fbpx

Ο σχεδιασμός στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνεται με βάση τις Περιφέρειες!

0

ΣΕ… ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ μοιάζουν να είναι οι προσπάθειες που καταβάλει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

gabrogloy-antiprosopeia-tripolis

Ο υπουργός, συναντήθηκε τόσο με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου όσο και εκπροσώπους φορέων της Αυτοδιοίκησης στην Τρίπολη, οι οποίοι διαφωνούν με τη συγχώνευση του ΤΕΙ της Πάτρας, ζητώντας Πολυτεχνική Σχολή στην αρκαδική πρωτεύουσα. Πιο απλά είναι τα πράγματα στην περίπτωση του ΤΕΙ, με τη Σύγκλητο να τηρεί ορισμένες επιφυλάξεις, αλλά να συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τη συγχώνευση, θέλοντας ένα ενιαίο και ισχυρό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο με έδρα της διοίκησης στην Τρίπολη. Όσον αφορά δε στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τονίζει πως για να πετύχει, θα πρέπει να στηριχθεί με υποδομές, χρηματοδότηση και επαρκές διοικητικό προσωπικό.

ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ  Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Όλα αυτά, ήρθε να απαντήσει δίνοντας μάλιστα και παραδείγματα και εξηγώντας πως ακριβώς θα έχουν τα πράγματα, ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση Best και τον Θέμη Κανελλόπουλο, τόσο για τη συγχώνευση και το νομοσχέδιο που προωθείται, όσο και για τις αλλαγές που περιλαμβάνονται σ’ αυτό. «Εμείς εδώ και δύο χρόνια έχουμε βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του μέλλοντος της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις και έχουμε καταλήξει σε πολλά μέρη όπου έχουμε προχωρήσει και τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις και τώρα ήρθε η σειρά της Πελοποννήσου. Έχουν γίνει πολύ θετικές διαβουλεύσεις. Η νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων βασίζεται σε τέσσερα δεδομένα.

  • Το πρώτο είναι η δημιουργία εντελώς καινούργιων τμημάτων με νέα γνωστικά αντικείμενα.
  • Το δεύτερο είναι οι συνέργειες ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που πήρε στα σοβαρά και τις δύο πλευρές Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Το τρίτο είναι η ίδρυση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων με τα αντίστοιχα ερευνητικά Ινστιτούτα και
  • το τέταρτο είναι τα διετή προγράμματα σπουδών όπου τα παιδιά των ΕΠΑΛ θα πηγαίνουν χωρίς εξετάσεις, θα περνάνε με το πτυχίο τους και θα παίρνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων», εξήγησε ο Κώστας Γαβρόγλου, ξεκαθαρίζοντας πως

μέχρι τώρα, το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης καθορίζονταν από τοπικούς παράγοντες. «Δεν το προσωποποιώ. Ήτανε μία πολιτική κουλτούρα», είπε και συνέχισε επισημαίνοντας το αυτονόητο. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτού του τύπου η συζήτηση και ο προγραμματισμός πρέπει να γίνει από την ακαδημαϊκή κοινότητα σε συνεργασία με το υπουργείο.  Δεν μπορεί να έχουν την ευθύνη του προγραμματισμού του μέλλοντος της Ανώτατης Εκπαίδευσης οι τοπικοί παράγοντες ή όποιοι, καλοί, μη καλοί, αριστεροί, δεξιοί κ.λπ. Το υπουργείο όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να δεχθεί ό,τι ακριβώς του λέει η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά πάνω από το 75 με 80% των προτάσεων ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο. Το ίδιο έγινε και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος», δήλωσε ο υπουργός που άσκησε κριτική και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική που ακολουθούσαν, ενώ στάθηκε εκτενώς στις αντιδράσεις.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ…

«Ο σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν γίνεται με βάση τις Περιφέρειες σήμερα. Αυτές ήταν παλιές λογικές. Σε κανένα μέρος της Ευρώπης δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Άρα, το αν υπάρχει και η Πάτρα ή μάλλον τρία τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που είναι στην Πάτρα, εντάξει… δεν αποτελεί αυτό, ένα στοιχείο ας πούμε… πανικού. Δεν σημαίνει ότι όποιος δεν είναι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι κακός, δεν μας ανήκει, πάει να μας υπονομεύσει κ.λπ. Ένα στοιχείο είναι αυτό, δεν γίνεται με αυτά τα κριτήρια», δήλωσε ο υπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών που όπως είπε, δεν καταργείται. «Νομίζουμε ότι υπάρχει μία πρόταση που το Πανεπιστήμιο θα τη συζητήσει μέσα από τις δικές τους διαδικασίες. Εγώ σέβομαι τις διαδικασίες του Πανεπιστημίου. Περιμένω να μου πουν τι συζήτησαν και τι απόφαση πήραν. Υπάρχει μία απόφαση της Συγκλήτου που κατά τη γνώμη μας δεν βοηθάει όπως είναι διατυπωμένη. Η δική μας πρόταση έχουμε την αίσθηση ότι ουσιαστικά ακυρώνει αυτήν την απόφαση και ζητάμε να μας πουν τη θέση τους για την πρόταση που έχουμε κάνει. Έχουμε τεράστια εμπειρία, οι Σύγκλητοι δεν έχουν αντίρρηση, ενώ αν υπάρχουν και οι όποιες δυσκολίες που δεν έχουμε προβλέψει εντάξει… Εδώ είμαστε για να κάνουμε τις όποιες αλλαγές. Το λέω γιατί ξέρετε, για πρώτη φορά, τα δύο σκέλη της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, παρόλο που είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από το 2002, δεν έτυχαν από κανέναν της πρέπουσας σημασίας. Εδώ λοιπόν, υπάρχει μία δυνατότητα όσμωσης, και αναβάθμισης των μεγάλων ιδρυμάτων μας», σημείωσε καταληκτικά, ο Κώστας Γαβρόγλου.

Share.