fbpx

Πού θα κριθεί ο νικητής του σκληρού “μπρα ντε φερ” Τατούλη – Νίκα

0

Η κομματική πανστρατιά για «γαλάζια» συσπείρωση στην Πελοπόννησο προκαλεί τώρα αντισυσπειρώσεις!

Η ΑΝΑΓΩΓΗ της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε πρώτη προτεραιότητα για τις εκλογές της Κυριακής από την ηγεσία της ΝΔ (βλέπε ρεπορτάζ σελίδα 4) προκαλεί έντονες πολιτικές διεργασίες στα άλλα κόμματα και τις αυτοδιοικητικές τους παρατάξεις, που προτάσσουν τώρα τη μη εκλογή του εκλεκτού της Πειραιώς, εν όψει και των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων με τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκήρυξε για τις 7 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις Ευρωεκλογές.

Μπορεί αυτή η μεγάλη νίκη να αναπτέρωσε το ηθικό της ΝΔ, ωστόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η εκλογική αναμέτρηση έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ο Παν. Νίκας κατάφερε τελικά να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ (ιδιαίτερα στη Μεσσηνία),  ωστόσο αυτό φανερώνει ότι τα κομματικά «εφόδια» εξαντλήθηκαν και τώρα η επιχείρηση «διάσωσης» έχει να κάνει με την προσπάθεια απεγκλωβισμού γαλάζιων ψηφοφόρων που στήριξαν Τατούλη στον Α΄ γύρο,  τους οποίους μαζί με τα κομματικά στελέχη που ήταν υποψήφιοι, ηγετικά στελέχη της ΝΔ (Γεωργιάδης-Βορίδης κ.ά.) είχαν αποκαλέσει «προδότες», χαρακτηρισμός ιδιαίτερα προσβλητικός, για όσους στηρίζουν πολλά χρόνια τη ΝΔ. Μάλιστα αυτοί οι χαρακτηρισμοί από τα συγκεκριμένα στελέχη, που θεωρούνται «σώγαμπροι» στο κόμμα, σχολιάζονται καθημερινά με το χειρότερο τρόπο από νεοδημοκράτες.

Έτσι εν όψει της δεύτερης Κυριακής και μετά τις «γαλάζιες» επελάσεις στην Πελοπόννησο, έχει προκληθεί αντισυσπείρωση γύρω από το «στρατόπεδο» Τατούλη, τόσο των υποψηφίων του, όσο στελεχών και υποψηφίων άλλων κομμάτων που «βάζουν πλάτη» τώρα στον Τατούλη, για να μην περάσει η επιχειρούμενη κομματική άλωση, όπως λένε, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τόσο από το χώρο του ΚΙΝΑΛ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη, βουλευτές, υποψήφιοι, ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν στηρίζουν την κομματική επιλογή της ΝΔ.

Παράλληλα, οι παρατάξεις που συμμετείχαν στις περιφερειακές εκλογές και κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, της Αριστεράς και της Οικολογίας, όλες με εκπροσώπηση στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ενδίδουν σε προτάσεις συνεργασίας για τη νέα Περιφερειακή Αρχή υπό τον κομματικό υποψήφιο, παρά τις «δύσκολες» σχέσεις ορισμένων με τον Πέτρο Τατούλη.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Ο ίδιος ο Πέτρος Τατούλης σε χθεσινή συνέντευξή του στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, δήλωσε «υπερήφανος για το ισχυρό προφίλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη διεθνή κοινότητα και στην επικράτεια».

«Μην ξεχνάμε ότι η Πελοπόννησος, μια ιστορική περιφέρεια, είχε το όνομά της, αλλά δεν είχε ποτέ την οργάνωσή της και ποτέ δεν είχε δυναμικό προφίλ στην επικράτεια. Είμαι σίγουρος ότι η πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει σημαντικές προϋποθέσεις με εξαιρετικές επιτυχίες πάνω σε αυτούς τους τομείς», ανέφερε  ο Πέτρος Τατούλης.

«Παραμένω στην κεντρική πολιτική σκηνή και είμαι από τα παλαιότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχω υλοποιήσει καμία πολιτική που να μην είχε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, με το φιλελεύθερο κεντροδεξιό χώρο. Ασφαλώς και έχω κριτική στάση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Δεν την έχω τώρα. Την είχα πάντοτε και το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες. Τοποθετούμαι συνεπώς ευθέως στο ερώτημα αν θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές», τόνισε ο Πέτρος Τατούλης απαντώντας σε  σχετική ερώτηση για τη στάση του σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή, τονίζοντας ωστόσο ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι η προσπάθεια που κάναμε και κάνουμε. Ότι για πρώτη φορά ένας ανεξάρτητος συνδυασμός, ένας ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός συνδυασμός, διεκδικεί την κοινή πορεία του με τους πολίτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη «Νέα Πελοποννήσο» ο Π. Τατούλης απευθύνεται τόσο στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, όσο και της Κεντροαριστεράς, με τους οποίους έχει συνεργαστεί επιτυχώς κατά τις δύο προηγούμενες θητείες και πιστεύει ότι μια συσπείρωση σε αυτοδιοικητική Πελοποννησιακή βάση μπορεί να δώσει νέα δυναμική τόσο στο θεσμό, όσο και στο κύρος του νέου Περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον των υπολοίπων συνδυασμών, εκείνο που φαίνεται ότι θα μετρήσει στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος είναι το εύρος της συμμετοχής στο Β΄ Γύρο των εκλογών της Κυριακής, καθώς οι πιθανές συμφωνίες με τους δύο μονομάχους για συνεργασία, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, στο σχηματισμό της νέας Περιφερειακής Αρχής.

Βεβαίως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις επαφές και διεργασίες, στο παρασκήνιο συνεχίζονται και από τους δύο μονομάχους και από  τα επιτελεία των συνδυασμών τους, αναζητώντας ψήφους τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά.

Παράλληλα, η περιφερειακή αναμέτρηση της Κυριακής εκ των πραγμάτων μπαίνει στη ζυγαριά των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων που έφεραν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και ο κυβερνητικός σχηματισμός δεν μένει αμέτοχος από τη «μάχη» της Πελοποννήσου, καθώς η έντονη δραστηριοποίηση της ΝΔ εκ των πραγμάτων κινητοποίησε ήδη προς αντίθετη κατεύθυνση τις αντίρροπες πολιτικές δυνάμεις τόσο κεντρικά, όσο τοπικά και περιφερειακά!

Σε κάθε περίπτωση, όπως γράψαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, καθοριστική θα είναι και η πολιτική συμπεριφορά των δύο μονομάχων και των επιτελείων τους μέχρι την Κυριακή και το κατά πόσον τα προτάγματα του καθενός θα αγγίξουν τους Πελοποννήσιους ψηφοφόρους.

Μένει επίσης να αποδειχτεί κατά πόσον οι ψηφοφόροι στο φόντο και της εξαγγελθείσας πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες στις 7 Ιουλίου, θα προθυμοποιηθούν να προσέλθουν την Κυριακή στις περιφερειακές κάλπες ή υπάρξει μεγάλη αποχή!

Σε κάθε περίπτωση η εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη έχει να κάνει, πρωτίστως, με τα πρόσωπα, τα προτάγματα αλλά και τη δημοφιλία του καθενός στο εκλογικό σώμα. Αυτό ήταν και είναι πάντα καθοριστικό στις εκλογικές αναμετρήσεις και εκεί εστιάζουν, συνήθως, τα επιτελεία, την επικοινωνιακή τους καμπάνια.

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ
Share.