fbpx

Μια εκδήλωση κοινωνικού προβληματισμού για τους «ανθρώπους με δύο πατρίδες» το Σάββατο από το 2ο ΕΠΑΛ

0

afisa-2o-EPAL-KALAMATAS«ΑΝΘΡΩΠΟΙ με δύο πατρίδες», μια εκδήλωση κοινωνικού προβληματισμού μέσα από μια γλυκόπικρη περιήγηση στην ιστορία της Ελληνικής Μετανάστευσης με στάσεις στο πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα για Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα, στην αποστολή «τεμαχίων» – όπως υποτιμητικά αποκαλούνταν οι Έλληνες- στη Δυτική  Ευρώπη στη δεκαετία του ’60 καθώς και στη σύγχρονη διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Την εκδήλωση διοργανώνει το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Καλαμάτας το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 7:30 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και υπάγεται στο πρόγραμμα « Μια Νέα Αρχή στα Επα.Λ.» του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν μαθητές όλων των τάξεων και τμημάτων του 2ου ΕΠΑΛ, καθώς και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ (με το οποίο συστεγάζονται).

theodorakakoy-elenh-DIEYTHYNTRIA-2oy-EPAL-(1)

Η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας Ελένη Θεοδωρακάκου προσκάλεσε όλο τον κόσμο στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση που θα αγγίξει τις ψυχές όλων μας. «Μέσα στα πλαίσια της “Μία Νέας Αρχής στα ΕΠΑΛ” το σχολείο μας υλοποιεί κάποιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις με κορυφαία αυτή που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα διότι θεωρούμε ότι αφορά την Ελλάδα αλλά και όλο τον πλανήτη και στο παρελθόν αλλά θα απασχολήσει και στο μέλλον, έχει πάρα πολλές πτυχές κοινωνικές οικονομικές και ψυχολογικές κι είναι ένα θέμα κοινωνικού προβληματισμού που θεωρούμε ότι πρέπει να προβληματίζει όλους – από τους εφήβους ακόμα και τα παιδιά – και, εννοείται πολύ περισσότερο, τους μεγάλους, διότι αφορά την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Στη συνέχεια έδωσε μια εικόνα όσων περιλαμβάνει η εκδήλωση: «Θα σταθούμε στην Ελληνική μετανάστευση. Θα ξεκινήσουμε από το 1900 έως σήμερα. Θα είναι μία εκδήλωση χωρισμένη σε τρία κομμάτια: το πρώτο κομμάτι αφορά τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Αμερική και στην Αυστραλία˙ το δεύτερο κομμάτι αφορά τη μετανάστευση των Ελλήνων στη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – τα λεγόμενα «τεμάχια» όπως αποκαλούσαν οι Γερμανοί τους Έλληνες – και το τρίτο κομμάτι αφορά τη σύγχρονη μετανάστευση που έχει σχέση με την διαρροή των νέων προς το εξωτερικό με την ανάγκη ευρέσεως εργασίας.

Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην εισροή των μεταναστών στην Ελλάδα, η οποία είναι ένα άλλο κομμάτι που μπορεί να μη μεταναστεύουν οι Έλληνες σε αυτό, ωστόσο, δέχονται μετανάστες και όλο αυτό πρέπει να έχει μία συμπεριφορά σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι οι μετανάστες, όπου κι αν βρίσκονται, είναι άνθρωποι και μάλιστα ταλαιπωρημένοι, γιατί είναι άνθρωποι με δύο πατρίδες.

Θεωρούμε ότι θα είναι μία παράσταση που δεν θα κουράσει αλλά θα αγγίξει τις ψυχές σας όπως έχει αγγίξει και τις δικές μας. Ασχολούμαστε εδώ και περίπου 9 μήνες με αυτό, μαθητές και καθηγητές, και κάθε φορά νιώθουμε ανάταση ψυχής», είπε κλείνοντας η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας.

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Την εκδήλωση θα εμπλουτίσει οπτικοακουστικό υλικό βίντεο και τραγούδια που αφορούν τη μετανάστευση από τη χορωδία του 2ου ΕΠΑΛ και όργανα μέσα στη χορωδία καθώς και μονές φωνές. Θα έχει επίσης θεατρικό λόγο και σύντομα αφηγηματικά κείμενα που θα προσδιορίζουν τα αίτια της μετανάστευσης της κάθε εποχής.

Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου θα υπάρχει έκθεση φωτογραφικού υλικού με στιγμές από την Ελληνική μετανάστευση, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό από το πρωί της ίδιας μέρας.

Θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλους τους παρευρισκομένους εικαστικό υλικό με στιγμές από την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης.

Επίσης, στο φουαγιέ του θεάτρου θα υπάρχουν διάφορα παραδοσιακά κεράσματα για τους καλεσμένους από δημιουργίες των ιδίων των μαθητών του σχολείου. παράλληλα, οι μαθητές του σχολείου έχουν κατασκευάσει ένα καράβι το οποίο θα κοσμεί την είσοδο του Πνευματικού Κέντρου. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Σίσσυ Τριάντου
Share.