fbpx

Ο Αλ. Χαρίτσης στο News247.gr: Επιτυχία η έξοδος από τα μνημόνια και αποτυχία σε ζητήματα καθημερινότητας!

0

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στοχεύει σε ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για όλους, μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και π. υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του  στην ιστοσελίδα news247.gr. Παράλληλα ανέδειξε τις χαοτικές διαφορές με το αντίστοιχο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά στα σημεία που έγιναν λάθη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.
  • Αναφέρουν πολλοί στις αναλύσεις τους ότι προβάλλοντας υπερβολικά “αρνητική” ατζέντα προκαλείτε φόβο στους πολίτες και τελικά έχετε τα αντίθετα, από τα προσδοκώμενα, αποτελέσματα. Τι θα τους λέγατε;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύει στο φόβο αλλά στη λογική για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον που αντιπροσωπεύει το πρόγραμμά μας για όλους τους Έλληνες. Εκεί στοχεύουν οι δεσμεύσεις μας για 500 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης με στοχευμένεςφοροελαφρύνσεις, τη δημιουργία ενός εύρωστου κοινωνικού κράτους, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με πρωταγωνιστές τους νέους ανθρώπους, την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους. Όλα αυτά δηλαδή που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια και τώρα ζητάμε την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να τα ολοκληρώσουμε και να τα διευρύνουμε.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναδείξουμε και την αντικοινωνική φιλοσοφία του προγράμματος της ΝΔ, τους κινδύνους που κρύβουν οι πολιτικές που ευαγγελίζεται για τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και επειδή πολύ λόγος γίνεται τελευταία για τη μεσαία τάξη, επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τα στοιχεία που είναι αδιάψευστα. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Αντιθέτως, για τα έτη 2015-2017 παρουσιάζεται αύξηση του ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας αυτής κατά 680 ευρώ, καθώς μόνο το 2017 σημειώνεται σημαντική αύξηση κατά 534 ευρώ. Είναι βέβαιο ότι τα στοιχεία για το 2018 που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένα. Παράλληλα τόσο οι βασικοί δείκτες ανισότητας του Εισοδήματος όσο και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκονται πλέον στα προ κρίσης επίπεδα και έχουν τις χαμηλότερες τιμές από το 2000.

Η ΝΔ δεν έχει απολύτως καμιά αξιοπιστία ώστε να μιλάει εξ ονόματος της μεσαίας τάξης, την οποία διέλυσε και με τη διαρκή λιτότητα που ευαγγελίζεται για το μέλλον πρόκειται να τη συρρικνώσει ακόμη περισσότερο. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε την υποκρισία της, όταν επί μήνες τάζει άμεσες – το 2019 – και γενναίες φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τα μαζεύει κακήν κακώς, μεταθέτοντάς τες για μετά το 2021, με πολλά «αν». Η ΝΔ δεν αλλάζει. Με ακαθόριστες υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές, αλλά ισχυρές διαβεβαιώσεις λιτότητας, η ΝΔ παραμένει απολύτως αναξιόπιστη για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Η αναξιοπιστία της ΝΔ δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά δυστυχώς ακουμπά και τα εθνικά θέματα όπως το Μακεδονικό. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, εδώ και 15 χρόνια η ΝΔ έχει συμφωνήσει την παραχώρηση με τον πιο επίσημο τρόπο του ονόματος «Μακεδονία» στους γείτονες, χωρίς κανέναν προσδιορισμό και χωρίς κανέναν όρο για αλλαγή της Συνταγματικής τους ονομασίας. Και όταν εμείς φέραμε μια συμφωνία που διασφαλίζει περισσότερα από όσα είχαν ποτέ διανοηθεί να διεκδικήσουν, τότε άρχισαν να υποκρίνονται τους Μακεδονομάχους, μιλούσαν για προδοσίες και ηγούνταν συλλαλητηρίων. Η ΝΔ επέλεξε συνειδητά να διχάσει τον ελληνικό λαό για να κερδίσει λίγες ψήφους. Πατριδοκαπηλεία, εθνολαϊκισμός και μικροπολιτική εκμετάλλευση ακόμη και σε κρίσιμα εθνικά θέματα! Και σήμερα, κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνει η ΝΔ με τη συμφωνία αν τυχόν εκλεγεί. Σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, το αν θα συνεχίσει την πορεία ανάταξης και επούλωσης των μνημονιακών πληγών ή αν θα ξαναμπεί σε περιπέτειες από το ίδιο πολιτικό προσωπικό που λίγα χρόνια πριν την οδήγησε στη χρεοκοπία».

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ…
  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ποια η μεγαλύτερη αποτυχία ή το πιο σοβαρό λάθος;

«Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Ότι ξανάστησε την οικονομία στα πόδια της, αντιμετώπισε την οξεία ανθρωπιστική κρίση και αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας διεθνώς. Δεν ήταν δεδομένο, ούτε αυτονόητο, διαφορετικά θα το είχαν καταφέρει άλλοι πριν από εμάς και δεν θα είχαμε γίνει ποτέ κυβέρνηση. Και τα καταφέραμε διότι δεν κάναμε τα μνημόνια πρόγραμμά μας, ούτε και υποχωρήσαμε σε πιέσεις από μεγαλύτερα ή μικρότερα συμφέροντα. Μοναδικός μας γνώμονας ήταν και είναι το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Εκεί που πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα είναι στο λεγόμενο μέτωπο της καθημερινότητας: στη μείωση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο, την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και τη βελτίωση της λειτουργίας τους κ.ο.κ. Υπήρξε σαφώς αξιόλογο έργο και σε αυτόν τον τομέα, με πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση του δημοσίου, τον εξορθολογισμό και τη στελέχωση των υπηρεσιών του με περισσότερο και πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Θεωρώ ότι μπορούμε το επόμενο διάστημα να κινηθούμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ερχόμενοι σε ρήξη με κατεστημένες νοοτροπίες και γραφειοκρατικές αδράνειες που λειτουργούν ως τροχοπέδη».

Share.