fbpx

«Προθέρμανση» με φυσικό αέριο! Για συμμετοχή της Περιφέρειας με 20 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκε ο Νίκας…

0

ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ, ξεκίνησε η νέα εποχή για την Πελοπόννησο, καθώς πριν καν αναλάβει καθήκοντα, ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, συναντήθηκε χθες με στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), συζητώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες, για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στην περιοχή. «Εμείς, ήμασταν ώριμοι, αλλά χρειάζονται και οι δύο πλευρές να δεσμευτούν για να προχωρήσει το έργο», σημείωσε με νόημα, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ, αφήνοντας ξεκάθαρη αιχμή, για τη στάση της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής, με τον κ. Νίκα να συμπληρώνει πως «εμείς, δεσμευτήκαμε»!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Στη συνάντηση, συμμετείχαν και νέοι σύμβουλοι από κάθε ενότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τα χαμογέλα να… περισσεύουν, αφού η δημοπράτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου και το 2020 να ξεκινήσει το έργο, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023. «Τα νέα είναι ιδιαίτερα καλά», δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας πως υπήρξε συνεργασία και συμφωνία, ώστε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Οι νομοί Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας θα εξυπηρετηθούν από τον κεντρικό αγωγό που έχει φτάσει μέχρι την Μεγαλόπολη, ενώ η Καλαμάτα και η Σπάρτη, θα εξυπηρετηθούν με μεταφορά υγροποιημένου αερίου», εξήγησε ο νέος περιφερειάρχης, προχωρώντας στην εκτίμηση πως αυτό, μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα, αν υπάρξει συνεργασία, σκληρή δουλειά και συγχρονισμός! «Αν δουλέψουμε συνεργαζόμενοι και συγχρονίσουμε τα βήματά μας, η δημοπράτηση κατασκευής των αγωγών, μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό νέο, γιατί όπως ξέρετε το φυσικό αέριο, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και επίσης, ένα πολύ σπουδαίο πλεονέκτημα σε ζητήματα περιβάλλοντος», ανέφερε ο νέος περιφερειάρχης, ο οποίος δήλωσε πως η Περιφέρεια, με την αναθεώρηση του ΠΕΠ, θα διαθέσει τα 20 περίπου εκατ. ευρώ για την κατασκευή των δικτύων και η εταιρεία, θα βρει τα υπόλοιπα, είτε με ίδια κεφάλαια, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Θα συνεργαστούμε άμεσα και με τους δημάρχους, αφού θα αρχίσουν τα σκαψίματα ώστε αυτά, να γίνουν με τη λιγότερη δυνατή όχληση», είπε ο κ. Νίκας, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εξέλιξη αυτή για την Περιφέρεια, μιλώντας για ένα πρώτο βήμα, το οποίο θα δώσει τη θέση του και στην επέκταση του φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις και όπου υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες. «Ο κεντρικός αγωγός, έφτασε στη Μεγαλόπολη και για να συνεχιστεί όπως ξέρετε, χρειάζεται ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής προς τον Πύργο και την Πάτρα γιατί και εκεί θα πάει με υγροποιημένη μορφή», ανέφερε, με την διευθύνουσα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ, να στέκεται στη σπουδαιότητά του.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΣΕ  ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Είναι ένα σημαντικό έργο και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της Πελοποννήσου, το οποίο θα προσφέρει φθηνότερη θέρμανση και καύσιμο σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και βιομηχανίες. Έχει περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ προσφέρει και μια πληθώρα θέσεων εργασίας», δήλωσε η κα Μωσσέ, τονίζοντας πως αν όλα πάνε καλά, τον Σεπτέμβριο θα παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς και η μελέτη κόστους – οφέλους. «Η μελέτη αυτή, θα περιγράφει λεπτομερώς το κόστος της επένδυσης και την ανάγκη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, καθώς και τις τεχνικές λεπτομέρειες για το δίκτυο της κάθε πόλης», είπε η Στεφανία Μωσσέ, σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός, προβλέπει την κατασκευή επέκτασης του δικτύου, περίπου στο 60% των δρόμων στην κάθε μία από τις 6 πόλεις και ένα πακέτο δωρεάν συνδέσεων σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. «Θέλουμε από τον πρώτο κιόλας μήνα, να μπορούν να συνδέονται και οι πολίτες κι έτσι, να μη χρειαστεί να περιμένουν να ολοκληρωθεί το δίκτυο στην κάθε πόλη. Αυτό, θα γίνει σταδιακά, με έναν σχεδιασμό που έχει και κοινωνική διάσταση, η οποία θα αφορά στο να φτάσει το δίκτυο σε δομές όπως, Νοσοκομεία, Σχολεία, φτωχές περιοχές, κ.λπ., ενώ θα είναι επωφελές και για την επιχείρηση, ώστε να διασφαλίσει τα έσοδα και να δημιουργήσει ένα βιώσιμο έργο από τον πρώτο καιρό. Το 2020 είναι να ξεκινήσει και αυτό το κομμάτι, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023, με τη δημοπράτηση να γίνεται μέχρι το τέλος του χρόνου και από ‘κει και πέρα, να προχωράμε σε συνδέσεις», ανέφερε η κα Μωσσέ, τονίζοντας πως όλο αυτό το εγχείρημα, θα έχει σαν αποτέλεσμα, να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. «Αφορά μηχανικούς, τεχνίτες, υδραυλικούς κ.λπ. που θα πλαισιώσουν και τους φορείς, αλλά και το ιδιωτικό… κομμάτι», τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ, με τον πρώτο περιφερειακό σύμβουλο της Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, να μιλά με τη σειρά του, για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με δεδομένο ότι το επόμενο ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις. «Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα για να έχει και ωφέλεια για τους πολίτες σε όλο το νομό Μεσσηνίας», ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος, που στάθηκε και στο στόχο της επέκτασης του αγωγού μέχρι την Καλαμάτα, στην οποία αρχικά, θα φτάνει μέσω ειδικού σταθμού, σε υγροποιημένη μορφή. Για ένα έργο, πάρα πολύ σημαντικό στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και μεγάλης ωφέλειας για όλους τους πολίτες, αλλά και για το περιβάλλον, μίλησε από την πλευρά του και ο, επίσης, νέος περιφερειακός σύμβουλος, Ανδρέας Τσουκαλάς, με τις αναφορές και των συμβούλων των υπολοίπων νομών, που συμμετείχαν στη συνάντηση, να κινούνται στην ίδια ακριβώς, κατεύθυνση.

Share.