fbpx

Πρεμιέρα πανελλαδικών εξετάσεων με θέματα Πολιτισμού και Δημοκρατίας σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Κυπαρισσίας

0
ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗ «Φ» ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων σε ΕΠΑΛ και Γενικά Λύκεια με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, με θέματα που αφορούσαν την τέχνη με τον πολιτισμό καθώς και την δημοκρατία ως θεσμό που μπορεί να προαχθεί μέσα από το σχολικό περιβάλλον.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Στο εξεταστικό κέντρο της Κυπαρισσίας ικανοποιημένοι δήλωσαν εξερχόμενοι της αίθουσας οι υποψήφιοι παρά το γεγονός ότι εξάντλησαν σχεδόν τον χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους.

Ο Δημήτρης Λαγός που είναι απόφοιτος του ΓΕΛ, τόνισε ότι “έδωσα μετά από προετοιμασία πανελλήνιες, ήταν βατό θέμα σχετικά με την δημοκρατία που περιμέναμε ως σπουδαστές, νομίζω ότι όλα πήγαν καλά, δεν υπήρχε άγχος και εύχομαι καλά αποτελέσματα στα παιδιά, ενώ είναι αλήθεια ότι φέτος έχουμε λόγω αύξησης αριθμού των εισακτέων περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής αλλά ανεβαίνει η ύλη του χρόνου οπότε είναι δύσκολο να δώσεις δεύτερη χρονιά”.

  • Ο Μάριος Κανελλόπουλος ανέφερε ότι “τα θέματα ήταν βατά με την δημοκρατία που αναμέναμε λόγω των πρόσφατων εκλογών, εκτιμώ ότι μπορούσε να γράψει κάποιος που δεν είχε διαβάσει γα τα βασικά γνωρίσματα του πολιτεύματος, παρότι υπήρχαν περισσότερα ερωτήματα σε σχέση με πέρσι” ενώ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα ενώ είπε ότι δεν είχε άγχος σε σχέση με άλλους υποψήφιους.
  • Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι “το θέμα ήταν ικανοποιητικό για τους υποψήφιους, δύο ασκήσεις με δυσκόλεψαν οπότε δόθηκαν διευκρινίσεις, έχουμε φυσικά μπροστά μας 3 μαθήματα” ενώ κατέληξε λέγοντας ότι “το θέμα της έκθεσης ζητούσε να αποτυπωθεί η άποψη του τι πρέπει να πράξει ένας πολίτης για να εφαρμόζεται η δημοκρατία ως ενεργός πολίτης αλλά κυρίως κατά πόσον μπορεί να συμβάλει το σχολικό περιβάλλον ώστε οι νέοι να εκφράζονται δημοκρατία στην κοινωνία”.
ΒΑΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΕΠΑΛ

Άρχισαν την Πέμπτη οι Πανελλήνιες 2019 για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, με την εξέταση στο μάθημα Νέα Ελληνική Γλώσσα. Το θέμα που έπεσε είναι κείμενο του Αλμπέρ Καμύ για την Τέχνη και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη μέσα από την εκπαίδευση.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ απαντώντας σε ερώτησή μας τόνισε ότι υπήρχε ικανοποιητική προσέλευση των υποψηφίων, η μετάδοση των θεμάτων πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα, ζητήθηκε μια διευκρίνηση επί του θέματος που δόθηκε, ενώ οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στο χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους…Η σχολή του 1ου ΕΠΑΛ γεωγραφικά καλύπτει σπουδαστές από την Χώρα Μεσσηνίας μέχρι την νότια Ηλεία, με τις δράσεις που έχει για ένα επαγγελματικό μέλλον των σπουδαστών του..

  • Από την πλευρά του ο τελειόφοιτος του τμήματος Οικονομίας Διοίκησης του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας Κώστας Τσιμπλής δήλωσε ότι “Το άγχος ήταν ιδιαίτερα τεταμένο απο την στιγμή που όλοι ξεκινήσαμε το πρώτο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας στο σχολείο και αγχωθήκαμε ακόμα περισσότερο όταν έφτασαν τα θέματα και μας τα μοίρασαν εκεί πιστεύω ότι έπρεπε να το εμπεδώσουμε καλύτερα διαβάζοντας τις ασκήσεις αρκετές φορές. Στην συνέχεια αφού εξοικιωθήκαμε με τον χώρο και τα θέματα αρχίσαμε να γράφουμε. Το θέμα μας ήταν η τέχνη και ο πολιτισμός με κείμενο το Α. Καμύ. Τα θέματα ήταν ενός μετρίου εώς σχετικά δύσκολου βαθμού αλλά πιστεύω τα καταφέραμε. Θέλω να ευχηθώ στους υπόλοιπους μαθητές καλή επιτυχία με καλά αποτελέσματα και καλό καλοκαίρι και ότι η ζωή τώρα ξεκινάει για μας”.

Βατό σε γενικές γραμμές χαρακτήρισαν το θέμα οι απόφοιτοι της Γ΄ Τάξης που είχαν χρόνο ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του θέματος.

 

Share.