fbpx

Κουραμπιέδες 

0
Διά χειρός Χρήστου Ζέρβα

Υλικά
(για περίπου 50 σχετικά μεγάλους κουραμπιέδες)

2 κούπες ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αμύγδαλα
½ κούπα ούζο ή κονιάκ (ή ανάμεικτα)
1 κοφτή κουταλιά κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη (εναλλακτικά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (3,5 κουταλάκια του γλυκού)
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ή σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο τηγάνι μέχρι να μυρίσουν
ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν (αυτό γίνεται πιο εύκολα αλλά πιο αργά στο φούρνο). Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 κομμάτια.Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το μείγμα.

Προσθέτουμε το ποτό και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σιγά σιγά τόσο όσο χρειάζεται ώστε να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφικτή αλλά εύπλαστη.

Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε. Εγώ παίρνω ζυμαράκι στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού και τους πλάθω στρογγυλούς ή μεσοφέγγαρο.

Τους τοποθετούμε σε ταψί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα).

Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και τους πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη χωρίς να τους βγάλουμε από το ταψί (εκτός από εκείνους που θέλουμε να καλύψουμε με σοκολάτα). Όταν κρυώσουν εντελώς ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα βάζοντάς τους λίγους λίγους σε μια επιφάνεια που την έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη και στη συνέχεια κοσκινίζοντας πάνω τους αρκετή.

Αν τους θέλουμε σοκολατένιους, λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με λίγο βούτυρο ή φυτίνη και μόλις γίνει ένα λείο μείγμα, τους βουτάμε. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε σε λαδόκολλα.
Όταν κρυώσουν εντελώς τους ξεκολλάμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

*Έξτρα tip: Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να βάλουμε καρύδια.

Καλή επιτυχία!!!

Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο σαιτ czervas.gr ή στη σελίδα στο fb Ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων

 

Share.