fbpx

Παναγή Χρ. Κουμάντου: «Χρήστος Κουμάντος- Δήμαρχος Καλαμάτας (1934-1937) (1957-1959) (1959-1964)

0
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

«ΤΙΜΑ τον πατέρα σου και τη μητέρα σου…» προστάζει μία απ’ τις Δέκα Εντολές, που,  κατά την Παλαιά Διαθήκη, έδωσε ο Θεός στον Μωυσή.

απ’ τον ΣΤΑΘΗ ΗΛ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ

Κι ένα κρητικό δίστιχο μας λέει: «Πρώτα ο Θεός μας κυβερνά κι ύστερα ο πατέρας, τα λόγια του είναι για εμάς ένας γλυκός αέρας».

Στην περίπτωσή μας και το κρητικό δίστιχο επαληθεύεται και η εντολή τηρήθηκε.  Συγκεκριμένα ο αείμνηστος δήμαρχος για τρεις δημοθητείες στην Καλαμάτα Χρήστος Κουμάντος ανάθρεψε το γιο του Παναγή, έτσι ώστε να γίνει μια ξεχωριστή προσωπικότητα και να βαδίσει στα δικά του αχνάρια, επαληθεύοντας και τη λαϊκή ρήση «το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει» και ο τελευταίος τίμησε τον μέντορα πατέρα του κατά τον καλύτερο τρόπο.  Έγραψε ένα βιβλίο τετρακοσίων και πλέον σελίδων μεγάλου σχήματος, για να παρουσιάσει μέσα απ’ τις πυκνογραμμένες σελίδες του – διανθισμένες με λίγες φωτογραφίες – τη βιογραφία αλλά και τη δημαρχιακή θητεία του πατέρα του στην ιστορική πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα.  Ενα ευγενές μνημόσυνο, που αποστάζει τιμή και σεβασμό.

Το βιβλίο έχει τίτλο: «Χρήστος Κουμάντος – Δήμαρχος Καλαμάτας (1934-1937) (1957-1959) (1959-1964)».  Το προλογίζει ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του ΠΑΠΕΛ Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος.  Ένα ευγενές μνημόσυνο, που προστάζει τιμή και σεβασμό.

Ο Παναγής Κουμάντος έχει αποδειχθεί και από προηγούμενα έργα του ικανός συγγραφέας, που πέραν των γνώσεων που κατέχει για την τοπική ιστορία, έχει και το χάρισμα να μας δίνει βιβλία με θαυμαστό τρόπο, έτσι που να σε κερδίζει για την ανάγνωσή του.  Σ’ αυτό συντελεί και το γλάφυρο αφηγηματικό ύφος.  Καθόλου επηρεασμένος από συναισθηματισμούς, στο εν λόγω βιβλίο, στηρίζεται στην αντικειμενικότητα και ακουμπάει στην αλήθεια.  Ως φάρος με δυνατό φωτισμό φωτίζει κάθε πτυχή της ζωής και της δράσης του αλησμόνητου πατέρα του, που διέγραψε  μια τροχιά με αγάπη στον τόπο, με ανθρωπιά στους γύρω του και με αρετή και ήθος που τον κοσμούσαν και τον ανέδειξαν ακέραιο και ασυμβίβαστο δημοτικό άρχοντα, που θα πρέπει οι σημερινοί ηγέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης να τον έχουν ως πρότυπο και ν’ αντλούν δύναμη απ’ το παράδειγμά του.

Ο καθ’ όλα άξιος του πατέρα, υιός, απέδωσε κατά τον καλύτερο τρόπο το σεβασμό και τη μνήμη του ευπατρίδη γονιού του. Στις αφηγήσεις του δεν στέκεται μόνο στην προσφορά του πατέρα του στα κοινά της Καλαμάτας, αλλά και σε άλλα συμβάντα της περιόδου της τριπλής δημαρχιακής θητείας του, έτσι που το έργο να αποκτά και χρονογραφική αξία.  Είναι, αναντίλογα, ένα έργο που εκφράζει τον παλμό των γεγονότων μιας περιόδου – με κάποιες διακοπές βέβαια – και «την καταγραφή της προσωπικής και πολιτικής ιστορίας του ανθρώπου που υπήρξε για τριάντα πέντε (35) ολόκληρα χρόνια στο επίκεντρο της ζωής της Καλαμάτας» (όπως σημειώνει στο προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας).  Του αξίζουν ο έπαινος και τα συγχαρητήρια.  Το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από πολλούς σημερινούς δημάρχους, και να πάρει θέση στη βιβλιοθήκη όλων των Καλαματιανών.  Είναι ένας θησαυρός.

 

Share.