fbpx

Πρώτες βοήθειες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού

0

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στις πρώτες βοήθειες, η συμβολή των οποίων μπορεί να διαδραματίσει καθοριστική σημασία στη ζωή κάθε ανθρώπου, είναι παγκοσμίως, κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Έτσι, από σήμερα και αρκετά συχνά μέχρι το τέλος του μήνα, στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας ημέρας, ο Ερυθρός Σταυρός και το παράρτημά του στην Καλαμάτα, διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σειρά φορέων, προκειμένου να μάθει σε ανθρώπους που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια άσχημη κατάσταση, πώς να ανταπεξέλθουν. «Φέτος, το κεντρικό μήνυμα του Ερυθρού Σταυρού σε όλο τον κόσμο, είναι η αντιμετώπιση του αποκλεισμού μέσα από τη γνώση των πρώτων βοηθειών!

Ρεπορτάζ Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Όλοι  πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε πρώτες βοήθειες και ως εκ τούτου να μπορούμε να σώζουμε κάποιες ζωές αν χρειαστεί, ανεξάρτητα από την κοινωνική οικογενειακή κατάσταση του κάθε ανθρώπου», δήλωσε χθες το πρωί στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του παρατήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δήμητρα Ψαρούλη – Τσουμελέα, σημειώνοντας πως κάθε ζωή, έχει την αξία της! «Οι πρώτες βοήθειες είναι πράξη ανθρωπισμού και αλληλεγγύης γι’ αυτό και η γνώση των πρώτων βοηθειών θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες. Δεν μπορείς να αποκλείεις κάποιες ομάδες πολιτών από αυτή τη γνώση γιατί εσύ νομίζεις ότι δεν τα καταφέρνουν ότι δεν μπορούν να μάθουν ή να έρθουν ή να συμμετέχουν», τόνισε η κα Ψαρούλη, επισημαίνοντας πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν ομάδες πολιτών που τους απομονώνουμε, είτε ηθελημένα, είτε άθελα μας, εξηγώντας γιατί το παράρτημα, θα δώσει σε αυτές τις ομάδες, ειδικό βάρος. «Μπορεί να είναι και αθέατες τέτοιες ομάδες, όπως άτομα με παραβατική συμπεριφορά, ΑμεΑ που πολλές φορές δεν τους καλούμε, άνθρωποι που είναι φυλακισμένοι, θύματα εμπορίας που πολλές φορές είναι γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι και άλλες κατηγορίες ανθρώπων που στερούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους! Δυστυχώς! Εκεί λοιπόν έρχεται ο Ερυθρός Σταυρός με αφορμή αυτήν την παγκόσμια ημέρα να κάνει μαθήματα πρώτων βοηθειών και  να εκπαιδεύσει συγκεκριμένες ομάδες σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης», δήλωσε η πρόεδρος, τονίζοντας πως σε αυτό το πλαίσιο, το παράρτημα της Καλαμάτας, θα κάνει με τις έμπειρες νοσηλεύτριές του, μαθήματα πρώτων βοηθειών σε αρκετά άτομα, με τη συνεργασία 6 φορέων της πόλης, ενώ μπορούν να δηλώσουν και άλλοι ενδιαφέρον, αν επιθυμούν.

ΣΕ ΠΡΩΤΟ… ΠΛΑΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

«Με πολύ μεγάλη χαρά θέλουμε να συμμετάσχουμε στις δράσεις που προετοιμάζονται, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστούμε σε επίπεδο εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν και έχουμε δει με μεγάλη επιτυχία να υλοποιούνται προγράμματα από τις εκπαιδεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, τόσο σε μικρά παιδιά που έχουμε στο Κέντρο Ημέρας που μπορούν να δεχτούν οδηγίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες, όσο και σε μεγαλύτερο επίπεδο και πολύ πιο οργανωμένο, απέναντι στους εργαζομένους, τους θεραπευτές του Κέντρου Ημέρας και κυρίως, τους γονείς παιδιών και εφήβων με αυτισμό»,  δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και φίλων με αυτισμό Μεσσηνίας και του Κέντρου Ημέρας παιδιών και εφήβων με αυτισμό του νομού Κώστας Σαραβελάκης, ευχαριστώντας τον Ερυθρό Σταυρό. «Τα προγράμματα που έχουν κάνει ήταν πολύ – πολύ σημαντικά και όλοι οι γονείς το έχουν αναγνωρίσει και έχουν δεχθεί τη σπουδαιότητα αυτών των προγραμμάτων, μεταφέροντάς μας, την πεποίθηση να συνεχίσουμε σε επόμενο κύκλο και με πολύ πιο στοχευμένες δράσεις. Ίσως και σε πιο εξειδικευμένα σε θέματα που αφορούν σε παιδιά και εφήβους που είναι στο φάσμα του αυτισμού και σε μεγαλύτερο εύρος ατυχημάτων και κινδύνων που μπορεί να έχουν», δήλωσε ο κ. Σαραβελάκης, ενώ πολύ σημαντικές οι δράσεις αυτές, είναι και για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ- Κύτταρο, τα οποία παλεύουν ενάντια στη μάστιγα των εξαρτήσεων.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Το φετινό μήνυμα του Ερυθρού Σταυρού, μας αφορά πάρα πολύ, αφού ένα μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας της απεξάρτησης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα εξαρτήσεων, είναι το κομμάτι της άρσης του αποκλεισμού και γι’ αυτό, θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η συμμετοχή των εξυπηρετούμενων σε δράσεις αλληλεγγύης και ανταποδοτικότητας. Άλλωστε, μας αφορά ιδιαίτερα γιατί η ανάγκη των ανθρώπων αυτών, είναι να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία και θεωρώ ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για μία ομαλή ένταξη, είναι και η εκπαίδευση», ανέφερε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ – Κύτταρο Γιώργος Παπαμακάριος ευχαριστώντας τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑμεΑ

Ο Ελληνικός ερυθρός Σταυρός και στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, θα δώσει ειδική βαρύτητα στα άτομα με αναπηρίες. «Η δική μας ομάδα που θα εκπαιδευτεί, είναι άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό. Είναι ενήλικες που ζουν τις περισσότερες φορές με τους γονείς τους οι οποίοι είναι μεγάλης ηλικίας κι έτσι, με τις γνώσεις που θα πάρουν, μπορεί να βοηθήσουμε ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας Ιωάννα Καραμήτρη, τονίζοντας πως πραγματικά, με τα μαθήματα αυτά, θα φανεί η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, αφού οι πρώτες βοήθειες αφορούν όλους μας.

«Εμείς σαν άτομα με αναπηρία και σαν αθλητές, βρισκόμαστε μέσα σε αθλητικούς χώρους όπου μπορούν να προκύψουν διάφορα προβλήματα. Σίγουρα η κίνηση στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις και οπουδήποτε μέσα στην πόλη, εγκυμονεί κινδύνους πολλές φορές, οπότε νομίζω ότι μαθαίνοντας και γνωρίζοντας κάποια πράγματα, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε δυσκολία», δήλωσε με τη σειρά του ο αθλητής του τένις με αμαξίδιο, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Διαφορο-Ζω, Γιώργος Λαζαρίδης. «Όλοι μας εκπροσωπούμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πάνω από όλα, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την υγεία και τη ζωή! Εμείς σαν ανάπηροι μπορεί να έχουμε περισσότερα προβλήματα από κάποιον που είναι καλά, αλλά σίγουρα μπορούμε και να βοηθήσουμε κάποιον», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Θανάσης Ξυπόλητος, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στα παιδιά που έχουν παραβατική συμπεριφορά.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ –ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

«Στη δική μας περίπτωση έρχεται και αγγίζει την ομάδα στόχων με την οποία δουλεύει η υπηρεσία μας που είναι καταρχήν οι ανήλικοι παραβάτες. Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξαρχής αντιληφθήκαμε, υπηρετεί τη βασική αρχή της διαπαιδαγώγησης των ανηλίκων με τους οποίους εργαζόμαστε και όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για νεαρούς ανήλικους που πολλές φορές, μέσα από την καθημερινότητά τους, προσεγγίζουν πολύ τα όρια του υψηλού κινδύνου ή βρίσκονται σε συνθήκες καθημερινής διαβίωσης που έχει πάρα πολλούς κινδύνους», δήλωσε η επιμελήτρια Ανηλίκων Αγγελική Ρουμελιώτου, σημειώνοντας πως θα αναπτυχθεί μια συνεργασία με επίκεντρο την παροχή γνώσεων πρώτων βοηθειών σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. «Έχουν μπει ήδη τα ψήγματα και οι πρώτες σκέψεις να δούμε πώς αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποκτήσει έναν πιο σταθερό χαρακτήρα στο πλαίσιο των νομοθετικών μέτρων που αφορά γενικότερα στα παιδιά, τους ανήλικους παραβάτες, αλλά και γενικότερα τα παιδιά που βρίσκονται σε συνθήκες κινδύνου», δήλωσε καταληκτικά η Αγγελική Ρουμελιώτου.

Share.