fbpx

Κραυγή αγωνίας για τα σύκα – Κάτω από τους 2.000 τόνους πέφτει η παραγωγή!

0

ΚΑΘΕ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ – ΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

SYKA-dentra

 Κραυγή αγωνίας υψώνουν για μια ακόμη φορά, παραγωγοί και φορείς για το μέλλον της συκοπαραγωγής στη Μεσσηνία, με τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε να εξελίσσεται, να αναμένεται και φέτος κακή, λόγω των ζημιών από την προβληματική γονιμοποίηση, η οποία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες του Απριλίου. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος αναφέρεται χρόνια τώρα στο θέμα, αν δεν γίνει άμεσα αναδιάρθρωση των συκεώνων, η παραγωγή που έχει φτάσει ήδη, στο όριό της, θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα στο άμεσο μέλλον. Στο θέμα αυτό, για μια ακόμη χρονιά, τόσο ο πρόεδρος της Οργάνωσης, όσο και άλλοι φορείς του τόπου, αναφέρθηκαν από το βήμα της κορυφαίας εκδήλωσης στο πλαίσιο της διοργάνωσης της γιορτής του σύκου, η οποία έριξε αυλαία με επιτυχία προχθές, στον Πολύλοφο. Η γιορτή του σύκου άλλωστε, αποτελεί θεσμό, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ολόκληρη τη Μεσσηνία, με τις παράλληλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν και φέτος, να… κλέβουν τις εντυπώσεις και να προβάλουν το προϊόν, σε όλη τη χώρα. Το βράδυ της Κυριακής λοιπόν, για μια ακόμη φορά, ο Πολύλοφος φόρεσε τα γιορτινά του και υποδέχθηκε εκπροσώπους φορέων, ντόπιους και πολλούς επισκέπτες, που διασκέδασαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες με καλή μουσική και τα τραγούδια του Κώστα Καραφώτη, δοκίμασαν γευστικές συνταγές με βάση το σύκο και φυσικά, ενημερώθηκαν για την πορεία του, με τη φετινή χρονιά να εξελίσσεται δειλά – δειλά και τις εκτιμήσεις, να σε γενικές γραμμές, να προβληματίζουν.

POLYLOFOS-GIORTH-SYKOY-2

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

«Η παραγωγή σύκου έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα, το γνωρίζουμε όλοι! Υπουργείο, Αυτοδιοίκηση, παραγωγοί, όλοι οι εξαγωγείς», ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης, ο δραστήριος πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάσης Αναστασόπουλος, ο οποίος κάλεσε όλους, να δράσουν άμεσα!

«Η ΣΥΚΙΚΗ το φωνάζει χρόνια τώρα, η κατάσταση είναι οριακή! Πάρα πολύ κρίσιμη», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου που εμπνεύστηκε την εκδήλωση, που αποτελεί πια, έναν ξεχωριστό θεσμό για τη Μεσσηνία, με ανάλογες να είναι και οι αναφορές του προέδρου της Οργάνωσης. «Πρόσφατα, είχαμε μια συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου και καταθέσαμε τη μελέτη που έχουμε συντάξει για το θέμα και ελπίζω, με τη βοήθεια και των τριών βουλευτών της ΝΔ στο νομό, οι οποίοι ήταν παρόντες, τελικά, να γίνει! Άλλωστε δεσμεύτηκαν πως θα το… πάρουν στην πλάτη τους το θέμα της αναδιάρθρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως τα χρήματα που απαιτούνται, δεν είναι πολλά! «Με βάση τη μελέτη που έχουμε, είναι 14 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούμε να βγάλουμε αμέσως, σε μια μόνο παραγωγική χρονιά, όταν θα μπουν τα δέντρα αυτά στην παραγωγή», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου και συνέχισε. «Σήμερα φανταστείτε, με αυτά τα λίγα σύκα που έχουμε πια, ο κύκλος των εργασιών είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ η προστιθέμενη αξία, μένει στη Μεσσηνία», εξήγησε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, κρούοντας για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ο ήχος του οποίου πλέον, είναι κάτι περισσότερο από εκκωφαντικός, αφού τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, χρόνο με το χρόνο, αυξάνουν.

ΟΡΑΤΟΣ ΠΑΝΤΑ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

SYKA-2

«Πράγματι, τα τελευταία 3 με 4 χρόνια όχι μόνο τα σύκα, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα του νομού, δεν πάνε καλά, με τις τιμές να έχουν καταρρεύσει. Όσον αφορά στο προϊόν με το οποίο εμείς ασχολούμαστε, καταβάλουμε προσπάθειες, όμως δυστυχώς, τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα δεν είναι καλή κι έτσι πάμε για μια ακόμη δύσκολη χρονιά», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, θέτοντας και τον παράγοντα των ασθενειών που απ’ ότι φαίνεται, ήρθαν για να… μείνουν. «Θέλει σοβαρή αντιμετώπιση όμως δυστυχώς, δεν υπάρχει κίνητρο! Όταν κοστολογείς το λάδι 1,5 ευρώ και πουλάς ακόμη και 1,90 ευρώ λόγω της ποιότητας, προφανώς θα εγκαταλείψεις Αν συνεχίσουμε έτσι, θα φτάσουμε στο σημείο να εγκαταλειφθούν καλλιέργειες όπως αυτή της ελιάς», ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, που περιέγραψε εικόνα εγκατάλειψης και στο προϊόν του σύκου που θα εκλείψει αν δεν γίνει αμέσως, η αναδιάρθρωση των γερασμένων συκαιώνων. «Σε λίγα χρόνια ίσως δείτε να μην καλλιεργούνται ελαιώνες, αφού δε συμφέρει, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει ένας φορέας συγκέντρωσης του ελαιολάδου κατά το 70% όπως η ΣΥΚΙΚΗ, όμως και εμείς, αντιμετωπίζουμε αντίστοιχα προβλήματα. Τα σύκα εξάγονται κατά  90% και φέρνουν συνάλλαγμα, όμως αν και σε γενικές γραμμές πάνε καλά, χρειάζεται στήριξη», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου που στάθηκε λεπτομερώς στη μελέτη που έχει εκπονηθεί. «Όπως σας ανέφερα, απαιτούνται μόλις 14 εκατ. ευρώ για να αναπτυχτεί η συκοκαλλιέργεια στους 5.000 τόνους, από 2.500 τόνους περίπου, που είναι σήμερα», σημείωσε ο πρόεδρος, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του, πως για μια ακόμη χρονιά φέτος, οι τιμές θα είναι αυξημένες, αφού η Οργάνωση έχει σταθερούς πελάτες τα τελευταία 65 χρόνια. Η ΣΥΚΙΚΗ άλλωστε, εξάγει το προϊόν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά, ενώ κάνει ανοίγματα και σε άλλες αγορές, αντιμετωπίζοντας ως τώρα με τον καλύτερο τρόπο τους ανταγωνιστές της. Τα προβλήματα όσον αφορά στους παραγωγούς του σύκου όμως –όπως και άλλων προϊόντων- δεν περιορίζονται εκεί!

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ… ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 2.000 ΤΟΝΩΝ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τα τελευταία χρόνια, πέραν των προβλημάτων που ανακύπτουν και γίνονται όλο και πιο… ορατά, από το γήρας των συκεώνων, σοβαρή είναι η μείωση της παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες, όπως πρόπερσι τον καύσωνα και πέρυσι τις βροχές. Φέτος, το πλήγμα θα είναι επίσης μεγάλο, αλλά από κάτι… πρωτοφανές. Ο λόγος για την προβληματική γονιμοποίηση, όπως αναφέρθηκε στην αρχή του ρεπορτάζ, αφού όταν γίνεται η διαδικασία –τον Απρίλιο- οι καιρικές συνθήκες και ειδικά οι βροχές με την αφρικανική σκόνη, την εμπόδισαν σε τέτοιο βαθμό, που πολύ σύντομα θα φανεί στο… μέτρημα, αφού η συγκομιδή ξεκίνησε και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση σε σχέση με πέρυσι, ίσως και αρκετά κάτω από τους 2.000 τόνους! Και δυστυχώς, δεν είναι μόνο πως για μια ακόμη χρονιά θα δώσουμε λιγότερες ποσότητες στις αγορές, οι οποίες απευθύνονται στη χώρα μας και ζητούν ελληνικό σύκο και ειδικότερα, μεσσηνιακό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια αφού οι ανταγωνιστές μας, όπως οι Τούρκοι, που κατά κύριο λόγο μας… απειλούν καραδοκούν, αλλά δεν θα αποζημιωθούν κιόλας, οι αγρότες! Βέβαια, η… πληγή του ΕΛΓΑ, παραμένει χρόνια τώρα ανοιχτή.

Η ΜΕΓΑΛΗ «ΠΛΗΓΗ» ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Η μεγάλη αυτή πληγή, έχει να κάνει με τον απαρχαιωμένο κανονισμό, αφού παρά τις νέες κλιματολογικές συνθήκες και τα δεδομένα, η νοοτροπία δεν έχει αλλάξει και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια. «Αν δεν εκσυγχρονιστεί ο ΕΛΓΑ, θα πρέπει να φύγουμε από ‘κει», είπε εμφατικά ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. «Πρόπερσι, στο ίδιο χωριό, αποζημιώθηκαν λόγω του καύσωνα, για τη σταφίδα και όχι για το σύκο! Τι υπάρχει εκεί; Αυτά, δεν είναι στοιχεία που έπρεπε να πάνε στον εισαγγελέα;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Οργάνωσης, σημειώνοντας πως ο Οργανισμός αυτός, υποτίθεται πως… είναι για τους αγρότες. «Πολλοί ζητούν να φύγουμε από ‘κει και να πάμε σε ιδιωτικές εταιρείες! Δυστυχώς, δεν μπορούν να καταλάβουν πως αν δεν υπάρξει προϊόν, δε θα υπάρξει ΕΛΓΑ! Ναι, να υπάρχει ο κρατικός φορέας για όσους δεν μπορούν, αλλά να είναι εθελοντική η ασφάλιση στον εν λόγω Οργανισμό, και όποιος αντέξει…», δήλωσε καταληκτικά ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου που ευχήθηκε να μη βρέξει αφού η παραγωγή είναι πιο όψιμη και η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει. Οι τιμές πάντως και φέτος, αναμένεται να… τσιμπήσουν έστω και λίγο προς τα πάνω, όπως θα ανακοινωθεί και επίσημα στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΥΚΙΚΗΣ, το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως και να ‘χει όμως, αυτό δεν αρκεί! Πρέπει να γίνουν πολλά, με τα βλέμμα όλων των παραγωγών, να είναι στραμμένα στην πολιτεία!

POLYLOFOS-GIORTH-SYKOY-1

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

lampropoylosΑπό την πλευρά τους, οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, οι οποίοι συμμετείχαν και στη συνάντηση με τον υπουργό για το θέμα της αναδιάρθρωσης, δήλωσαν και από το βήμα της προχθεσινής εκδήλωσης, την πρόθεσή τους να σταθούν μέχρι τέλους, στο πλευρό των παραγωγών, σε αυτό -και όχι μόνο-το σημαντικό θέμα. «Πρέπει να κάνουμε καινούρια καλλιέργεια συκιάς. Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε», δήλωσε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως έτσι μόνο, θα διατηρηθεί το σύκο, διαφορετικά, θα το χάσουμε…

«Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε δυναμικά, κυρίως στην κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγής», ανέφερε από την πλευρά του, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, που στάθηκε και στη συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη. «Κάναμε μια κοινή συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και το κλίμα ήταν θετικό! Στόχος, είναι να ξεπεράσουμε τους 5 χιλ. τόνους και θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς, όχι μόνο για το σύκο, αλλά για κάθε προϊόν του τόπου», δήλωσε ο κ. Χρυσομάλλης, με τις αναφορές του Περικλή Μαντά, να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

mantas-periklis-03-messinia-kostashow«Είναι δικαίωση για όλους εσάς, τους ανθρώπους που μοχθούν για να κρατήσουν ζωντανή την καλλιέργεια του μεσσηνιακού σύκου στον τόπο μας, αυτή η διοργάνωση! Το προϊόν αυτό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία και οικονομία και ο καλύτερος πρεσβευτής του τόπου μας σε όλο τον κόσμο! Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σας στην προσπάθεια που κάνετε για να κρατήσετε το σύκο ζωντανό», είπε ο κ. Μαντάς και κατέληξε με μια προσωπική δέσμευση. «Στο πρόσωπό μου, θα βρείτε συμπαραστάτη σε όποιες στοχεύσεις έχετε, είτε για την αναδιάρθρωση, είτε για την ανάπτυξη των υποδομών, προκειμένου αυτό το σπουδαίο προϊόν, να το κρατήσουμε ζωντανό», ανέφερε, ενώ στην εκδήλωση και όσα πρέπει να γίνουν για τη συκοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία, αναφέρθηκαν και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

athanasopoylos giorgosΑπό την πλευρά του, ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, δεσμεύτηκε πως από την 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει καθήκοντα, θα δώσει αγώνα και θα είναι δίπλα στους συκοπαραγωγούς, με όλες τους τις δυνάμεις. «Θέλουμε συμμάχους τους αξιότιμους βουλευτές και τον περιφερειάρχη, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε το στόχο», ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος… εκθείασε το μικρό, όμορφο χωριό του Δήμου, το οποίο όπως είπε, έχει την ιδιαιτερότητα, μέσα από τα σπλάχνα του, να υδροδοτεί μέσα από τις πηγές του Αγίου Παύλου της Μεσσήνης και 9 τοπικές κοινότητες και φυσικά, στην εύφορη γη του, να καλλιεργούνται όλα τα μεσσηνιακά προϊόντα, με κυρίαρχο το σύκο με την ξεχωριστή ποιότητά του. «Ειλικρινά συγχαρητήρια για την εκδήλωση, αφού δε στοχεύετε σε μια βραδιά διασκέδασης, αλλά με τις παράπλευρες δράσεις, έχετε εντοπίσει το στόχο, που είναι το σύκο, να γίνει ένα βασικό στοιχείο της μεσσηνιακής γαστρονομίας και εν πολλοίς, το έχετε καταφέρει! Σε αυτήν την προσπάθειά σας, θα είμαστε δίπλα σας σαν νέα Δημοτική Αρχή και θα είμαστε, γιατί πιστεύουμε πραγματικά, ότι ο πρωτογενής τομέας, είναι ένας τομέας που μπορεί να οδηγήσει στην περιφερειακή αναζωογόνηση και να σταματήσει την ερημοποίηση της υπαίθρου», δήλωσε ο Γιώργος Αθανασόπουλος, με τον νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, να δεσμεύεται πως κάθε χρόνο, θα έχει να πει και κάτι σημαντικό που έχει κάνει για τον αγροτικό κόσμο και την περιοχή.

NIKAS«Δε θέλω να σας τάξω για λιμνοδεξαμενές που δεν έγιναν ποτέ, κούφια και ωραία λόγια, σε μια Ελλάδα που σε επίπεδο Περιφέρειας ρημάζει…», ανέφερε με νόημα και αιχμές κατά της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής, της οποίας υπεραμύνθηκε η απερχόμενη αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα.

 

«Ποτέ δε θεωρήσαμε αυτή ή αντίστοιχες εκδηλώσεις ως πανηγυράκια. Θεωρούμε ότι είναι ουσιαστικές και πραγματικά βοηθούν στην ανάδειξη του προϊόντος που στηρίζει την οικονομία του τόπου. Το σύκο χρειάζεται εθνικό σχέδιο και όχι αποσπασματικές κινήσεις. Αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να μην μείνουμε στα λόγια», είπε η κα Μπούζα, ευχόμενη κεντρικά, να γίνουν όσα πρέπει, για την ενίσχυση του προϊόντος.

Share.