fbpx

Πέντε υποψήφιοι περιφερειάρχες αποδέχονται την πρόσκληση Τατούλη…

0

ΠΕΝΤΕ υποψήφιοι περιφερειάρχες, προεξάρχοντος του Παναγιώτη Νίκα, σηκώνουν το γάντι που τους πέταξε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στην πρόσφατη «διακαναλική» συνέντευξή του εγκαινιάζοντας επισήμως την προεκλογική περίοδο, για τηλεοπτικό debate.

Συγκεκριμένα την πρόσκληση – πρόκληση Τατούλη αποδέχονται οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Παναγιώτης Νίκας, Γιώργος Δέδες, Γιάννης Μπουντρούκας, Νίκος Γόντικας και Θανάσης Πετράκος (αυτοί μέχρι χθες το μεσημέρι προέβησαν σε δημόσια δήλωση) για τηλεοπτικό διάλογο χωρίς περιορισμούς και χωρίς αποκλεισμούς.

Στην πρόσφατη «διακαναλική» συνέντευξή του ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εκ νέου υποψήφιος Πέτρος Τατούλης απηύθυνε πρόσκληση σε debate στους υπόλοιπους υποψήφιους περιφερειάρχες: “Καλώ τους υποψήφιους περιφερειάρχες σε ένα debate ελεύθερης κουβέντας μεταξύ μας, με την παρουσία των δημοσιογράφων που αυτοί θα επιλέξουν, με ότι κιτάπια θέλουν να έχουν στα χέρια τους, με όσους συμβούλους.”

Μάλιστα μετά την αποδοχή της πρόσκλησης από τον Παν. Νίκα από την «Νέα Πελοπόννησο» ανακοινώθηκε «Μετά την αποδοχή της πρόσκλησης από τον απερχόμενο Δήμαρχο Καλαμάτας, τον καλούμε να ορίσει το που, πότε και με ποιους».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΑ

Σχετικά με το debate των υποψηφίων περιφερειαρχών Πελοποννήσου, ο Παναγιώτης Νίκας δήλωσε τα εξής:

«Αποδέχομαι με χαρά την πρόταση του απερχόμενου περιφερειάρχη Πελοποννήσου για δημόσια συζήτηση. Είμαι έτοιμος όποτε και όπου επιθυμεί να κάνουμε το δημοκρατικά προφανές κι ελπίζω να αποδεχθούν την πρόσκληση κι οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Εκ των προτέρων δηλώνω σύμφωνος στην παρουσία έγκριτων δημοσιογράφων, που θα συντονίσουν τη διαδικασία, στην οποία θα παρευρεθώ μόνος… χωρίς  κιτάπια και συμβούλους.

Έως τότε εύχομαι μόνο ένα: Να συνεχίσει να ισχύει η πρόκληση-πρόσκληση, από μέρους του απερχόμενου περιφερειάρχη».

ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΔΕ

Πολλή κουβέντα για το αυτονόητο, τονίζει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Υποδομών και υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Δέδες. Σε δήλωσή του για τον τηλεοπτικό διάλογο αναφέρει:

«Είναι αυτονόητη η θετική μας στάση απέναντι σε κάθε διαδικασία διαλόγου και αντιπαράθεσης αρχών, θέσεων και προγραμμάτων, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες της Πελοποννήσου να αξιολογήσουν τις περιφερειακές παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο τους.

Αποδεχόμαστε λοιπόν με χαρά την πρόταση για διενέργεια οργανωμένου τηλεοπτικού διαλόγου ανάμεσα στους επικεφαλής των παρατάξεων και είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τη δική μας πρόταση για το αύριο που αξίζει η Πελοπόννησος και οι άνθρωποί της».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑ

“Ναι” και από τον Γιάννη Μπουντρούκα στην πρόταση Τατούλη για debate που ζητεί να γίνει άμεσα χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς, δηλώνει ο επικεφαλής της “Πελοποννησιακής Συμμαχίας”. Στη δήλωσή του αναφέρει:

«Μετά τη δημόσια “πρόκληση – πρόσκληση” του απερχόμενου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για ένα τηλεοπτικό debate μεταξύ όλων των Υποψηφίων Περιφερειαρχών της Πελοποννήσου, ο επικεφαλής της ¨Πελοποννησιακής Συμμαχίας” Γιάννης Μπουντρούκας προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

“Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη μεγαλοπρεπή διακαναλική συνέντευξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη καθώς και τη δημόσια πρόταση που έκανε για μία τηλεοπτική συζήτηση – debate – μεταξύ των Υποψήφιων Περιφερειαρχών Πελοποννήσου. Χωρίς περιστροφές, χωρίς προϋποθέσεις αλλά και χωρίς τεχνικούς ή άλλους όρους αποδεχόμαστε την πρόσκληση του κ. Πέτρου Τατούλη και τον καλούμε να πάρει την ανάλογη πρωτοβουλία και να καθορίσει ημερομηνία και ώρα γι αυτή την τηλεοπτική συνάντηση. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρόταση που έκανε “στον αέρα” να μην είναι λόγια του αέρα και άμεσα να οργανώσει αυτή την ενδιαφέρουσα τηλεοπτική εκπομπή που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου. Δηλώνουμε έτοιμοι και ανταποκρινόμαστε θετικά σε αυτή την πρόσκληση του απερχόμενου Περιφερειάρχη. Δηλώνουμε ακόμα ότι εμείς ούτε δημοσιογράφους θα επιλέξουμε, ούτε άλλες δεσμεύσεις επί των ερωτήσεων θα βάλουμε. Παράλληλα προτείνουμε η τηλεοπτική αυτή συνάντηση να γίνει στην Πελοπόννησο και όχι στην Αττική όπως έγινε με τη συνέντευξη του κ, Τατούλη (γιατί άραγε;). Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζουμε ότι τιμάμε το ρόλο των περιφερειακών ΜΜΕ καθώς και το λειτούργημα των δημοσιογράφων της Πελοποννήσου γι αυτό και δε θα μπούμε στη διαδικασία των εξαιρέσεων δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Λέμε λοιπόν ένα μεγάλο ΝΑΙ στην πρόταση του απερχόμενου Περιφερειάρχη για το τηλεοπτικό debate των Υποψηφίων Περιφερειαρχών Πελοποννήσου και περιμένουμε την επίσημη πρόσκλησή του ελπίζοντας ότι αυτή η πρόταση δεν έγινε απλά για λόγους εντυπωσιασμού ή για λόγους επικοινωνίας”.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΓΟΝΤΙΚΑ

Σε επικοινωνία μας με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, υποψήφιο περιφερειάρχη Νίκο Γόντικα, που βρισκόταν σε περιοδεία, μας δήλωσε ότι συμφωνεί με τον τηλεοπτικό διάλογο, αρκεί να υπάρχει ισοτιμία και ελευθερία όλων να θέσουν τα ζητήματα που κρίνουν ότι πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις. Μάλιστα τόνισε ότι το ΚΚΕ, αποτελεί την άλλη άποψη και δημόσια θέτει ζητήματα κριτικής και προτάσεων, ως εκ τούτου είναι θετικό στο διάλογο αρκεί να είναι διασφαλισμένη η διαδικασία. Μάλιστα ο κ. Γόντικας είπε ότι σήμερα θα υπάρξει γραπτή ανακοίνωση από τη Λαϊκή Συσπείρωση για το ζήτημα του τηλεοπτικού διαλόγου.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

Με δήλωσή του ο Θανάσης Πετράκος, αποδέχεται την πρόταση του κ. Τατούλη για την τηλεμαχία, αναφέροντας:

«Μετά χαράς αποδέχομαι την πρόταση –  πρόσκληση του κ. Πέτρου Τατούλη για μια τηλεμαχία.

Ελπίζω να έχει αποδεχτεί ο  κ. Τατούλης και οι λοιποί υποψήφιοι Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και την πρόταση και της ΕΡΤ για μια τηλεμαχία σε Πανελλαδικό επίπεδο, όπως ήδη έχω κάνει εγώ.

Δηλώνω ότι δεν θα έχω ούτε κιτάπια ούτε συμβούλους ούτε θέτω όρους πέραν του βασικού όρου της ισοτιμίας και της δημοκρατικής συζήτησης.

Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα γιατί έχουμε αποδείξει ότι μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Μας γνωρίζουν οι πολίτες   από τη  διαρκή παρουσία μας  στη δημόσια ζωή και  στα προβλήματα της Πελοποννήσου. Μας αναγνωρίζουν για   τη  συνέπεια, τη σταθερότητα, τις τεκμηριωμένες θέσεις και την αγωνιστική μας στάση. Μας αναγνωρίζουν  για θέσαμε την αξιοπρέπεια, την  εντιμότητα, την συνέπεια  και αντιστοιχία λόγων και έργων  πάνω από τις καρέκλες,   τους μισθούς  και τα αξιώματα. Γιατί    εμείς δεν λέμε ωραία προεκλογικά λόγια αλλά έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας τη συνέπεια λόγων και έργων.

Το Debate θα βοηθήσει  να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες  ότι το βασικό δίλημμα των εκλογών είναι ένα: ή με την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ή με τους διαχειριστές της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

ΠΡΟΕΧΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Η αποδοχή της πρότασης για τηλεοπτικό διάλογο, ανεξάρτητα ποιος την κάνει αν μη τι άλλο αποτελεί ένδειξη της βούλησης για συζήτηση των προβλημάτων και των προτάσεων για την Περιφέρεια και στοιχείο δημοκρατικότητας.

Ωστόσο, προκύπτει σειρά ζητημάτων (και διαδικαστικών), τα οποία θα πρέπει τάχιστα να επιλυθούν ώστε να υπάρξει πραγματικός διάλογος και όχι καρικατούρα για λόγους εντυπώσεων!

Προϋπόθεση, βεβαίως, η διασφάλιση της ισοτιμίας των παρατάξεων, της αντιπροσωπευτικότητας των περιφερειακών ΜΜΕ, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις και διαβαθμίσεις! Βεβαίως ένας διάλογος ουσίας με δέκα υποψηφίους περιφερειάρχες και δεκάδες ΜΜΕ (Τύπος, tv, Ρ/Σ, social media) δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, ωστόσο αν υπάρχει βούληση, καλή προαίρεση και συνεννόηση όλα μπορούν να συμβούν. Αρκεί να μην προβληθούν από οποιαδήποτε πλευρά εμπόδια – προφάσεις και εμμονές που θα ακυρώσουν τον οποιονδήποτε διάλογο. Προέχει, λοιπόν, η διασφάλιση των όρων και κοινά αποδεκτής διαδικασίας για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις, φοβίες, αποκλεισμούς ή καιροσκοπικούς υπολογισμούς! Ίδωμεν…

 

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

 

Share.