fbpx

Προς… αναζήτηση η μελέτη των 80 εκατ. ευρώ του Μορέα για τα αντιπλημμυρικά!

0

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ: ΣΕΙΣΜΟΙ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ

 ΤΡΙΑ χρόνια πέρασαν από τις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 που έπληξαν την ανοχύρωτη σε έναν μεγάλο βαθμό –ελεώ κυρίως, των εργασιών από τον Μορέα για τον δρόμο – πόλη της Καλαμάτας, την οποία άφησαν για μήνες, να μετράει τις πληγές της και ακόμη, τόσο καιρό μετά, ελάχιστα έχουν γίνει…

Ρεπορτάζ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μέχρι και ο Μορέας, που μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Φ» για τις ευθύνες και την… παραδοχή που ήρθε στη συνέχεια, δεσμεύτηκε να δώσει πάρα πολλά χρήματα (80 εκατ. ευρώ) για την εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση ενός με μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου, χωρίς ακόμη, να έχει πράξει το παραμικρό…
Το 2016, όπως και στο παρελθόν, κατά τον μεγάλο σεισμό της πόλης, η Καλαμάτα, θρήνησε θύματα! Πολλοί άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους και για αρκετό καιρό, προσπαθούσαν να επιβιώσουν μέσα στις λάσπες, με τα λιγοστά υπάρχοντα που τους είχαν απομείνει και την όποια ψυχική δύναμη, η οποία από νωρίς, είχε αρχίσει να τους εγκαταλείπει… Το κράτος παρενέβη. Δόθηκαν κάποια χρήματα, όμως το ζητούμενο πάντα, είναι να… προνοείς και όχι να θεραπεύεις! Γι’ αυτήν την πρόνοια, ένα άτομο που η πόλη και ο Δήμος γνώρισε καλύτερα εκείνη, ακριβώς, την περίοδο, κάτω από αυτήν την άσχημη αυτή συγκυρία, η Τόνια Κουζή, η οποία τρία σχεδόν χρόνια μετά, αποφάσισε με μια σειρά ακόμη, από νέους επιστήμονες και όχι μόνο, ανθρώπους της κοινωνίας της Καλαμάτας, να εμπλακεί στα κοινά, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο, από την μειοψηφία στην οποία ετάχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνεχίζει να δρα και να προσπαθεί.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Έτσι, αύριο στις 7:30 το απόγευμα στον προσφιλή χώρο της παράταξης Καλαμάτα Τόπος Ζωής, στο πάρκο του ΟΣΕ, στο ύψος του αναψυκτηρίου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα « Φυσικές Καταστροφές και Πολιτική Προστασία». Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, θα μιλήσουν εγκεκριμένοι επιστήμονες όπως ο Δρ Σεισμολόγος, πρόεδρος συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι, UNESCO, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΕ, Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ο καθηγητής Γεωλογίας, στο Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών Ιωάννης Κουκουβέλας. Η κα Κουζή, ξεδιπλώνοντας την προσωπική της εμπειρία, θα σταθεί και στους στόχους της παράταξης, αφού ως αρχιτέκτων μηχανικός έχει άποψη στο θέμα και ως μειοψηφία, τιμά το ρόλο της με δράσεις, οι οποίες σε αυτήν, την αυριανή, βρίσκουν απλώς, ένα πρώτο… καθρέφτισμα. «Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς επιστημονικών ημερίδων που θα κάνουμε και θα είναι ο τρόπος παρέμβασης της παράταξης στα δρώμενα της πόλης», σημείωσε η Τόνια Κουζή, που παραδέχθηκε προφανώς, πως όχι μόνο το αντικείμενο, αλλά ούτε και ο χρόνος υλοποίησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι… τυχαίος, αφού Σεπτέμβριο, είχε σημειωθεί ο καταστροφικός σεισμός της Καλαμάτας το 1986, που ισοπέδωσε την πόλη, εγκλωβίζοντας… στον θάνατο πολλούς κατοίκους. «Η πολιτική προστασία διεθνώς, της σύγχρονης πόλης, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της σε 4 στόχους, την πλημμύρα, το σεισμό, τη φωτιά και την κατολίσθηση. Δυστυχώς, από το 1986 έχουμε περάσει και τις 4 αυτές απειλές», δήλωσε η κα Κουζή, τονίζοντας πως η πόλη, συζητά τον τρόπο… μετακαταστροφικά, να οργανωθεί ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, αφού σίγουρα, κάτι από αυτά θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα 35 χρόνια! «Η άποψη της Καλαμάτας Τόπος Ζωής, είναι πως δεν αρκεί μόνο να μιλάμε για τις επετείους και να αποτίουμε φόρο τιμής, αλλά κυρίως, να αναφερόμαστε στο πώς πρέπει να παραδειγματιστούμε και να οργανωθούμε, ύστερα από όσα μας έχουν συμβεί και μπορεί να μας συμβούν ξανά στο μέλλον», δήλωσε η δημοτικής σύμβουλος της μειοψηφίας και επικεφαλής της παράταξης, που στάθηκε και στο θέμα της περιβόητης… μελέτης, μετά την πλημμύρα του 2016.

«ΆΦΑΝΤΗ» Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΟΡΕΑ

Η Τόνια Κουζή, ερωτώμενη για την μελέτη των 80 εκατ. ευρώ του Μορέα, η… τύχη της οποίας, αγνοείται… δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα λεπτομερώς και θα προβεί στην «αναζήτησή» της. «Στο θέμα αυτό, εμπίπτουν περιβαλλοντικά ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν απαντηθεί. Η εκτροπή όλων των ρεμάτων προς τον Νέδοντα άλλωστε, εγείρει δύο πολύ σημαντικά θέματα. Αρχικά, αν μπορεί να είναι βασικός αποδέκτης αφού έχει πολύ σοβαρά θέματα και αν έτσι καταργούμε όλες τις μπλε διαδρομές που είναι από μόνες τους, αντιπλημμυρικά μέτρα, όταν υπάρχουν», σημείωσε η κα Κουζή, η οποία χθες, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πλαισιώνονταν από τα μέλη της παράταξης, Γεωργία Παυλάκου και Μιχάλη Δημητρακόπουλο, αφού όπως είχε εξαρχής επισημάνει, ρόλο θα έχουν όλοι και όχι μόνο η ίδια με τον Γιώργο Λαζαρίδη, που έχουν αναδειχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά τις εκλογές.

Share.