fbpx

Μέσα σε μια δεκαετία «έσβησε» το 1/3 των εκμεταλλεύσεων της ΕΕ

0
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ HEINRICH BOELL

ΑΠΟ το 2003 ως το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε το 1/3 των εκμεταλλεύσεών της, με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι αγρότες να ευθύνονται για την εξασφάλιση τροφής στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ινστιτούτου Heinrich Boell.

του ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΟΓΚΟΥ

από το Agronews

Η τάση αυτή επηρέασε την Ευρώπη στο σύνολό της: τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ έχασαν το ένα τρίτο των παραγωγών (Βέλγιο, Τσεχική ∆ημοκρατία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ.) και ενώ αρκετά έχασαν τα 2/3 (Βουλγαρία, Σλοβακία) των εκμεταλλεύσεών τους. Σε όλη την Ευρώπη, τα αγροκτήματα αυξάνονται σε μέγεθος, ιδίως στην Ανατολή.

Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα αγροκτήματα βρίσκονται στη ∆ημοκρατία της Τσεχίας (130 εκτάρια, από 80 εκτάρια δέκα χρόνια νωρίτερα) και στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ τα μικρότερα βρίσκονται στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Η κτηνοτροφία έχει δει παρόμοια τάση. Το 2013, τα 3/4 των ζώων στην ΕΕ εκτράφηκαν σε πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των ζώων που εκτρέφονται σε μικρές εκμεταλλεύσεις έχει υποδιπλασιαστεί περισσότερο από το 2005. Συνολικά, οι εκμεταλλεύσεις έχουν γίνει πιο εξειδικευμένες στην καλλιέργεια ενός προϊόντος ή στην εκτροφή ενός είδους ζώου. Η ευρωπαϊκή γεωργία είναι ολοένα και πιο πολωμένη: οι μικρές, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία όσον αφορά τον αριθμό και το εργατικό δυναμικό, αλλά μειώνονται γρήγορα. Εν τω μεταξύ, μεγάλες και πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις αυξάνονται σε αριθμό και οικονομική σημασία.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.000 ΣΤΡΜ.ΑΥΞΗΘΗΚΕ

Οι εκμεταλλεύσεις άνω των 100 εκταρίων αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των εκμεταλλεύσεων της ΕΕ, αλλά ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 16% από το 2005 έως το 2013 και τώρα χρησιμοποιούν το 50% του συνόλου της γεωργικής γης. Οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις συχνά συμβαδίζουν με την απώλεια θέσεων εργασίας, με τη μείωση της ποικιλομορφίας των γεωργικών συστημάτων, με την αύξηση των εντατικών πρακτικών και με την εξάντληση του περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά, οι μικρές επιχειρήσεις με λιγότερο από 10 εκτάρια αντιπροσωπεύουν το 80% των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων. Είναι πιο σαφώς περισσότερες από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, αλλά καταλαμβάνουν μόνο το 10% της διαθέσιμης γης. Ο αριθμός τους πέφτει γρήγορα: το 96% των αγροκτημάτων που χάθηκαν μεταξύ 2003 και 2013 είχαν λιγότερα από 10 εκτάρια. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι κοινές: οι χαμηλές τιμές των τροφίμων δεν καλύπτουν επαρκώς το κόστος παραγωγής και το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους συλλέγεται από τις βιομηχανίες μεταποίησης και εμπορίας και όχι από τους παραγωγούς.

Share.