fbpx

Πεζοπόρο τμήμα και υπηρεσιακά οχήματα από τη Μεσσηνία στην κατάσβεση της φωτιάς στην Ελαφόνησο!

0

Η ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ 25% ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ

Η ΠΥΡΙΝΗ λαίλαπα κατέστρεψε το 25% του νησιού της Ελαφονήσου, με την συνολική επιφάνεια των αγροτοδασικών εκτάσεων που κάηκαν να ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα. Η φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην χωματερή του νησιού για να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το πρωί της Κυριακής όταν ο αέρας ενισχύθηκε με συνέπεια να αναζωπυρωθεί!

Η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση με ισχυρότατες δυνάμεις από διάφορες περιοχές μεταξύ αυτών έσπευσαν και υπηρεσιακά οχήματα και πεζοπόρο τμήμα από τη Μεσσηνία. Συνολικά σε όλα τα μέτωπα του νησιού επιχείρησαν 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, ενώ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν 2 οχήματα του υπουργείου Εσωτερικών, 4 οχήματα των ΟΤΑ και 1 υδροφόρα. Στο σημείο βεβαίως παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής διότι μπορεί χθες η φωτιά να βρισκόταν σε ύφεση, ωστόσο δεν είχε βγει επίσημη ανακοίνωση για την πλήρη κατάσβεσή της.

ΚΙ ΑΝ ΤΥΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΕΤΩΠΑ;

Με αφορμή την φωτιά στην Ελαφόνησο και την μεγάλη μετακίνηση δυνάμεων για την κατάσβεσή της από διάφορες πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Πελοποννήσου και της υπόλοιπης χώρας, στο προσκήνιο έρχεται ένας χρόνιος προβληματισμός .Πως μπορεί το Πυροσβεστικό Σώμα να διαχειριστεί πολλαπλά μέτωπα όταν σε περιπτώσεις όπως η Ελαφόνησος μετακινούνται δυνάμεις για την κατάσβεση μιας φωτιάς, αφήνοντας πίσω αποδυναμωμένα τμήματα σε έμψυχο δυναμικό και οχήματα;

Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι, φωτιά ξέσπασε σε γεωργική έκταση στην ορεινή περιοχή του Αετού Τριφυλίας στη Μεσσηνία, όπου έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Και στα δυο σημεία έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά στον Αετό, όπου επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, τέθηκε υπό έλεγχο ενώ στο Γλυκορρίζι (λίγο μετά το Κοπανάκι) η κατάσταση ήταν λίγο πιο δύσκολη. Συγκεκριμένα στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας και στην αγροτοδασική έκταση όπου εκτυλίχτηκε η φωτιά, επιχειρούσαν χθες 18 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 1 Α/Φ και 5 PZL.

Τον προβληματισμό της για την αποδυνάμωση του νομού ενόσω βρισκόταν σε υψηλό στάδιο επικινδυνότητας αλλά και αυξημένης τουριστικά περιόδου, εκφράζει μέσω ανακοίνωσή της, η Ένωση Υπάλληλων Πυροσβεστικού Σώματος Νόμου Μεσσηνίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξεκίνησε την 10η Αυγούστου στην Ελαφόνησο είχαν σαν αποτέλεσμα την αποστολή, από τον Νόμο μας, πεζοπόρου τμήματος καθώς και υπηρεσιακών οχημάτων, παρόλο που την ίδια ημέρα, ή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει ανακοινώσει στάδιο επικινδυνότητας, βαθμού 5, για συγκεκριμένους Νομούς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο δικός μας. Το γεγονός αυτό έχει να επαναληφθεί από το 2012. Ο συνδυασμός της επιχειρησιακής μείωσης, του έμψυχου δυναμικού και του στόλου των οχημάτων του Νομού μας, σε συνδυασμό με τον ύψιστο κίνδυνο πυρκαγιάς που επίσημα έχει ανακοινωθεί από την πολιτεία, δημιουργεί κινδύνους μειωμένης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των δυνάμεων που έχουν απομείνει και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε συμβάν υπό τέτοιες πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες. Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, δεν κρίνει οιαδήποτε απόφαση των διοικούντων το Σώμα, ούτε τους υποδεικνύει τον τρόπο Διοίκησης, πιστεύουμε όμως ότι σε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις, θα ήταν θετικό για όλους να σταθμίζονται και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, όλοι οι παράγοντες και παράμετροι τόσον σε τοπικό όσο και σε γενικότερο επίπεδο με σκοπό πάντα την προστασία του κοινωνικού συνόλου.»

Share.