fbpx

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα ορκίστηκαν οι «300» της νέας Βουλής

0
ΟΙ 5 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ… ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

 ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ στα σατέν και τα μετάξια, τις ακριβές γόβες και τα τσαντάκια μεγάλων οίκων, τις επιλογές σε χρώματα, τις γραβάτες και τα μανικετόκουμπα, τις αφίξεις με μηχανή, με συζύγους, συντρόφους και παιδιά ή όχι, να περνάνε ήδη, στην … ιστορία, ορκίστηκαν χθες το πρωί, οι «300» νέοι βουλευτές της χώρας.

KONTINO-2

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Όλα αυτά, από σήμερα έρχονται προφανώς σε… δεύτερη μοίρα, καθώς οι μέρες που ξημερώνουν παραμένουν κρίσιμες για την Ελλάδα, με τον προβληματισμό πολλών για τη συνέχεια, κάτι περισσότερο από έντονο, αφού ήδη, ακούστηκαν ηχηρά, τα… καμπανάκια του κινδύνου για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης σε οικονομικό κυρίως επίπεδο, με πολλούς να μιλούν για 8 μεγάλες, «μαύρες τρύπες»! Τρύπες, οι οποίες ευχόμαστε να μην ανακοινωθεί απλώς, πως δεν μπορούν να κλείσουν αφού η νέα κυβέρνηση, παρέλαβε από την προηγούμενη, καμένη γη, καθώς το έργο αυτό, το έχουμε ως λαός, μάθει απ’ έξω και κανέναν δεν πείθει πια… Αυτή τη στιγμή, εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ερμηνεύει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι ότι φέτος, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, με τους θεσμούς από την πλευρά τους να ανάβουν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει, αλλά… πάντα με προσοχή στους στόχους!

Η ΝΔ άλλωστε, είναι πια αντιμέτωπη με τον εαυτό της και φυσικά, την άσκηση της εξουσίας και ξέρει καλά οι πολίτες έχουν όχι μόνο μεγάλες προσδοκίες, αλλά και απαιτήσεις!  Η περίοδος χάριτος θα τελειώσει σύντομα, όπως και τα λίγα λεπτά της λαμπερής χθεσινής ορκωμοσίας, με τους εντολείς της νέας κυβέρνησης, όπως κι εκείνους που δεν την ψήφισαν, εκείνους που δεν ψήφισαν κανέναν, εκείνους που δυσκολεύονται στον καιρό της εδραιωμένης –όπως και να ’χει ύφεσης- εκείνους που ετοιμάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, εκείνους που έχουν χάσει και το παραμικρό ψήγμα ελπίδας που μπορεί να τους είχε απομείνει, όλους, να είναι διατεθειμένοι να δείξουν πια, ελάχιστη ανοχή!

ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ…

MHTSOTAKHSΟ Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει καλά, πως πολλά, θα κριθούν στην οικονομία, γι’ αυτό και δεσμεύτηκε για ένα γενναίο πακέτο φοροελαφρύνσεων, προσπαθώντας να βελτιώσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους, πως δε θα αναιρέσει τις όποιες παροχές έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τα βλέμματα όλων, είναι στραμμένα στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς οι απαιτήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι εδώ με τη νέα κυβέρνηση να ξέρει καλά, πως αν δεν προχωρήσει άμεσα σε φοροελαφρύνσεις, θα βρει την πλειοψηφία των πολιτών, απέναντί της. Στην πρώτη γραμμή, παραμένει το θέμα του Ελληνικού και γενικότερα της προσέλκυσης επενδύσεων, αφού πολύς λόγος έγινε προεκλογικά και για αύξηση της απασχόλησης. Στο τραπέζι των προτεραιοτήτων με τον προβληματισμό έντονο, τα «κόκκινα δάνεια», οι ιδιωτικοποιήσεις και φυσικά, οι μεταρρυθμίσεις. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όσο είναι ακόμη νωρίς, η κυβέρνηση ια προσπαθήσει να περάσει πολλά μέτρα, επιχειρώντας να μεταφράσει τη δυναμική της, σε παραγωγή έργου και επένδυση… στην κοινωνία, προκειμένου να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις. Έτσι λοιπόν, μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ορκίστηκε πρωθυπουργός μετά από μια καθαρή εκλογική νίκη, όμως ξέρει καλά, πως οι εκλογές, ήταν το πιο εύκολο μέρος της όλης διαδικασίας. Γι’ αυτό και η λαμπερή χθεσινή ορκωμοσία των «300» πέρασε ήδη στην ιστορία, με τους πολίτες να στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα και την παραγωγή έργου.

ΟΙ 5 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ(;) ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ  ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

MANTAS-GIANNAKOPOYLOSΗ Μεσσηνία στην κυβέρνηση εκπροσωπείται από 4 βουλευτές, ενώ από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εξελέγη με αρκετά μεγάλη διαφορά, συμβάλλοντας και στην αύξηση του ποσοστού του κόμματος (ήταν ο μοναδικός νομός) σε σχέση με τις εκλογές του 2015, ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ορίστηκε και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παραδοσιακά, κρατά την έδρα του στη Μεσσηνία (από το 1977), την οποία, όπως όλα δείχνουν δε θα εγκαταλείψει τελικά για τα μάτια… της Ευρώπης, αφού ο Μαργαρίτης Σχοινάς μοιάζει να πλησιάζει όλο και πιο κοντά, στη θέση του νέου επιτρόπου της χώρας στην Κομισιόν!

Ο Μακεδόνας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Επιτροπής και εκπρόσωπος Τύπου της τελευταίας Επιτροπής Γιούνκερ, αναμένεται τελικά, να αποτελέσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη νέα πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αφού η χώρα μας, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία από τις πέντε αντιπροεδρίες της Κομισιόν, η οποία θα… περνούσε στον Σαμαρά, ως πρώην πρωθυπουργό! Η εξέλιξη αυτή, έφερε τα πάνω, κάτω, αφού η ανάληψη χαρτοφυλακίου από τον κ. Σαμαρά, χωρίς να είναι αντιπρόεδρος, θα ήταν υποτιμητική για τη χώρα αλλά και για τη Ν.Δ.
Χθες, ο κ. Σαμαράς, χαμογελαστός, πήγε στη Βουλή να ορκιστεί, όπως συνέβη και με τον πρώην υφυπουργό και για χρόνια βουλευτή του κόμματος στο νομό, που επανεξελέγη, Γιάννη Λαμπρόπουλο.
ιδιαίτερες και σίγουρα συγκινητικές, ήταν οι στιγμές και για τα… «πρωτάκια» της Βουλής, αφού οι άλλοι δύο βουλευτές της Ν.Δ. στη Μεσσηνία, όπως και ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εξελέγησαν για πρώτη φορά! Κάποιοι μόνοι τους, κάποιοι συνοδευόμενοι από φίλους, ήταν εκεί, ζώντας μια ιδιαίτερη στιγμή. Ο λόγος για τον Μίλτο Χρυσομάλλη και τον Περικλή Μαντά από τη Ν.Δ., αλλά και τον Αλέξη Χαρίτση, από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που πέρασαν το… κατώφλι της Βουλής για να ορκιστούν πρώτη φορά βουλευτές!

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΚΑΙ Η… ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ!

Η τελετή αγιασμού της Βουλής από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, διήρκεσε 14 λεπτά, ενώ μετά την ορκωμοσία των βουλευτών με θρησκευτικό όρκο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Ελληνικής Λύσης (με εξαίρεση τη Φωτεινή Πιπιλή και τον Γιώργο Παπανδρέου), ορκίστηκαν τρεις βουλευτές στο Κοράνι και ακολούθησε ο πολιτικός όρκος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ 25. Από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξαίρεση αποτέλεσαν οι: Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Θάνος Μωραΐτης και Τρύφων Αλεξίαδης. Στην κεφαλή των υπουργικών εδράνων κάθισε ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δίπλα του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Στην πρώτη σειρά των εδράνων της Ν.Δ. κάθισε η Ντόρα Μπακογιάννη, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Θανάσης Μπούρας και ο νέος γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης.
Αντίστοιχα στην μπροστινή σειρά των εδράνων του ΚΙΝ.ΑΛ. τοποθετήθηκαν οι: Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου και του ΣΥΡΙΖΑ οι: Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Βούτσης και Βασίλης Βασιλικός. Στα ορεινά έδρανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάθισαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιάννης Δργασάκης και Χρίστος Σπίρτζης. Η Έφη Αχτσιόγλου πήρε θέση δίπλα από την Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ η Ραλλία Χρηστίδου κάθισε δίπλα στον Παύλο Πολάκη.

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Το άρωμα γυναικών είναι περισσότερο έντονο, όχι όμως και αναμενόμενο ύστερα από την ποσόστωση που επιβλήθηκε στη διαδικασία, με τις βουλευτές να καταλαμβάνουν συνολικά, 61 έδρες, 5 περισσότερες απ’ ό,τι στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, συγκεντρώνοντας το 19,3% της νέας Βουλής. Περισσότερες, συναντώνται στο ΜέΡΑ 25, αφού συγκεντρώνουν το 44,5%, στο ΚΚΕ με 33%, στην Ελληνική Λύση 30%, στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 27%, στο ΚΙΝ.ΑΛ. 18% και στη Ν.Δ., 14,5%. Αυτή η Βουλή, η οποία είναι εξακομματική, εκτός από την απουσία της Χρυσής Αυγής, του Ποταμιού, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων, χαρακτηρίζεται και από την ανανέωση, αφού τα «πρωτάκια», είναι πολλά. Για την Ν.Δ. περίπου 80 βουλευτές, είτε εισήλθαν για πρώτη φορά, είτε επανεξελέγησαν. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετρά 59 απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, με την ανανέωση ευρύτερη, αφού 90 βουλευτές, δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την θητεία τους, ενώ άλλοι, απέκτησαν για πρώτη φορά κοινοβουλευτική ιδιότητα. Ρόλο σε αυτή τη νέα Βουλή, έχουν πια και στελέχη που προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και 19 δημοσιογράφοι και 2 τραγουδιστές.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Εν τω μεταξύ σήμερα θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής, που όλα δείχνουν ότι θα είναι με ψήφους ρεκόρ ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας. Την επομένη θα εκλεγεί το υπόλοιπο προεδρείο της Βουλής (αντιπρόεδροι, κοσμήτορες, γραμματείς) και το Σάββατο θα αναγνωστούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση επ’ αυτών, που θα καταλήξει τη Δευτέρα το βράδυ με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

Κατά το τριήμερο της συζήτησης των προγραμματικών θα έχουμε και την πρώτη αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών από την οποία θα χαρτογραφηθεί πολιτικά, η νέα κοινοβουλευτική περίοδος και θα διαμορφωθεί το νέο πολιτικό σκηνικό με τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Share.