fbpx

Μετά τον πόλεμο Τραμπ, η Huawei ανακοίνωσε δικό της λειτουργικό έως το 2020

0
Μετά τον αποκλεισμό της από τη διοίκηση Trump, που απαγόρευσε στις Αμερικανικές εταιρείες να συνεργαστούν μαζί της, η Huawei προσπαθεί να δρομολογήσει το μέλλον της. Ενώ η πρώτη άσχημη είδηση αφορούσε την Google – κάτι που η εταιρεία είχε προβλέψει – φαίνεται ότι ο αποκλεισμός από την ARM συγκλόνισε στελέχη και αγοραστικό κοινό. Τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές δείχνουν πόσο έχουν επηρεαστεί οι κάτοχοι.
Eνδεικτικά, στην Αγγλία οι πωλήσεις μεταχειρισμένων συσκευών της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 154% όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, ενώ παράλληλα το Ισπανικό Αmazon είδε περισσότερες από 10,000 παραγγελίες να ακυρώνονται μέσα σε 36 ώρες. Η εταιρεία έχει αναστείλει όλες τις διαφημίσεις της στην χώρα εκτός από αυτές του P30 Pro. Η εφημερίδα El Pais αναφέρει ότι οι πωλήσεις στα τοπικά πολυκαταστήματα όπως το El Corte Inglés και Mediamarkt έχουν μειωθεί μεταξύ 50 και 70 τοις εκατό. Περαιτέρω πρόσφατοι πελάτες επέστρεψαν πάνω από 15.000 συσκευές της Huawei στο Amazon κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Επίσημη διαμαρτυρία από την Κίνα για τη μεταχείριση της Huawei

Η Κίνα προέβη σε «επίσημη διαμαρτυρία» προς την Ουάσινγκτον σε σχέση με τη μεταχείριση της Huawei, της δεύτερης στον κόσμο στην παραγωγή έξυπνων τηλεφώνων (smartphones), η οποία έχει τεθεί στη μαύρη λίστα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου
Η κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, για την οποία υπάρχουν υποψίες κατασκοπείας για λογαριασμό του Πεκίνου, τέθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Τραμπ σε μια λίστα υπόπτων εταιριών στις οποίες απαγορεύεται η πώληση τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ανακοινώνοντας πως το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε εναντίον αυτού του μέτρου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ δήλωσε πως το Πεκίνο έχει τα μέσα «να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων».

«Σε ό,τι αφορά την ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών, η καλύτερη απάντηση των κινεζικών επιχειρήσεων είναι να συνεχίσουν να μεγεθύνονται» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών μέτρων, η Google ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να πωλεί στη Huawei το σύστημά της επεξεργασίας Android, που εφοδιάζει κυρίως τα έξυπνα τηλέφωνα της Huawei, επιφέροντας ένα δυνητικά πολύ ισχυρό πλήγμα στον κινεζικό όμιλο.

Eτοιμο έως το 2020 το λειτουργικό της Huawei

Ο επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων της Huawei, Richard Yu, δήλωσε ότι η κινεζική εταιρεία θα είναι έτοιμη να λανσάρει το δικό της λειτουργικό σύστημα, αντικαταστάτη του Android, έως το φθινόπωρο του 2020.
Η σχετική δήλωση έγινε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC με τον Yu να διευκρινίζει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα της Huawei θα αφορά συσκευές smartphones και laptops, δηλαδή πρόκειται να αντικαταστήσει τόσο το Android της Google όσο και τα Windows της Microsoft.
Σύμφωνα με τον Richard Yu οι εκδόσεις του νέου λειτουργικού συστήματος θα κάνουν την εμφάνισή τους στην κινεζική αγορά κατά το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το διεθνές λανσάρισμα τοποθετείται για λίγο αργότερα, εντός του 2020. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το app store της Huawei, το App Gallery, θα είναι διαθέσιμο και στο νέο λειτουργικό σύστημα.
«Σήμερα είμαστε ακόμη προσηλωμένοι στο Microsoft Windows και στο Google Android, αλλά εάν δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε θα προετοιμάσουμε ένα plan B ώστε να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας λειτουργικό σύστημα», ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei για να προσθέσει ότι «δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, αλλά αναγκαζόμαστε λόγω των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Aptoide, ένα ανεξάρτητο Android app store με περισσότερες από 900.000 εφαρμογές και 200 εκατομμύρια χρήστες, φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Huawei ώστε να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Play Store της Google.
Οι περιορισμοί των ΗΠΑ στη Huawei θα καθυστερήσουν
το γρήγορο Ίντερνετ, σύμφωνα με έκθεση της UBS

Οι περιορισμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις πωλήσεις και μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei θα καθυστερήσουν την έναρξη των δικτύων 5G και θα περιορίσουν τα κέρδη των τεχνολογικού τομέα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS.

«Οι περιορισμοί στη Huawei για μεγάλο διάστημα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την υλοποίηση των δικτύων 5G σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες. «Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν την πιθανότητα να κρατήσουν στάση αναμονής οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σχετικά με τη διαμάχη, πριν προχωρήσουν σε αγορές για τα δίκτυα 5G της επόμενης γενιάς», προσθέτει.

Με την υπόθεση ότι οι σημερινοί περιορισμοί θα διατηρηθούν, η UBS εκτίμησε ότι τα κέρδη του κλάδου θα μειωθούν γενικά κατά μικρά μονοψήφια ποσοστά για τους Αμερικανούς τεχνολογικούς «παίκτες», ενώ για τον ασιατικό τεχνολογικό τομέα θα υπάρξουν μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης μεσαίων μονοψήφιων ποσοστών. Η τράπεζα προβλέπει, ωστόσο, ότι η επίπτωση θα είναι ουδέτερη για τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό τομέα.

«Οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει τώρα να παίρνουν άδειες για τη μεταφορά τεχνολογίας στη Huawei», κάτι που τις περιορίζει ουσιαστικά από την πώληση νέων εξαρτημάτων, μικροκυκλωμάτων ή λογισμικού στην κινεζική εταιρεία και τις 70 θυγατρικές της χωρίς προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», ανέφερε η UBS στους πελάτες της.

Share.