fbpx

Νέα έκδοση των ΓΑΚ Λακωνίας με θέμα: «Όταν οι Λάκωνες θυμούνται και διηγούνται την ιστορία της Ζωής και του Τόπου τους»

0

ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα: «Καταγράφοντας την προφορική ιστορία….» διοργανώνουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης (Λυκούργου 135), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Γ.Α.Κ. Λακωνίας και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων.

Στην εκδήλωση θα γίνει προσπάθεια ανάδειξης της συμβολής της προφορικής Ιστορίας στην κατανόηση της Γενικής Ιστορίας.

Αρχικά θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση των Γ.Α.Κ. Λακωνίας με τίτλο «Όταν οι Λάκωνες θυμούνται και διηγούνται την ιστορία της Ζωής και του Τόπου τους. Όψεις της λακωνικής ιστορίας του 20ού αιώνα», που εκδόθηκε το 2018 με την γνωστή ποιότητα του εκδοτικού οίκου «Ιδιομορφή». Την έκδοση επιμελήθηκε η Πέπη Γαβαλά, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Λακωνίας, ενώ η συλλογή των συνεντεύξεων σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην  Μάντω Συνοδινού. Το πολύ δύσκολο έργο της απομαγνητοφώνησης των συνεντεύξεων ολοκλήρωσε με επιτυχία η Δήμητρα Χαντζή, υπάλληλος της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης.

Στην έκδοση του Βιβλίου υπήρχε πρόθεση να συμβάλλουν τα δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Σπάρτης, δηλαδή: α) το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και β) το Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας. Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και οι Πρόλογοι των δύο Προέδρων των Νομικών Προσώπων.

Η προσφορά του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και ιδιαίτερα της προέδρου του,  Γεωργίας Γαλανοπούλου, ήταν μεγάλη και άμεση, τόσο στην έκδοση του Βιβλίου αυτού, όσο και στη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης.

Δυστυχώς όμως το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας με Πρόεδρο τον Θέμη Πατσιλίβα τελικά δεν συνέβαλε έως σήμερα στην έκδοση του βιβλίου αυτού, προκαλώντας ευνόητα προβλήματα και οικονομικές εκκρεμότητες.

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται και καταγράφονται για πρώτη φορά μαρτυρίες από μια συγκεκριμένη ομάδα κατοίκων της Λακωνίας: γιαγιάδες και παππούδες- τρόφιμοι των Γηροκομείων Σπάρτης, Μολάων και Νεάπολης. Έτσι συγκροτήθηκε μια σημαντική, προφορική πηγή για την Τοπική Ιστορία με έμφαση της Ιστορία της καθημερινής ζωής. Οι μαρτυρίες εστιάζουν στη σημασία της οικογένειας, στα πρόσωπα της μητέρας, του πατέρα, των παππούδων και των γιαγιάδων, στο σχολείο, στο δάσκαλο, στη δουλειά, στην πολύ σκληρή δουλειά, στις αρρώστιες, και βέβαια στη Μετανάστευση και στα ιστορικά γεγονότα που όλοι οι μάρτυρες μας βίωσαν τον 20ό αιώνα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος- ιστορικός Τέχνης Δρ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν η Κυριακή Κακαλέτρη και ο Πάνος Παναγόπουλος.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους η λέκτορας Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαριέττα Μινώτου, και ο ιστορικός  Ιωάννης Κ. Φίλανδρος, οι οποίοι σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος θα παρουσιάσουν την καταγραφή προφορικών μαρτυριών στη Ζάκυνθο στις αρχές του 20ού αι. με τίτλο: «Ο ρόλος της ζακυνθίας λογίας Μαριέττας Γιαννοπούλου – Μινώτου (1900-1962) στην καταγραφή προφορικών μαρτυριών για το λαϊκό πολιτισμό».

Η Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου ήταν Ελληνίδα λογοτέχνιδα, ιστοριοδίφης και λαογράφος. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου των Επτανήσων και χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Επτανήσια αλλά και Χειραφετημένη, καθώς υπήρξε εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη διάσωση και καταγραφή τραγουδιών και παραμυθιών από τη Ζάκυνθο, αλλά και ομιλιών που χρησιμοποιούνταν στο ζακυνθινό θέατρο.

Οι ομιλίες θα πλαισιωθούν με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, το βιβλίο «Όταν οι Λάκωνες θυμούνται και διηγούνται την ιστορία της Ζωής και του Τόπου τους. Όψεις της λακωνικής ιστορίας του 20ού αιώνα» θα διανεμηθεί στο κοινό

Share.