέρονται θύματα από ανεμοστρόβιλους στην Ελλάδα κατά το παρελθόν. Το μεγάλο όμως πλήγμα με επτά νεκρούς είναι πρωτοφανές και δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν.  Δεν οφείλεται μόνο στην ένταση των φαινομένων αλλά στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τις περιοχές αυτές.  Άλλωστε ο χρόνος και τόπος εμφάνισης των φυσικών φαινομένων έχει πάντα το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέγεθος της καταστροφής», σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος, παρατηρώντας πως τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που κάνουν την εμφάνιση τους όλο και πιο συχνά, μας βρίσκουν συνήθως απροετοίμαστους.  «Τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει μια αύξηση της συχνότητας της εμφάνισης των ανεμοστρόβιλων και διερευνάται αν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά συνήθως λειτουργούν και εξελίσσονται με τη λογική του εκκρεμούς, που σημαίνει ότι πηγαίνουμε από την μία ακραία κατάσταση στην άλλη με διαστήματα ήπιων και συνηθισμένων η προβλέψιμων φαινομένων.  Η κίνηση του εκκρεμούς μερικές φορές είναι γρήγορη αλλά τις περισσότερες φορές αργή.  Ενεργοποιείται σε πολλά διαφορετικά πεδία και θέσεις που έχουν αυτές τις προϋποθέσεις.  Κυρίως, εμφανίζεται σε ζώνες πεδινές και παραθαλάσσιες όπου οι άνεμοι μπορούν να τρέξουν με μεγάλες ταχύτητες και να εκτονώσουν την δυναμική τους και την συσσωρεμένη ενέργεια που μεταφέρουν», ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος καταληκτικά, στάθηκε στον διάσημο φυσιοδίφη και παρουσιαστή Ντέιβιντ Ατένμπορο που επεσήμανε στους Βρετανούς βουλευτές ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να τηρήσει η χώρα τους το στόχο της για την απεξάρτηση της οικονομίας της από τον άνθρακα, προειδοποιώντας ότι η αδυναμία να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική κοινωνική αναταραχή. «Τα σενάρια για την εξέλιξη και την παρουσία αντίστοιχων φαινόμενων αντιμετωπίζονται με προσομοίωση ανάλογων συνθηκών σε διαφορετικές ζώνες του πλανήτη και μπορεί να δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Θα πρέπει να αναγνωριστούν και να προσαρτηθούν στις οδηγίες που δίνει η πολιτική προστασία», τονίζει καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου.

 

Share.