fbpx

Με σφαγή όλων των αιγοπροβάτων της Μεσσηνίας απειλούν οι κτηνοτρόφοι!

0

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ για όλα είναι οι κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας οι οποίοι εδώ και δύο περίπου μήνες, βλέπουν το γάλα που παράγουν να μένει αδιάθετο και την τιμή του προϊόντος, το οποίο στο ράφι καταλήγει να πωλείται ακριβά, να είναι τουλάχιστον… παγωμένη.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Χθες, αφού επισκέφθηκαν και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν τα μητρώα στη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού, τονίζοντας πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, θα πάνε στα Σφαγεία να σφάξουν και τα 9.000 περίπου ζώα που έχουν στην κατοχή τους, προκειμένου να απαλλαγούν… από τα αυξημένα έξοδα και την τελματώδη κατάσταση. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η στάση -περισσότερες από 10 ημέρες μετά τη συνάντηση στην Αθήνα- της ηγεσίας του υπουργείου, το οποίο δεσμεύτηκε για λύση, που δεν ήρθε ποτέ! «Ο υπουργός μας υποσχέθηκε λύση στο θέμα του γάλακτος που δεν μπορεί να απορροφήσει κανένας κτηνοτρόφος κι όμως, συνεχίζουμε και το χύνουμε στις… γράνες!

thlimmenos-panagiotis

Δε γίνεται αλλιώς, πρέπει να σφάξουμε τα 9.000 πρόβατα που εκτρέφουμε στο νομό και ας ξέρουν, πως όταν σπάσει η αλυσίδα τους επαγγέλματός μας, θα σβήσουν… κι άλλα», ανέφερε ο κτηνοτρόφος από τον Μελιγαλά, Παναγιώτης Θλιμμένος, ο οποίος ανέφερε πως αυτό που ζητούν, είναι μια τιμή ασφαλείας στο γάλα. «Αν θέλουν να μας… τελειώσουν, να μας πουν που να πάμε εργάτες, Βουλγαρία, Ρουμανία; Πού; Είμαστε σε απόγνωση! Ακούμε ό,τι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανάπτυξη, όμως δεν είναι ανάπτυξη το 2019 να μην μπορούμε να απορροφήσουμε 1.000 τόνους γάλα! Ας μας βγάλουν λοιπόν επιδόματα αλληλεγγύης, να καθόμαστε κι εμείς, αφού μάλλον θέλουν τεμπέληδες…

Είμαι τρίτη γενιά κτηνοτρόφων και δεν ζήτησα τίποτε ποτέ», δήλωσε ο κ. Θλιμμένος, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γραμματέα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και μέλους της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων της Πελοποννήσου, Σπύρου Νικολόπουλου, ο οποίος ζήτησε την άμεση εξεύρεση λύσης, «ξεμπροστιάζοντας» τον υπουργός, Σταύρο Αραχωβίτη.

nikolopoulos-spuros

«10 ημέρες μετά τη συνάντηση με τον υπουργό και ενώ βγαίνει και διαφημίζει πως έχει δώσει λύσεις στο θέμα του αδιάθετου γάλακτος, το γάλα, εξακολουθεί να πηγαίνει στα χαντάκια. Δεν έχει βρεθεί καμία λύση και αυτή τη στιγμή, οι κτηνοτρόφοι καταθέτουν τα μητρώα στον υπουργό, ζητώντας του να πάρει την ευθύνη για τη σφαγή των κοπαδιών τους. Όλοι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, νοικοκυριά καταστρέφονται», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, με τον Κώστα Μέτσο να θυμίζει πως οι υποχρεώσεις τρέχουν… «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε την ασφάλειά μας, ούτε τις υποχρεώσεις μας!

metsos-kostas

Τα ζώα μας δεν μπορούμε να τα ταΐσουμε, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους! Δύο μήνες πετάμε το γάλα και τίποτε δεν κάνουν», είπε, ενώ δυναμικά, συνεχίζουν και οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΞΑΝΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα άλλωστε, προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις και μπλόκα με τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, να καλεί όλους σε συμμετοχή. «Ζητάμε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του, εφαρμογή για την οποία επιβαρύνονται αποκλειστικά οι αγρότες. Να παρέμβει το κράτος με κατώτερη εγγυημένη τιμή για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και ο εκβιασμός των εμποροβιομηχάνων με τα οξέα στο ελαιόλαδο. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, ΟΣΔΕ των ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ. Μείωση του κόστους παραγωγής ώστε να έχουμε βιώσιμες αγροτικές καλλιέργειες. ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που να καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Αποστολόπουλος, επαναφέροντας το εξαιρετικά δύσκολο, σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΛΓΑ, αίτημα για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιά από τον δάκο.

Share.