fbpx

Προσέφερε εξοπλισμό αξίας 28.380 ευρώ σε 7 εθελοντικές επιχειρησιακές ομάδες

0

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

ΕΠΤΑ εθελοντικές επιχειρησιακές ομάδες ενισχύει με εξοπλισμό που θα βοηθήσει στην αποδοτικότερη παροχή βοήθειας σε κρίσιμα γεγονότα, ως μια μορφή επιβράβευσης για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο αλλά και ως μια χείρα βοηθείας ώστε ο εθελοντικός μηχανισμός πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών και κρίσιμων γεγονότων να διατηρήσει την ετοιμότητά του, σε μια εποχή όπου τα κλιματολογικά φαινόμενα είναι πρωτοφανή και!

Η Π.Ε Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου δια μέσω της απερχόμενης θεματικής αντιπεριφερειάρχη, Αντωνίας Μπούζα, ενίσχυσε με ειδικό εξοπλισμό τις εξής επτά επιχειρησιακές εθελοντικές ομάδες που ενισχύθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου –Π.Ε Μεσσηνίας είναι οι: Ομάδα Νέων “Δημιοβίτισσα”, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΟΑΚ) 4Χ4, Ομάδα εθελοντών Βασιλιτσίου, ομάδα Σπηλαιοδιάσωσης, “Γαία” Μάνης και Ομάδα “Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης”.

Οι εθελοντικές αυτές οργανώσεις κλήθηκαν να ενημερώσουν την Περιφέρεια για τις ανάγκες που έχουν σε εξοπλισμό και τα αιτήματα τους ικανοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό, μάλιστα το κόστος του εξοπλισμού που τους παραχώρησε είναι αξίας 28.380 ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εθελοντικές ομάδες του νομού μας δεν έχουν λάβει ενίσχυση περίπου μια δεκαετία και καλωσόρισαν την κίνηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ελπίζοντας πως θα συνεχιστεί και στο μέλλον…

Ειδικότερα οι ομάδες λαμβάνουν τα κάτωθι εξοπλιστικά υλικά:

Η Ομάδα Νέων “Δημιοβίτισσα” έλαβε αντιασφυξιογόνες μάσκες και ειδικά φίλτρα και σωλήνες πυρόσβεσης. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ενισχύθηκε με κράνη, ειδικό φορείο μεταφοράς, ασυρμάτους και σακ βουαγιάζ διάσωσης. Η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών έλαβε μία γεννήτρια μεγάλης ισχύος και ένα μηχάνημα υδάτων. Οι εθελοντές του Βασιλιτσίου παρέλαβαν 13 σωλήνες πυρόσβεσης. Η Σπηλαιοδιασώστες πήραν υλικά σπηλαιοδιάσωσης και εξοπλισμό επικοινωνίας.

Η «ΓΑΙΑ» Μάνης παρέλαβε 21 πυρίμαχες στολές και κράνη. Οι Τηλεπικοινωνίες παίρνουν εξοπλισμό αναλογικής και ψηφιακής επικοινωνίας.

Η απερχόμενη θεματική αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα στάθηκε στο γεγονός πως πρόκειται για μια απόφαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη με την οποία επιβραβεύεται και ενισχύεται σημαντικά το έργο των εθελοντικών επιχειρησιακών ομάδων του νομού: «Έχουν βρεθεί πολλές φορές δίπλα στις ανάγκες της Πολιτείας, σε πάρα πολύ σημαντικά και κρίσιμα γεγονότα. Φέτος είχαμε ιδιαίτερα έντονες κλιματολογικές συνθήκες: θεομηνίες, καταστροφές πυρκαγιές εξαφανίσεις ατόμων και πάντοτε ήταν μπροστά οι εθελοντές. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας στο νομό Μεσσηνίας, ύστερα από τα γνωστά γεγονότα, φάνηκε πως υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις στις ανάγκες των εθελοντών, οι οποίοι από το 2008 είχαν να λάβουν κάποια ενίσχυση στον εξοπλισμό τους λόγω του ότι είχε σταματήσει η Πολιτική Προστασία να παρέχει κάποια είδη. Θέλουμε να ενισχύουμε τους αγνούς πολίτες που ενισχύουν τις ανάγκες της Πολιτείας σε δύσκολες συνθήκες και φυσικά να δώσουμε μηνύματα προς την κοινωνία ότι, πρέπει να στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που προσφέρουν αλλά και συγχρόνως να διατηρήσουμε σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες.

Για εμάς δεν ισχύουν τα λόγια,  ισχύουν μόνο τα έργα!»

Εκπρόσωπος της ΓΑΙΑ επισήμανε πως όλα αυτά τα χρόνια δράσης της δεν έχει πάρει ούτε …έναν σωλήνα από τον κρατικό μηχανισμό και όπως είπε «Ζητήσαμε στολές τις οποίες ήδη έχουμε 10 χρόνια και έχουν φθαρεί, και κράνη. Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη καθώς ο εξοπλισμός που ζήτησε η Γαία κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ».

Στην πρωτοφανή αυτή κίνηση στάθηκε και ο εκπρόσωπος των Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος εξήγησε πως μέχρι τώρα όποιος εξοπλισμός αγοραζόταν γινόταν με ιδία έξοδα καθώς δεν υπήρχε παλαιότερα κανένας Φορέας να ενισχύσει τις Τηλεπικοινωνίες «Πιστεύω ότι η σημερινή ημέρα είναι πιο σημαντική για εμάς καθώς θα καλύψουμε με τον εξοπλισμό που μας παρέχεται, επικοινωνίες ψηφιακής και αναλογικής τεχνολογίας. Πρόκειται για τεχνολογία που λειτουργεί εκτός ρεύματος, εκτός πηγής ενέργειας. Ήδη έχει τοποθετηθεί ειδικός αναμεταδότης και βρίσκεται σε λειτουργία, μέσω του οποίου όλες οι εθελοντικές ομάδες που επιχειρούν στη Μεσσηνία, σε οποιαδήποτε συνθήκη, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν».

«Οπότε ζητούσαμε υλικά είτε παίρναμε πολύ λίγα είτε τίποτα!» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και συνέχισε: «Επειδή ο εθελοντισμός εξαρτάται τόσο από τα υλικά του όσο και από την παροχή βοήθειας από τον κρατικό μηχανισμό και τους ιδιώτες, είναι σημαντικό να υπάρχει μία τακτική ενίσχυση ώστε το έργο τους να μπορεί να συνεχιστεί!».

Share.