fbpx

Όνειρο θερινής νυκτός… η συναίνεση στο Πε.Συ.

0
ΜΕ ΕΝΤΑΣΕΙΣ Η «ΠΡΩΤΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

ΛΙΓΟ… απ’ όλα, περιελάμβανε η χθεσινή, πρώτη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε το Προεδρείο του Σώματος και αποτυπώθηκε το κλίμα που θα επικρατήσει, με τους επικεφαλής των παρατάξεων, να δίνουν το στίγμα τους.

Ρεπορτάζ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόεδρος, αναδείχθηκε ο μοναδικός υποψήφιος από την πλειοψηφία, Μανώλης Σκαντζός με 26 ψήφους υπέρ, 17 κατά, 5 «αποχή» και 1 «παρών». Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πέτρος Τατούλης, μίλησε για μια αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα που θα δυσχεραίνει την τήρηση ισορροπιών, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε ο πρόεδρος να τυγχάνει ευρύτερης συνεννόησης και ευχήθηκε γενικά, υπευθυνότητα και συναίνεση. Ο περιφερειάρχης, απαντώντας του, σημείωσε πως ο κ. Σκαντζός, είναι ένα από τα πλέον έγκριτα μέλη το Σώματος, που έχει επανειλημμένως τιμηθεί με την ψήφο των συμπολιτών του, έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της υγείας και τον κοινωνικό τομέα και πως αποτελεί τιμή για την παράταξή του, το γεγονός πως περιλαμβάνεται στους κόλπους της. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, ως πρώτο δείγμα συναίνεσης και συνεννόησης, ο Παναγιώτης Νίκας, είπε στον Πέτρο Τατούλη, πως η πλειοψηφία θα ψηφίσει για αντιπρόεδρο τον Απόστολο Γκούνη από την παράταξή του, όπως και έγινε. Ο κ. Γκούνης λοιπόν, αναδείχθηκε αντιπρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου (ΠΕΣΥ) με 44 «ναι», 5 «αποχή» και 1 «παρών». Γραμματέας του Σώματος, εξελέγη με 44 «ναι», 1 «όχι» και 5 «αποχή», ο Καλαματιανός δικηγόρος Γιώργος Ράλλης, που ήταν επιλογή του αμέσως επόμενου σε ψήφους συνδυασμού, αυτού με επικεφαλής τον Γιώργο Δέδε.

ΟΙ… ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΙ

«Μέσα από τη δημιουργική κριτική, μπορεί να υπάρξουν και οι συναινέσεις που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθούν σε αυτήν την τετραετία οι προϋποθέσεις και οι όροι της πολιτικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου και φυσικά της επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών», δήλωσε ο κ. Δέδες, που καυτηρίασε τα τρωτά της διαδικασίας, που όπως είπε, διέπει μια αντίληψη που χωλαίνει ως προς την δημοκρατικότητά της, ψηφίζοντας ωστόσο και τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Σώματος. Συναινετική διάθεση, επέδειξε και ο Γιάννης Μπουντρούγκας, τονίζοντας πως στόχος του, όταν κατήλθε υποψήφιος, ήταν η ανάπτυξη και σε αυτήν την κατεύθυνση, με αυτόν ως πρωταρχικό στόχο, θα συνεχίσει. «Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του κ. Νίκα προς όφελος όλων των Πελοποννησιακών. Ας χαμηλώσουμε τους τόνους να συγκλίνουμε κατά το μέτρο του δυνατού», είπε, ενώ κάποια άλλοι, εκδήλωσαν εντελώς διαφορετική πρόθεση.

ΟΙ… ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

Επικριτικοί -αν και ο κ. Δέδες με αφορμή τη διαδικασία για την ανάδειξη των μελών των Επιτροπών, στάθηκε είχε… σκληρή προσέγγιση- ήταν για μια ακόμη φορά από τις μειοψηφίες, Γόντικας, Πετράκος, Κάτσαρης και Λυμπεροπούλου, η οποία φτάνοντας στα μισά περίπου της συνεδρίασης, μίλησε για… δημοκρατία αλά καρτ, καυτηριάζοντας τα δεδομένα όπως αυτά, έχουν διαμορφωθεί. «Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται μόνο με καλή πρόθεση. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολιτική υποχρηματοδότηση των Περιφερειών και των Δήμων και υποστελέχωση των υπηρεσιών. Η Περιφέρεια δουλεύει για τα ιδιωτικά συμφέροντα με Αναπτυξιακές και πιστεύουμε πως δε θα αλλάξει τίποτε, αφού είμαστε σίγουροι πως η νέα Περιφερειακή Αρχή Νίκα, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Αρχή Τατούλη, θα βαδίσει στις ίδιες ράγες στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της αντιλαϊκής πολιτικής», δήλωσε ο Νίκος Γόντικας της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος επίσης δε συμμετείχε στην ψηφοφορία και συνέχισε με αναφορές σε σημαντικά θέματα της Περιφέρειας, όπως η μεταφορά μαθητών και η αντιπλημμυρική θωράκιση, ενώ μιλώντας για… αμαρτωλά έργα και τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων από εργολάβους, έριξε λάδι στη… φωτιά της πρώτης συνεδρίασης, η οποία υποτίθεται… πως είχε άλλο χαρακτήρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ντίνα Νικολάκου, που εξέλαβε τις αναφορές αυτές, ως αιχμές. Η ένταση καταλάγιασε και ο Θανάσης Πετράκος που δεν ψήφισε κανέναν, εξήγησε τους λόγους. «Παρότι δεν έχουμε πρόβλημα με τα πρόσωπα και θεωρούμε λογικό η επιλογή να είναι από τις τρεις παρατάξεις, επειδή η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετικές παρεμβάσεις που υποβαθμίζει τον ρόλο των ΠΕΣΥ, συμβολικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν συμμετέχουμε στην ψηφοφορία», είπε, ενώ αντίστοιχα, αντέδρασε και ο Παναγιώτης Κάτσαρης. «Στο νέο ακόμη πιο αντιδημοκρατικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκησης πρέπει να αντιμετωπίσουμε το περιφερειαρχοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας των Περιφερειών και τις συγκεντρωτικές, αντιδημοκρατικές αρμοδιότητες του Προεδρείου και των Επιτροπών που διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον «Κλεισθένη» και τις πρόσφατες ρυθμίσεις που θεσμοθέτησε η ΝΔ», είπε ο κ. Κάτσαρης, ενώ αίσθηση, προκάλεσαν και οι αναφορές Τατούλη.

Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

«Να ευχηθώ το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει εποικοδομητική στάση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα με υπευθυνότητα και συναίνεση», είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος στάθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση, οι οποίες όπως είπε, αλλοιώνουν τη βούληση των πολιτών. «Είναι ένα μεγάλο πολιτικό ατόπημα, ένα πραξικόπημα που αλλοιώνει το φρόνιμα των πολιτών», ανέφερε ο Πέτρος Τατούλης που τόνισε πως η δημοκρατία δεν είναι μια απλή διαδικασία και στάθηκε επικριτικά στις αναφορές Σκαντζού, ο οποίος δήλωσε πως το Σώμα στην προηγούμενη σύνθεσή του, δεν είχε την καλύτερη δυνατή λειτουργία, προκαλώντας και την αντίδραση της Ντίνας Νικολακου, από την παράταξη Τατούλη. «Είναι δημοκρατική πράξη αυτή, του νεοεκλεγέντος προέδρου; Μπορεί και έχει δικαίωμα να κάνει την κριτική μιας εντελώς προεκλογικής αντίληψης;», είπε ο κ. Τατούλης που κατηγόρησε για αυθαίρετη συμπεριφορά τον πρόεδρο, στο… φόντο των προτάσεων κυρίως, των μελών των Επιτροπών. «Δε θα συναινέσουμε σε καμία διαδικασία που δε θα επιτρέπει στα μέλη του νέου Συμβουλίου, σε όσους θέλουν και επιθυμούν, να τοποθετούνται εφ όλης της ύλης της ατζέντας του ΠΕΣΥ», ανέφερε με τον Παναγιώτη Νίκα να απαντά για μια ακόμη φορά, συναινετικά…

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΑ

«Εύχομαι καλή επιτύχει στο Προεδρείο εν τω συνόλω γιατί έχει να προεδρεύσει σε ένα πρωτόγνωρο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου η Περιφερειακή αρχή, δεν έχει πλειοψηφία. Έτσι, και σε επίπεδο κατάρτισης της ημερήσιας διάταξης και των εισηγήσεων και των αποφάσεων, πρέπει να γίνονται τα αναγκαία βήματα για να επιτυγχάνεται η πλειοψηφία και να λαμβάνουμε αποφάσεις», δήλωσε απαντώντας ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα ακόμη μείζον ζήτημα, αφήνοντας καθαρές αιχμές! «Ας αφήσουμε το παρελθόν και το… κυνήγι των μαγισσών! Να μιλάμε για το παρόν και το μέλλον!
Αν έγινε κάποιο σφάλμα ή λάθος στο παρελθόν, να το διορθώσουμε και να αποφασίσει ο λαός! Ας μην προτρέχουμε και ας έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον! Αν συμβαίνουν συγκρούσεις και διενέξεις, αν συμβαίνουν καταστάσεις που μας εκθέτους όλους ως εκπροσώπους των πολιτών, νομίζω τη μεγάλη ευθύνη θα έχει ο περιφερειάρχης, το ΠΕΣΥ και η Περιφερειακή Αρχή», τόνισε ο Παναγιώτης Νίκας, καλώντας σε σύγκλιση. Σε δεύτερο χρόνο ο κ. Νίκας, επεσήμανε πως για τη θεσμοθέτηση των αλλαγών, η Περιφέρεια δεν μπορεί να φέρει καμία ευθύνη. «Εγώ ήμουν σφόδρα αντίθετος με το νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης», ανέφερε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως δε διαφωνεί σε πιθανή τροποποίηση του κανονισμού ώστε να εκφράζονται όλες οι απόψεις, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης, ένταση, υπήρξε και για την ανάδειξη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, αναφορικά κυρίως με τα αναπληρωματικά μέλη και τη διαδικασία.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΙ… ΚΑΝΟΥΡΙΕΣ

Από την παράταξη Νίκα, αναδείχθηκαν οι: Τζινιέρης, Τσουκαλάς, Σαρδέλης, από τον κ. Τατούλη οι: Νικολάκου, Πετρίτσης και Τζανετέα από Τατούλη, από τον Γιώργο Δέδε, ο κ. Μποζίκης , ενώ εκπροσωπείται από τον ίδιο και ο Γιάννης Μπουντρούγκας.
Ο Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε επίσης, τη σύσταση μιας επιτροπής για το ΕΣΠΑ, μιας ακόμη για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και ίσως και μιας για τον τουρισμό.

Share.