fbpx

O Αλέξης Χαρίτσης στη “Φ”: Η Μεσσηνία πρωταγωνίστρια στην παραγωγική αναγέννηση!

0
 • ΠΟΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 • ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

  ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να «προβλέψει» όσα θα γράφει σε λίγα χρόνια ο ιστορικός του… μέλλοντος -όσο και αν το σχήμα φαντάζει… οξύμωρο- για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και τους ανθρώπους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στα κόμματα και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας στον δύσκολο καιρό της κρίσης, σίγουρα θα είχε πολλά να πει, για τον Αλέξη Χαρίτση.

Συνέντευξη στη Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Τον Καλαματιανό πρώην υπουργό, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανεπηρέαστος από τις κομματικές ταυτότητες δημάρχων και περιφερειαρχών, φορέων και παραγόντων, σήκωσε… τα μανίκια, δούλεψε σκληρά και άσκησε με τον καλύτερο τρόπο, τον ρόλο που κάθε φορά κλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να υπηρετήσει για το καλό του τόπου, αντιμετωπίζοντάς τους όλους, το ίδιο και χαράσσοντας έναν δρόμο άλλο! Τον δρόμο της πραγματικής και ανιδιοτελούς προσφοράς, έναν δρόμο με κοινή αφετηρία και προορισμό, που δεν είναι άλλος, από το… αποτέλεσμα!

Με ήπιο προφίλ, κοινά αποδεκτός ακόμη και από τους «αντιπάλους» του, ο Αλέξης Χαρίτσης, κατέρχεται στη «μάχη» των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου ως υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία, συσπειρώνοντας όχι μόνο την Αριστερά, αλλά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Άλλωστε, αυτό είναι ένα από μεγαλύτερα στοιχήματα! Πολλοί, ισχυρίζονται πως είναι το πιο… δυνατό χαρτί του κόμματος και εκείνος που κάποια στιγμή, ίσως, διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος, δε θέλει καν να συζητά κάτι τέτοιο, όχι γιατί ο συγκεκριμένος… καπνός δεν «πηγάζει» από κάποια… φωτιά, αλλά επειδή, προφανώς, δε συνάδει με το ήθος και τον χαρακτήρα του. Ταπεινός και εργατικός, μειλίχιος και συνάμα δυναμικός, ο Αλέξης Χαρίτσης, απάντησε σε κάποια ερωτήματα της «Φ» και αξίζει, πριν διαβάσετε τη συνέντευξη αυτή, στην οποία μιλά και για το πάθος του για το νομό που τον οδήγησε στην επιλογή της Μεσσηνίας και όχι κάποιας μεγάλης εκλογικής περιφέρειας της Αττικής, να ξέρετε πως είναι από τους μετρημένους στα δάχτυλα, ίσως και… μισού χεριού, πολιτικούς, που το προσωπικό κινητό του τηλέφωνο, είναι πάντα ανοιχτό, όχι μόνο τώρα, λίγο πριν την κρίσιμη αυτή μάχη, αλλά και στις «καλές» στιγμές και που όπως σωστά σχολιάζουν οι πολίτες, δεν έχει… αλλάξει! Ας περάσουμε λοιπόν να δούμε μερικές από τις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα που του έθεσε η «Φ», ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…
 • Κύριε υπουργέ, σε λίγες ημέρες στη χώρα, θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές. Υπάρχει κάτι που διακυβεύεται τελικά ή απλώς οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα δίλλημα, ανάμεσα σε ένα δεξιό κόμμα που κυβέρνησε για πολλά χρόνια την Ελλάδα και ένα κόμμα της Αριστεράς που κατάφερε να πείσει, στον δύσκολο καιρό της κρίσης, την πλειοψηφία των απογοητευμένων πολιτών;

«Ασφαλώς και υπάρχει διακύβευμα στις επερχόμενες εκλογές. Κρίνεται αν θα συνεχιστεί η πορεία ανάταξης της χώρας και της οικονομίας, η επούλωση των πληγών που δημιούργησαν τα μνημόνια ή αν αντίθετα, θα επιστρέψουμε σε εκείνες τις πολιτικές που οδήγησαν την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση.
Κρίνεται με άλλα λόγια, το μέλλον της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες, το αν θα είναι μια χώρα με βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και αξιόπιστους θεσμούς ή αν θα πισωγυρίσει στις νεοφιλελεύθερες συνταγές που υπονομεύουν την οικονομία και την κοινωνική συνοχή και στις αμαρτωλές πρακτικές της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και των πελατειακών δικτύων».

ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ, ΤΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ…
 • Παρακολουθώ τις τοποθετήσεις σας και παρατηρώ πως καλείτε τους πολίτες να δώσουν εκ νέου, ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια επούλωσης των κοινωνικών πληγών. Αυτά τα 4 χρόνια που κυβερνάτε, ήταν λίγα τελικά για να τεθούν γερές βάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση;

«Κοιτάξτε, το 2015 παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη, δημοσιονομικά χώρα και μια καθημαγμένη κοινωνία χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική. Αυτό που κυριαρχούσε ήταν η υποβάθμιση της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του περιβάλλοντος καθώς και ένα μοντέλο διακυβέρνησης βασισμένο στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση, την αδράνεια και το έλλειμμα αξιοπιστίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δώσαμε ένα σκληρό και πολυμέτωπο αγώνα για να αντιστρέψουμε το κλίμα, με ένα σύγχρονο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και με στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.
Δουλέψαμε για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων επαγγελματιών και της καινοτομίας, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις θεσμικού εκσυγχρονισμού για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίξαμε την υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος και ενισχύσαμε τις τοπικές κοινωνίες με τα μέσα και τους πόρους που τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες. Δεν ισχυριζόμαστε βέβαια, ότι τα κάναμε όλα σωστά, πετύχαμε όμως πολλά, έχοντας πάντοτε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της χώρας. Οι βάσεις έχουν μπει λοιπόν, το κρίσιμο τώρα είναι να αποτρέψουμε την επαναφορά του παλιού και αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών».

 • Είναι πολύς καιρός τώρα, που το λεγόμενο «αντιμνημονιακό μπλοκ» δεν ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και το βλέπουμε να μεταφράζεται και σε απώλεια ψήφων. Τελικά, τι είναι αυτό που… πληρώνετε; Ένα ακόμη μνημόνιο το οποίο αναγκαστήκατε να υπογράψετε; Τα μέτρα που ελήφθησαν; Το Σκοπιανό; Η εθνική τραγωδία στο Μάτι;

«Βγήκαμε από τα μνημόνια, η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και η ανεργία μειώνεται. Αυτές είναι πολύ σημαντικές αλλαγές. Δεν έφτασαν όμως όσο θα θέλαμε σε όλους τους συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα, έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης, να επέλθει μια απολύτως φυσιολογική κόπωση στην κοινωνία. Εμείς είμαστε ειλικρινείς προς τους πολίτες: ασφαλώς, υπήρξαν και από τη δική μας μεριά λάθη και παραλείψεις. Αυτά όμως δεν αναιρούν όσα πέτυχε η κυβέρνηση».

 • Με δεδομένες τις… αποστάσεις του περίφημου αυτού «αντιμνημονιακου μπλοκ», πως σχολιάζετε το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, ειδικά του κ. Βαρουφάκη. Είναι η απήχηση του ΜέΡΑ 25, ικανή να μετατρέψει το κόμμα αυτό, στο «Ποτάμι της Αριστεράς»;

«Δεν μπορώ να γνωρίζω το μέλλον του κόμματος του κ. Βαρουφάκη. Αυτό που παρατηρώ,  ευκρινώς μάλιστα, είναι ένα σύνολο αντιφάσεων και ένας θολός πολιτικός λόγος που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες. Τα ίδια χαρακτηριστικά είχε και το Ποτάμι και για αυτό δεν άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου. Βλέπουμε επίσης τελευταία τον κ. Βαρουφάκη, όπως και το ΚΙΝΑΛ, να διεξάγουν μονομέτωπο σχεδόν αγώνα, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που επικρέμεται πάνω από τη χώρα ο μεγάλος κίνδυνος της παλινόρθωσης της συντηρητικής δεξιάς και σε πλήρη αντιδιαστολή με την τάση στην Ευρώπη για συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να μπει φρένο στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά».

 • Στην περίπτωση που χάσετε τις εκλογές και η διαφορά είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ευρωεκλογών, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ; Κινδυνεύει το κόμμα να επιστρέψει σε επίπεδα Συνασπισμού;
  «Ας μην προτρέχουμε. Ο ελληνικός λαός έχει εμπειρία και ένστικτο. Να περιμένουμε την ετυμηγορία του. Δεν έχει πει την τελευταία του λέξη».
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ»
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη αυτή αναμέτρηση που πλησιάζει, μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου;

«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο των εκλογών, αλλά της επόμενης περιόδου. Η συσπείρωση δηλαδή όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η παλινόρθωση μιας νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής και εθνικιστικής δεξιάς που απειλεί να μας γυρίσει πίσω στις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη, για να συγκροτήσουμε από κοινού και χωρίς ηγεμονισμούς μια πλατιά πολιτική και κοινωνική συμμαχία που θα προστατεύσει τις κατακτήσεις του προηγούμενου διαστήματος και θα βάλει τις βάσεις για την παραγωγική και δημοκρατική αναγέννηση της χώρας μας, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Και βλέπω από τις περιοδείες μου και την καθημερινή επαφή με τους πολίτες, ότι αυτό το κάλεσμα βρίσκει σημαντική ανταπόκριση από τον προοδευτικό κόσμο ο οποίος αντιλαμβάνεται τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής».

ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ…
 • Στη Μεσσηνία, επιτρέψτε μου να σας πω καταγράφοντας το ρεπορτάζ, πως αυτό, μπορεί να το κάνει και μάλιστα με διαφαινόμενη επιτυχία, ο Αλέξης Χαρίτσης. Είναι αυτός τελικά, ένας λόγος που πολιτεύεστε στο νομό;

«Ο λόγος που πολιτεύομαι στη Μεσσηνία είναι γιατί, πέρα από τους προσωπικούς και πολιτικούς δεσμούς, αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να συνεχίσω να προσφέρω. Αναμφίβολα, η απήχηση που έχει το κάλεσμά μας στους προοδευτικούς πολίτες της Μεσσηνίας με γεμίζει με χαρά και δύναμη για τη συνέχεια».

 • Πως αισθάνεστε από την αποδοχή του κόσμου; Ακούω πολλούς να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον άνθρωπο Αλέξη, αλλά και για τον πολιτικό Χαρίτση, ο οποίος βοήθησε αρκετά το νομό, με σειρά χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση μεγάλων έργων και άλλες, εξίσου σημαντικές αποφάσεις.

«Αισθάνομαι υπόχρεος στον κόσμο της Μεσσηνίας για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει και θα δουλέψω σκληρά για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του. Είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτή η σχέση με τους συντοπίτες μου».

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ…
 • Η εκτίμησή σας για τη Μεσσηνία; Τι είναι αυτό που προτάσσετε και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες;

«Η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος και πιστεύω βαθιά πως όχι μόνο μπορεί, αλλά  και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγική αναγέννηση που έχει ανάγκη η χώρα μας. Θα συνεχίσω να δουλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για να αποκτήσει η περιοχή τους πόρους και τα μέσα, τα οποία θα της επιτρέψουν να διευρύνει, περαιτέρω, τις αναπτυξιακές της  δυνατότητες, αλλά και να αποκτήσει τις σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Βασική μας επιδίωξη είναι οι άνθρωποι της Μεσσηνίας να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να ζουν με αξιοπρέπεια στις πόλεις και τα χωριά τους».

Η ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ
 • Και για το τέλος, κάτι που συζητούν πολλοί! Το κόμμα σας, είναι αυτό που εφάρμοσε σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ με δική σας τροπολογία, ισχύει πια, η ποσόστωση των γυναικών. Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν, πως θέλατε να ισχυροποιήσετε τη θέση σας στην Αυτοδιοίκηση και από την άλλη, να δυσκολέψετε τη ΝΔ, αφού έτσι, ανακατεύτηκε ξανά, η “τράπουλα” των υποψηφίων βουλευτών;

«Η απλή αναλογική είναι μια βαθιά προοδευτική και δημοκρατική τομή που βάζει τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο και ενθαρρύνει την ανάπτυξη κουλτούρας συναινέσεων και συνεργασιών, μετατοπίζοντας τη συζήτηση από τα πρόσωπα στα προγράμματα.
Ασφαλώς, η ΝΔ δυσκολεύεται να αντιληφθεί τα οφέλη διότι είναι ταυτισμένη με το παλιό χρεοκοπημένο μοντέλο που θέλει την αυτοδιοίκηση φτωχό συγγενή του κεντρικού κράτους και τους δημάρχους τοπικούς κομματάρχες που αναλώνονται στην αναπαραγωγή πελατειακών δικτύων, αδιαφορώντας για το κοινό συμφέρον».

Share.