fbpx

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και να πράξουμε για το Κτηματολόγιο

0
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΕΔΩ και αρκετούς μήνες ακούμε για τη διαδικασία δήλωσης στο κτηματολόγιο για παράταση των δηλώσεων  κλπ. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν ούτε καν τα στοιχειώδη επί του θέματος  και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΚΡΕΠΕΤΟΥ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Εμείς απευθυνθήκαμε στο  νομικό Δημήτρη Δρακόπουλο θεωρώντας ότι  είναι ο καταλληλότερος να μας κατατοπίσει επί του θέματος αφού είναι  Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας  Ιδιοκτητών Ακινήτων  Μεσσηνίας  και το θέμα άπτεται πλήρως της ιδιότητάς του. Του ζητήσαμε λοιπόν  να μας εξηγήσει  όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τις διαδικασίες της κτηματογράφησης και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

 • Ποιες περιοχές της Μεσσηνίας  έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή του κτηματολογίου

«Η αρχή έγινε με τον Δήμο Καλαμάτας  ο οποίος  αποτέλεσε και πιλοτικό δήμο και τώρα πλέον υπό κτηματογράφηση είναι όλος ο Νομός Μεσσηνίας ,χωρίς να εξαιρείται καμία περιοχή».

 • Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση στο Κτηματολόγιο;

«Στο Κτηματολόγιο θα πρέπει να καταθέσουν δηλώσεις εκείνοι που έχουν κυριότητα, επικαρπία,  αλλά και εκείνοι που έχουν άλλα εμπράγματα δικαιώματα όπως  δουλείες επί ακινήτων».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 • Ποια είναι η διαδικασία;

«Τα απαραίτητα έγγραφα για να δηλώσει κάποιος στην κτηματογράφηση είναι:

 • φωτοτυπία ταυτότητας,
 • αποδεικτικό ΑΦΜ που να προκύπτει από κάποιο επίσημο φορολογικό στοιχείο,
 • συμβόλαιο,
 • πιστοποιητικό μεταγραφής και
 • οι δύο αιτήσεις που πρέπει να συμπληρωθούν.

Όσον αφορά το τοπογραφικό ουσιαστικά αρκεί και μια φωτογραφία θέασης ,δηλαδή μέσα από το Google με τη χρήση συντεταγμένων μπορεί κάποιος να εμφανίσει μια φωτογραφία θέασης, όμως κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει  προβλήματα αφού η περιγραφή δεν θα ανταποκρίνεται πλήρως  στην πραγματικότητα».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 • Θα ήθελα να μας εξηγήσετε τα διαφορετικά δικαιώματα.

«Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμβόλαιο η πράξη αποδοχής κληρονομιάς θα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα αντίστοιχα πιστοποιητικά που απαιτούνται και στην περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς, δηλαδή:

 αντίγραφο διαθήκης,

πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης εάν το έτος θανάτου είναι μεταγενέστερο του 2013 απευθυνόμαστε για το πιστοποιητικό  στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας ενώ αν είναι προγενέστερο του 2013  από το Πρωτοδικείο και από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας καθώς και  από το Γενικό Ληξιαρχείο Αθηνών.

και τέλος πιστοποιητικό περί μη προσβολής του κληρονομικού δικαιώματος».

 • Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας -κληρονόμων ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

«Πάντα  πρέπει να πραγματοποιείται  δήλωση κατά άτομο, διότι κανένας δεν μπορεί να δηλώσει ποσοστά δικαιώματα ετέρου ατόμου και αυτό  επειδή όλα αυτά υποβάλλονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη».

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
 • Ποιες είναι προθεσμίες υποβολής; Θα δοθούν ή δόθηκαν παρατάσεις και για ποιες περιοχές; Υπάρχει κάποιο site μέσα από το οποίο μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται;

«Έχουν δοθεί παρατάσεις αλλά όχι συλλήβδην, έχουν δοθεί παρατάσεις ανά περιοχή. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται μέσα από το site του Υπουργείου που αφορά το εθνικό κτηματολόγιο στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr».

 • Υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής; Θα ήταν καλύτερο να απευθυνθούν οι πολίτες σε κάποιο ειδικό δικηγόρο ή μηχανικό;

«Σαφώς θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο δικηγόρο ή μηχανικό καθώς είναι εξειδικευμένοι  επί του θέματος. Όσον αφορά την δυνατότητα ηλεκτρονικής  υποβολής όχι ,δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι οι τίτλοι που προσκομίζονται θα πρέπει  περνάνε και από την διαδικασία ελέγχου».

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Μεσσηνίας, δικηγόρος Δημήτρης Δρακόπουλος

Share.