fbpx

Πολιτικός τραγέλαφος… στο φόντο της κατάργησης του στρατοπέδου της Καλαμάτας

0

ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ… είναι όσα ελίσσονται σε πολιτικό επίπεδο αναφορικά με το στρατόπεδο της Καλαμάτας, η πορεία του οποίου έχει περάσει από… 40 κύματα, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ανταλλάσσουν «πυρά» με τις αντιπολιτεύσεις και τανάπαλιν.
Το στρατόπεδο κλείνει, το στρατόπεδο ανοίγει ξανά, το στρατόπεδο θα βάλει οριστικό λουκέτο, το στρατόπεδο θα γίνει το… ένα, το… άλλο και να… η μελάνη στον Τύπο και οι δηλώσεις χωρίς φειδώ στα κανάλια, μέχρι που η κυβέρνηση άλλαξε –ξανά- και τα σενάρια άρχισαν να φουντώνουν και πάλι…

Αυτή τη φορά, οι τελευταίες πληροφορίες, θέλουν το στρατόπεδο να κλείνει και να λειτουργεί ως Μονάδα Επιστράτευσης, με τη ΝΔ να υλοποιεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο για την ίδια, αυτή, πολιτική, στελέχη του νυν κυβερνώντος κόμματος, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, σχεδόν… λοιδορούσαν!
Αλλά έτσι δεν είναι στην πολιτική; Ίσως και… χειρότερα!
Αυτό που θεωρείται βέβαιο, είναι πως η αναδιάρθρωση θα… παρασύρει στο κλείσιμο, το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην Πελοπόννησο, τη στιγμή που με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των «γαλάζιων» αυτών στελεχών, τα οποία ήταν στα… κάγκελα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΧΑΡΙΤΣΗΣ – ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ… ΕΠΑΛΞΕΙΣ

Προς το παρόν, οι μόνοι που φαίνεται πως παίρνουν θέση, είναι ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος προγραμματίζει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείο για το θέμα και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος ζητά ξεκάθαρα να παραμείνει το στρατόπεδο Παπαφλέσσα για στρατιωτικούς κα μόνο, σκοπούς Μάλιστα, ο κ. Βασιλόπουλος έστειλε ήδη επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην οποία αναφέρει τα σημαντικά πλεονεκτήματα του στρατοπέδου.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Βρίσκεται εντός αστικού ιστού, σε τόπο υγιεινό, χωρίς υγρασία και με άριστη θέα στην πόλη της Καλαμάτας και το Μεσσηνιακό Κόλπο, κάτι που αποτελεί σημαντικό επιβοηθητικό παράγοντα για τον ψυχισμό του στρατιωτικού προσωπικού.

 • Διαθέτει τα πλέον σύγχρονα κτήρια στην Ελλάδα, καθώς τα παλαιότερα έχουν κατασκευασθεί προ 25 ετών περίπου και τα νεότερα πριν 8 χρόνια. Είναι προφανές το οικονομικό όφελος από τη μειωμένη ανάγκη συντήρησης αυτών των εγκαταστάσεων, για την οποία έχει παρέμβει πολλάκις ο Δήμος Καλαμάτας, δαπανώντας Δημοτικούς Πόρους, οποτεδήποτε η διοίκηση της μονάδας το ζήτησε.
  Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα που το στρατόπεδο ήταν κλειστό, εξαιτίας λανθασμένης απόφασης, ο Δήμος Καλαμάτας δεν εφείσθη κόπων και εξόδων για να διατηρήσει τις υποδομές αυτές σε καλή κατάσταση. Δε θα βρεθεί ούτε ένας οπλίτης ή στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εκφράσει παράπονα για τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», ενώ όλοι όσοι υπηρέτησαν εδώ, διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις από την Καλαμάτα.
 • Στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα», λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών, είναι δυνατή η εκπαίδευση στο ύπαιθρο όλο το χρόνο.
 • Εφόσον αποφασισθεί η εκ νέου λειτουργία Κέντρων Εκπαιδεύσεως κατά περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος, το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» μπορεί να καλύψει την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, με τις άρτιες εγκαταστάσεις του και με την άριστη πρόσβαση σε αυτό μέσω του αυτοκινητοδρόμου, που απολήγει μερικές δεκάδες μέτρα από την πύλη του.
 • Στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» λειτούργησε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά», που αποτελεί μία από τις ιστορικότερες μονάδες του Στρατού Ξηράς, έλαβε δε μέρος εξορμώντας από την Καλαμάτα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912/1913 και στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940/1941.
  Έκτοτε, το 9ο ΣΠ διαρκώς είχε έδρα του την Καλαμάτα μέχρι το 2005, οπότε έπαυσε η λειτουργία του λόγω μετασταθμεύσεως του ΚΕΔΒ.
  Στη συνέχεια, ως μη όφειλε, διεκόπη και αυτή η λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», αν και έχει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα.
  Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού επαναλειτούργησε στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» το 2013, μετά από κινητοποίηση φορέων και ύστερα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κάτι που έδωσε χαρά σε όλους τους Μεσσήνιους. Θεωρούμε αναγκαία την επανενεργοποίηση του 9ου Συντάγματος Πεζικού, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και για λόγους ασφαλείας. Φυσικά, στο ίδιο στρατόπεδο είναι αναγκαίο να συνεχίσει να λειτουργεί η 77 Μονάδα Επιστρατεύσεως, της οποίας η παραμονή σε λειτουργία επιβάλλεται για λειτουργικούς λόγους του Στρατεύματος.

«Είμαστε στη διάθεσή σας, προκειμένου να σας επισκεφθούμε στο υπουργείο και να σας ενημερώσουμε από κοντά για τα πλεονεκτήματα του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα. Ένα τέτοιο κόσμημα των παγίων εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, αλλά επιβάλλεται να παραμείνει σε λειτουργία για στρατιωτικούς σκοπούς και μόνο, για τους λόγους που εκτέθηκαν», καταλήγει στην επιστολή του στον υπουργό ο Θανάσης Βασιλόπουλος.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Share.