fbpx

Προς ψήφιση οι μεταβολές για την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων και των Περιφερειών λόγω «Κλεισθένη»!

0
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ

ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ στην Αυτοδιοίκηση είναι τις τελευταίες ημέρες όλων τα βλέμματα, στο φόντο και του διϋπουργικού Νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, καθώς διατάξεις του,  περιλαμβάνουν τις… πολυπόθητες λύσεις αναφορικά με την κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών. Πολύ σύντομα μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα βρεθεί στην Καλαμάτα, όπου θα συμμετάσχει και σε συζήτηση με τον νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και αυτοδιοικητικούς του τόπου.

«Mε τις νομοθετικές μας παρεμβάσεις θέλουμε η συζήτηση στις συνεδριάσεις να έχει νόημα για τις τοπικές κοινωνίες, να μην αναλώνονται οι σύμβουλοι σε θέματα όπως οι μετακινήσεις στελεχών», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας πως γίνεται προσπάθεια ώστε ο διάλογος εντός των Δημοτικών Συμβουλίων, να είναι πιο πρακτικός και ουσιαστικός. «Στις μέρες μας, για τη δική μας κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση πιστεύουμε ότι  μπορεί να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Για το λόγο αυτό, θέλουμε την πλήρη στήριξη του θεσμού, ώστε να γίνει πυλώνας ανάπτυξης, αναβάθμισης των υποδομών, υποδοχείς επενδύσεων, ενίσχυσης της απασχόλησης, βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Όλα αυτά, προϋποθέτουν μία Αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να είναι αποτελεσματική», ανέφερε ο υπουργός που κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για το μοντέλο που πέρασε, κάνοντας λόγο ένα εγχείρημα διάλυσης του θεσμού. «Αυτό, δεν είναι δυσεξήγητο, είναι προφανές, θα έλεγα και πρωτοφανές, να μπορεί ο επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, να εκλέγεται και να έχει την πλειοψηφία των πολιτών που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, αλλά να μην έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την πολιτική και την πρόταση για την οποία πήρε εντολή από την τοπική κοινωνία με την ψήφο της. Αυτό είναι παράλογο, είναι τελείως ανορθολογικό και για όσους γνωρίζουν και την κατάσταση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παράλυση. Δεν μου κάνει βέβαια εντύπωση, γιατί έχει συμβεί αυτό. Η πραγματικότητα είναι ότι η στάση σας στο θέμα της Αυτοδιοίκησης, συνδέεται με τη στρατηγική που ακολουθήσατε όλα αυτά τα χρόνια, συνδέεται με τη στρατηγική αποτυχία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δημιουργήσει πραγματικές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες και δεν είναι καθόλου τυχαία και τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όταν η δική σας πολιτική καταδικάστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και με πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα για εσάς στους Δήμους και τις Περιφέρειες», είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για ιδιοτελή προσέγγιση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας πως εφάρμοσε την απλή αναλογική για να… εισχωρήσει στην Αυτοδιοίκηση. «Ερχόμαστε, λοιπόν, με το παρόν Νομοσχέδιο, να θεραπεύσουμε όσα προβλήματα και δυσλειτουργίες δημιουργεί το σύστημα εφαρμογής της απλής αναλογικής που μπορούμε να θεραπεύσουμε, γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να τα θεραπεύσουμε όλα. Επίσης, είναι προφανές, ότι υποχρεωτικά, κινούμαστε και είναι αυτονόητο αυτό, μέσα -απολύτως μέσα- στο πλαίσιο του Συντάγματος», ανέφερε ο υπουργός που στάθηκε στις αλλαγές που επιχειρούνται.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

«Η πρώτη, είναι, ότι ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε τη δυνατότητα συγκλίσεων, συνεργασιών και συμπράξεων, ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, για να μπορεί να ασκηθεί το έργο διοίκησης στο Δήμο και την Περιφέρεια, υπό την ασφαλή προϋπόθεση ότι μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται η παράταξη του δημάρχου, γιατί μόνον σε αυτή την περίπτωση κάτι τέτοιο έχει νόημα για να μπορούμε να πάμε παρακάτω τα πράγματα. Αυτή είναι και η έμπρακτη απόδειξη ότι το πρώτο μας μέλημα σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, είναι ακριβώς, να ενισχύουμε την προσπάθεια συνεργασιών, χωρίς αυτό όμως να έρχεται σε αντίθεση με τη λαϊκή εντολή, που είναι ότι ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, πρέπει να ασκήσει την πολιτική με βάση την εντολή την οποία έχει πάρει.
Η δεύτερη μεταβολή που επέρχεται, είναι, ότι δίνουμε την πλειοψηφία -στην παράταξη του δημάρχου και αντίστοιχα του περιφερειάρχη στις Περιφέρειες- στα βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου και της Περιφέρειας, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής. Το ίδιο ισχύει, δίνουμε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, όπως ίσχυε και παλαιότερα, σε όλα τα νομικά πρόσωπα τα οποία εποπτεύει ο Δήμος και η Περιφέρεια», δήλωσε από τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά, πως με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις, επιχειρείται ενίσχυση του ρόλου των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων. «Και εκεί, προσθέτουμε ένα άρθρο, το οποίο επίσης θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ σημαντικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας και στην ποιότητα της συζήτησης του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, καθώς υποχρεώνουμε τις αντιπολιτεύσεις, να τεκμηριώνουν την αντίθεσή τους στα σοβαρά θέματα απέναντι στην δημοτική ή την περιφερειακή πλειοψηφία, όταν γίνεται συζήτηση για τον οικονομικό προϋπολογισμό, για το τεχνικό πρόγραμμα και για μεγάλα θέματα του δήμου, τεκμηρίωση που πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία και δεδομένα που είναι υποχρεωμένες και πρέπει να παρέχουν οι ίδιες οι υπηρεσίες και κυρίως οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας. Επίσης, θεωρώ, ότι αυτή η παρέμβαση είναι εξαιρετικά χρήσιμη, είναι εξαιρετικά αναγκαία. Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα στον χώρο της αυτοδιοίκησης και ξεφεύγουμε από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και από μικροκομματικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι μια κατάσταση, που δεν εκλείπει από το χώρο της αυτοδιοίκησης», είπε ο υπουργός, αναλύοντας τις βασικές μεταβολές που επέρχονται, οι οποίες όπως ανέφερε, είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τα αιτήματα του χώρου της Αυτοδιοίκησης.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΤΟΣ… ΝΔ!

Ο υπουργός, επέρριψε για μια ακόμη φορά ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τις αντιδράσεις που είχε συναντήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με το σχετικό νομοθέτημα και τόνισε πως τον τελευταίο μήνα, έχουν γίνει επαφές τόσο του ίδιου, όσο και του υφυπουργού και γενικού γραμματέα με πάρα πολλά στελέχη της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα με πολλούς που δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο της Ν.Δ., για να συγκροτηθούν οι μεταβολές. «Άλλωστε, στη δική μου αντίληψη, οι δήμαρχοι δεν μπορεί να χωρίζονται σε μπλε, πράσινους, κόκκινους ή οτιδήποτε άλλο. Η αποστολή τους είναι να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και σε αυτό πρέπει όλοι μαζί να δρούμε οργανωμένα και συντονισμένα. Αντιλήφθηκα, ότι όλοι οι άνθρωποι που μετέχουν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, δεν συμφωνούν με τη διαλυτική τροχιά στην οποία μπορεί να βρεθεί η Αυτοδιοίκηση, από την εφαρμογή της απλής αναλογικής και κυρίως από την έλλειψη πλειοψηφίας των δημάρχων και των περιφερειαρχών στα όργανα διοίκησης του Δήμου. Με αυτή λοιπόν τη νομοθετική παρέμβαση, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αυτονόητα πράγματα, τα οποία ζητά κατά συντριπτική πλειονότητα ο χώρος της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει. Είναι προφανές, ότι μένουν και παραμένουν αρκετά προβλήματα και αρκετά εμπόδια. Η πρόθεσή μας, είναι μέσα στη σεζόν που έρχεται, στο χειμώνα που έρχεται και αφού κάνουμε έναν πολύ εξαντλητικό διάλογο και με τις πολιτικές δυνάμεις και με το χώρο της Αυτοδιοίκησης και με τις τοπικές κοινωνίες, θα φέρουμε, πλέον, μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, η οποία θα αφορά την απλοποίηση του κώδικα και την πλήρη διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και ανάμεσα στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και στο κράτος, μια κατάσταση, η οποία, δυστυχώς, σήμερα είναι αρκετά χαοτική και εμποδίζει την αποτελεσματικότητα και της Δημόσιας Διοίκησης και της αυτοδιοίκησης και, δυστυχώς, βοηθά στο να αναπτύσσονται και φαινόμενα διαφθοράς», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας πως πρέπει να είναι κοινή βούληση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οργανωμένα και λειτουργικά όλες αυτές οι καταστάσεις.

ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ!

Για προσπάθεια της ΝΔ να επιστρέψει η Αυτοδιοίκηση στο… παρωχημένο μοντέλο διοίκησης που τροφοδοτούσε τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, έκανε λόγο ο βουλευτής Μεσσηνίας, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, επί των ημερών του οποίου, είχε ψηφιστεί η απλή αναλογική. «Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή συμπυκνώνει την κοινωνικά συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικά για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τον «Κλεισθένη» και να ακυρώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Είναι απολύτως σαφές ότι το όραμα της Ν.Δ. είναι η επιστροφή στο μοντέλο του δημάρχου – ηγεμόνα, ένα μοντέλο που τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν περίμενε καν να δοκιμαστεί στην πράξη ο «Κλεισθένης», αποκαλύπτει τη φοβία της για τη δημοκρατική συμμετοχή και την απλή αναλογική. Το γεγονός όμως ότι ανατρέπει στην πράξη τη λαϊκή βούληση -όπως αυτή εκφράστηκε πριν από 2 μόλις μήνες στις αυτοδιοικητικές εκλογές- φανερώνει κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: την αντιδημοκρατική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης, καθώς ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο δημοτικών, περιφερειακών και τοπικών συμβουλίων. Ο «Κλεισθένης» είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που ενισχύει τα Συμβούλια, καλλιεργεί κουλτούρα συνθέσεων και δίνει φωνή και ρόλο στις τοπικές κοινότητες», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε η συναίνεση που αρνείται η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση να διαμορφωθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να αποτρέψει την εφαρμογή αυτής της παλαιοκομματικής, συντηρητικής αντιμεταρρύθμισης. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γυρίσει πίσω», δήλωσε καταληκτικά, ο πρώην υπουργός.

Share.