fbpx

Προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο «φακελάκι» στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

0

ΕΡΓΑ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΑ «ΠΕΤΑΕΙ»…

 ΔΥΝΑΜΙΚΗ είναι η προσπάθεια της διοίκησης του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, για την πάταξη του φαινόμενου που κατά καιρούς έχει καταγγελθεί αναφορικά με τον χρηματισμό γιατρών του Δημοσίου, γνωστός και ως «φακελάκι»!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Γιώργος Μπέζος, μιλώντας για μια σειρά από έργα, εξοπλισμό και προσλήψεις, στάθηκε στην πολιτική της εφαρμογής της λίστας χειρουργείου, τονίζοντας πως κατά την ενημέρωση των ασθενών, τους δίνεται και σχετικό με τα «φακελάκια», φυλλάδιο. «Έχει δοθεί εντολή στους υπαλλήλους να δίνουν το φυλλάδιο αυτό, στο οποίο αναφέρεται πως «Το να δίνεις «φακελάκι» στο γιατρό είναι παράνομη πράξη» και σε αυτόν τον αγώνα που κάνει η διοίκηση, τους θέλουμε όλους μαζί μας», δήλωσε ο κ. Μπέζος, ο οποίος κάλεσε κάθε πολίτη χωριστά να είναι σύμμαχος στην κατεύθυνση αυτή και συσχέτισε το θέμα με τη λίστα χειρουργείων, τονίζοντας πως τον πρώτο καιρό, συνάντησε παντού προβλήματα. «Έχουμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο και στο επόμενο 15ημερο κάθε ασθενής που χρήζει επέμβαση, θα περνάει από τη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων για να παίρνει ημερομηνία», ανέφερε ο διοικητής, ο οποίος  σημείωσε στάθηκε και στα Κέντρα Υγείας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ «ΣΦΡΑΓΙΔΑ»ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ

«Πρώτη φορά την τελευταία 20ετία, γίνεται ουσιαστική παρέμβαση αναβάθμισης του ιατροτρχνολογικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας της Καλαμάτας το οποίο τα τελευταία χρόνια καταγράφει τροχιά αναβάθμισης. Στον καιρό των μνημονίων το Κέντρο Υγείας πρώην ΠΕΔΥ, πέρασε μια φάση ερημοποίησης και τελευταία διαπιστώνεται η επιστροφή του κόσμου σε αυτή τη δομή, που μπορεί να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά δύναται να παίξει σημαντικό ρόλο, άμεσα συνδεδεμένο με τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αποφορτίζοντας τα επείγοντα», ανέφερε ο κ. Μπέζος, δηλώνοντας πως σε ένα μεγάλο ποσοστό, τα περιστατικά που φτάνουν στα επείγοντα του Νοσοκομείου, θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί, αν παρέχονταν ανάλογες υπηρεσίες από ένα καλά οργανωμένο Κέντρο Υγείας. «Σήμερα λοιπόν, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, υπεγράφησαν συμβάσεις και άμεσα θα εγκατασταθεί ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας, προϋπολογισμού 370 χιλ. ευρώ», είπε ο διοικητής που σε συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει κατά καιρούς στην Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, επεσήμανε πως αν και η ευθύνη δεν είναι πια στο Νοσοκομείου, αλλά στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), από την οποία το ίδρυμα εξουσιοδοτήθηκε για να προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό. «Πρόκειται για ένα ψηφιακό ακτινολογικό συγκρότημα, έναν υπέρηχο γενικής χρήσης, έναν καρδιολογικό, έναν ψηφιοποιητή και τρεις οδοντιατρικές έδρες που θα εγκατασταθούν την επόμενη εβδομάδα. Ήταν μια συλλογική επιτυχία και θέλω να δώσω συγχαρητήρια, στους συνεργάτες και τα στελέχη του Νοσοκομείου που πολύ σύντομα ολοκλήρωσαν έναν τέτοιο μεγάλο διαγωνισμό», δήλωσε ο κ. Μπέζος, που με έμμεσες αιχμές, αναφέρθηκε και σε άλλα Κέντρα Υγείας. «Την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη σύμβαση για εργασίες κτιριακές και ηλεκτρομηχανικές, εργασίες αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά, στο οποίο με εξαίρεση τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις», σημείωσε ο διοικητής και συνέχισε. «Έρχεται το Νοσοκομείο λοιπόν και ολοκληρώνει αυτόν τον διαγωνισμό προϋπολογισμού 40 χιλ. ευρώ, ενώ έγινε και η ανάθεση με την εταιρεία να ενημερώνει πως οι εργασίες, ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Γιώργος Μπέζος που αναφέρθηκε και το ΕΚΑΒ.

3 ΝΕΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ…
ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

«Πραγματικά, ο στόλος είναι πεπαλαιωμένος και δεν ήταν λίγα εκείνα τα ασθενοφόρα, τα οποία από τα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που είχαν διανύσει, έμεναν στα μισά του δρόμου προς Αθήνα! Ο διαγωνισμός που ολοκληρώνεται από το ΕΚΑΒ προβλέπει 7 νέα σύγχρονα ασθενοφόρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τα 3 από αυτά να έρχονται στη Μεσσηνία, αφού έχουμε δύο σταθμούς, έναν στην Καλαμάτα και ένα στα Φιλιατρά», είπε ο κ. Μπέζος, που μίλησε και για άλλα έργα και εξοπλισμό. «Το Νοσοκομείο με χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας έχει βάλει στόχο την ολοκλήρωση διαγωνισμού για την προμήθεια 100 ηλεκτρικών κλινών προϋπολογισμού  470 χιλ. ευρώ που ξεκινά αμέσως, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση των τεχνικών προδιαγραφών για το συγκρότημα κεντρικής αποστείρωσης, η οποία συνδέεται άμεσα με την ομαλή λειτουργία των χειρουργείων με τον διαγωνισμό να βγαίνει στον… αέρα σύντομα», επεσήμανε ο Γιώργος Μπέζος, ο οποίος είπε ακόμη, πως οι πολίτες έχουν πια τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού στο εξωτερικό ιατρείο καλώντας, εκτός από το 14500 στο 2721046693 με αστική χρέωση ή επισκεπτόμενοι τη γραμματεία. Παράλληλα, μαζί με τους υπευθύνους γιατρούς, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και την Καρδιολογική Κλινική, στην οποία θα τοποθετηθούν σταθεροί βηματοδότες. «Το 1/5 των διακομιδών, οφείλεται σε αυτό το ζήτημα», είπε ο κ. Μπέζος, ο οποίος ευχαρίστησε τους γιατρούς για την πρωτοβουλία.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ

«Κάθε χρόνο, 10 με13 χιλ. άτομα παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός Νοσοκομείου, αν και η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι απλή και μπορεί να σωθούν ζωές, γι’ αυτό και πραγματοποιούνται σεμινάρια», ανέφερε ο διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γιώργος Κουδούνης και στάθηκε στα νέα εργαστήρια τοποθέτησης βηματοδοτών και υπέρηχου καρδιάς διά οισοφάγου. Από την πλευρά του, ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής και κάλεσε όσους μπορούν να βοηθήσουν προσφέροντας απινιδωτές, ζητώντας φυσικά από τους πολίτες να συμμετάσχουν στα σεμινάρια και τις ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Τέλος, η αναισθησιολόγος Χρυσάνθη Μάλλιου, επεσήμανε πως η 15μελής ομάδα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 200 άτομα στα σεμινάρια αυτά, με το επόμενο να αναμένεται τον Απρίλιο και τον νέο εξοπλισμό να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Σημαντικές, είναι οι εξελίξεις όσον αφορά και στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, όπως δήλωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο διοικητής του εκεί ιδρύματος και αναπληρωτής της Καλαμάτας, Παναγιώτης Μπασάκος. «Υπεγράφη η απόφαση ύστερα από πρόταση που είχαμε καταθέσει για προμήθεια εξοπλισμού από το αποθεματικό του υπουργείου, προϋπολογισμού 160 χιλ ευρώ, που περιλαμβάνει 2 αναισθησιολογικά μηχανήματα και 1 λασπαροκοπικό πύργο HD. Πριν από 3 με 4 χρόνια, το Νοσοκομείο μας πήγαινε… για κλείσιμο και τώρα, μπαίνει στην πρώτη γραμμή, αφού προκηρύχθηκαν μόνιμες θέσεις παθολόγου και νεφρολόγου, ενώ εστάλη για ΦΕΚ και η πρόσληψη ορθοπεδικού», ανέφερε ο κ. Μπασάκος, ο οποίος επεσήμανε πως στο ίδρυμα της τριφυλιακής πρωτεύουσας, για πρώτη φορά, λειτουργεί μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας. «Θα προσλάβουμε και 5 άτομα επικουρικό προσωπικό, τα οποία θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του Νοσοκομείου μας», σημείωσε ο διοικητής, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τα κληροδοτήματα, θυμίζοντας σε όσους ισχυρίζονται πως δεν αξιοποιούνται πως με τις 300 χιλ. ευρώ της Μαρίνας Αριδά κατασκευάστηκε και λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, πιστοποιημένη με ISO. «Υπάρχει προγραμματισμός να αναβαθμιστεί η περιοχή που είναι αναπτυσσόμενη, αφού μιλάμε για 50.000 πληθυσμό με την παροχή των καλύτερων δυνατόν παροχών υγείας», δήλωσε καταληκτικά ο Παναγιώτης Μπασάκος.

Share.