fbpx

Πανελλήνιες διαστάσεις στήριξης στον αγώνα των απολυμένων συμβασιούχων της ΔΕΥΑΚ

0

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία έκλεισε η χθεσινή  κινητοποίηση στην ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Εργαζόμενοι από όλες τις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, συγκεντρώθηκαν στην δίωρη στάση εργασίας έξω από τα Κεντρικά Γραφεία της ΔΕΥΑΚ. Φεύγοντας έδωσαν ραντεβού για σήμερα, που επαναλαμβάνεται η στάση εργασίας. Στην σημερινή δίωρη στάση θα πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση του Σωματείου των εργαζομένων από όλες τις ΔΕΥΑ, όπου θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός της δράσης και θα προγραμματιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Κατά την διάρκεια της ημέρας στις πάνω από χίλιες υπογραφές στήριξης πού έχουν συγκεντρωθεί ξεχωρίζει και η δήλωση στήριξης του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου (βλέπε σελίδα 10). Επίσης επιστολές στήριξης κοινοποίησαν στο Σωματείο συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων από  24 Δήμους της χώρας και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Στις επιστολές στήριξης από Σωματεία και Συνδικάτα Δήμων αναφέρεται:

«Συνδικάτα και σωματεία Δήμων εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα του Σωματείου και των Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, που βρίσκονται σε συνεχόμενες κινητοποιήσεις παλεύοντας για το δικαίωμα στη δουλειά, για να μην περάσουν οι 26 απολύσεις .

Οι 26 εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, που εργάζονται πάνω από 3 χρόνια στην επιχείρηση καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες, σήμερα  με τις απολύσεις βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία της επιχείρησης, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Στη λογική της ανακύκλωσης και του τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων, πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας οι 26 εργαζόμενοι.

Αυτή που στρώνει το δρόμο της αντεργατικής επίθεσης είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της Δημοτικής Αρχής. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους, δεν μπορεί να αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση. Ο συνεχής και ανυποχώρητος αγώνας μαζί με την αλληλεγγύη που θα εκφραστεί απ όλα τα σωματεία μπορεί να ακυρώσει τις απολύσεις».

 1. Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής
 2.  Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας
 3. Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισας
 4. Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αχαΐας
 5. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης
 6. Συνδικάτο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Άρτας
 7. Σωματείο Υπάλληλων Δήμου Πάτρας
 8. Σωματείο ΟΤΑ Πετρούπολης
 9. Σωματείο ΟΤΑ Ελευσίνας- Ασπροπύργου Μάνδρας
 10. Σωματείο ΟΤΑ Αγ. Αναργύργων
 11. Σωματείο ΟΤΑ Λυκόβρυσης Πεύκης
 12. Σωματείο ΟΤΑ Καισαριανής
 13. Σωματείο ΟΤΑ Ηλιούπολης
 14. Σωματείο ΟΤΑ Φυλής
 15. Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας
 16. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού
 17. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λήμνου
 18. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσπρωτίας
 19. Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας και Φούρνων
 20. Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ των Δήμων Ν. Πρέβεζας
 21. Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πάτρας
 22. Σωματείο Εργαζομένων Οδηγών Πάτρας
 23.  Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Καλύμνιων
 24. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Περάματος

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α.) αναφέρεται:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

 

«Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στους  συμβασιούχους της ΔΕΥΑ Καλαμάτας που εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει έναν δίκαιο αγώνα, διεκδικώντας την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Πρόκειται για 26 συμβασιούχους, που προσλήφθηκαν από το 2015 με 8μηνες συμβάσεις εργασίας, για τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους (με αποφάσεις δικαστηρίων που αναγνώρισαν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες).Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το αυτονόητο, να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Είναι γνωστό ότι με την απαγόρευση των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα στις ΔΕΥΑ. Οι προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα δεν κάλυψαν επαρκώς τα τεράστια κενά που υπάρχουν στις περισσότερες ΔΕΥΑ.

Η υποστελέχωση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα κινδύνους για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος εξαιτίας του αντικειμένου που διαχειρίζονται οι ΔΕΥΑ. Επιπλέον αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας και ο κίνδυνος για εργατικά ατυχήματα ενώ μια σειρά από υπηρεσίες των ΔΕΥΑ εκχωρούνται σε ιδιώτες  εργολάβους, με συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την προώθηση της εμπορευματοποίησης του νερού από την πίσω πόρτα των επιχειρήσεων.

Αρκετοί εργαζόμενοι οι οποίοι αρχικά είχαν προσληφθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά κάλυψαν στην πορεία και εξακολουθούν να καλύπτουν μέχρι σήμερα πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε μια σειρά από επιχειρήσεις ώστε στοιχειωδώς αυτές να ανταποκριθούν στον κοινωφελή σκοπό της λειτουργίας τους.

Ζητούμε:

 • Καμία έμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες όλων των ΔΕΥΑ. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
 • να σταματήσει άμεσα η ομηρία όλων των συναδέλφων μας συμβασιούχων  που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
 • καλούμε την Δημοτική αρχή Καλαμάτας μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, να συνομολογήσει μέσω της Δικαστικής οδού στο αίτημα των εργαζομένων, για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου».
Share.