fbpx

Ο Διονύσιος Γεωργογιαννόπουλος γράφει για τη λογοτέχνιδα Σμαραγδή Μητροπούλου

0

Αγαπητοί αναγνώστες χαίρετε. Είχα μήνες να γράψω στην αξιόλογη εφημερίδα «Φωνή» κάποιο άρθρο και είμαι πολύ ευτυχής που μου δίνετε ξανά η ευκαιρία να γράψω κάτι. Μάλιστα, αυτή τη φορά θα αναφερθώ σε μια γυναίκα, η οποία έχει κατορθώσει πολλά στη ζωή της. Έχει αποσπάσει τίτλους, αλλά και η ίδια ως άνθρωπος είναι η χαρά της ζωής. Κάτι τέτοιο, αποδεικνύει με το ήθος, την καλλιέργεια, την γλυκύτητα και την απλότητα της. Το όνομα της, ταιριάζει πολύ σε αυτή τη γυναίκα. Πρόκειται για την Σμαραγδή Μητροπούλου, την φιλόλογο, την καταξιωμένη λογοτέχνιδα που κατάγεται από τη Μεθώνη Μεσσηνίας και κάνει υπερήφανους όσους την γνωρίζουμε και την αγαπάμε. Σμαραγδή, όνομα πολύ ταιριαστό. Την γνώρισα θυμάμαι στην βιβλιοπαρουσίαση του επίσης σπουδαίου ποιητή Θεοφάνη Λ. Παναγιωτόπουλου από το Καρπενήσι της Ευρυτανίας που έφτασε επάξια τόσο ψηλά. Ήταν στις Εκδόσεις Όστρια στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου του 2018. Την είδα μία φορά αλλά έχω συζητήσει πολύ μαζί της διαδικτυακά και έχω καταλάβει πως είναι άνθρωπος χωρίς κακία και δεν κυνηγά αλλά βοηθά τους πιο νέους στην ηλικία, τους στηρίζει με αγάπη.

Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Τα πρώτα της χρόνια μέχρι την ηλικία των 15 ετών τα έζησε στη Μεθώνη, τον τόπο καταγωγής της,  έβγαλε κατόπιν το Λύκειο στην Καλαμάτα και ύστερα μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 1989 μέχρι και το 1993. Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο την Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κάρντφ, που βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία. Η επιτυχία της υπήρξε μεγάλη. Είναι φιλόλογος, εργάζεται στην όμορφη Άνδρο, νησί που έχει αγαπήσει και εκτιμήσει. Μάλιστα, αρθρογραφεί και στην τοπική εφημερίδα Andriaki Press  της Άνδρου. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Μεγάλη της αγάπη, η Λογοτεχνία, κάτι που έχει αποδείξει περίτρανα και από τους τίτλους και τις διακρίσεις που έχει λάβει. Κάποιοι από τους τίτλους που έχει αποσπάσει το πιστοποιούν. Το δίπλωμα Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου Writers’ Bureau (Manchester, UK), οι παρακολουθήσεις της στα μαθήματα θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, αποδεικνύουν την αγάπη της για τα γράμματα και το θέατρο.  Η αξία της στον όμορφο και ουσιαστικό χώρο των Γραμμάτων πιστοποιείται και από το γεγονός πως είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven (Α΄βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία»). Οι διακρίσεις αυτές σε συνδυασμό με την αγάπη της για το σχολείο και τους μαθητές της την κάνουν έναν αξιόλογο και πνευματικό άνθρωπο. Μια γυναίκα με μεγάλη διαδρομή στο ταξίδι των γραμμάτων που συνεχίζει ακάθεκτη. Γιατί έτσι νιώθει, εκφράζεται, προσφέρει τις εμπειρίες ζωής της σε όσους θαυμάζουν και αναγνωρίζουν την προσφορά της, και πιστέψτε με είναι πολλοί.

Η Σμαραγδή Μητροπούλου ασχολείται με την Λογοτεχνία και έχει γράψει τρία βιβλία, από τις εκδόσεις Όστρια, τα οποία είναι:  «Πριν ο ήλιος δύσει» (θεατρικό), «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα» και «Ήχοι στη σιωπή».

  • Πριν ο ήλιος δύσει, 2014, εκδόσεις Όστρια
  • Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα, 2015, εκδόσεις Όστρια
  • Ήχοι στη σιωπή, 2017, εκδόσεις Όστρια

Αποκτήστε τα! Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τις εκδόσεις «Όστρια», Οδός Χέυδεν 3 στην Αθήνα.

Λίγα λόγια ακόμη για την Λογοτέχνιδα Σμαραγδή Μητροπούλου. Αγαπά τη ζωή, τη φύση, τα ζώα, τους ανθρώπους και πιστεύει πολύ στον Θεό. Αξίζει συγχαρητήρια για την καλοσύνη που έχει παρά τις μεγάλες της επιτυχίες. Σε ευχαριστώ πολύ Σμαραγδή.  Εύχομαι και εις ανώτερα γιατί το αξίζεις. Ο Θεός να σε έχει καλά εύχομαι.

Share.