fbpx

Προβληματισμός για το νέο Ποινικό Κώδικα που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου

0

ΝΕΑ δεδομένα φέρνουν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, πολλά άρθρα του οποίου θεωρούνταν απαρχαιωμένα, αφού ορίστηκαν πριν από 70 περίπου χρόνια. Πρόκειται για σειρά διατάξεις που αφορούν πράξεις που πλέον δεν θεωρούνται άδικες κι έτσι από την 1η Ιουλίου, με την εφαρμογή του νέου Κώδικα, παύουν να ισχύουν.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Χαρακτηριστική, είναι η περίπτωση των άρθρων για την κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων που έφεραν ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια που καταργούνται πια, αλλά και το αδίκημα της «απατηλής επίτευξης συνουσίας» που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, όπως και εκείνο για την απάτη σχετική με το γάμο. «Όποιος με απατηλά μέσα παραπείθει κάποιον να τελέσει γάμο άκυρο ή ακυρώσιμο, αν ο γάμος γι’ αυτόν τον λόγο κηρύχθηκε αμετάκλητα άκυρος τιμωρείται με φυλάκιση» ανέφερε η εν λόγω διάταξη, ενώ την ίδια τύχη έχουν και άλλες, όπως αυτή για την πράξη της τυμβωρυχίας, αλλά και το αδίκημα της «επαιτείας» και της «παραμέλησης αποτροπής» από αυτή, που μέχρι σήμερα τιμωρούνται με φυλάκιση έως έξι μηνών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Και αν οι βασικές αντιδράσεις όπως εκείνες για το αδίκημα του βιασμού, κάμφθηκαν με μερικά βήματα… πίσω, ο προβληματισμός για το σύνολο των αλλαγών, παραμένει έντονος. «Αφήνονται πολλά περιθώρια στην ιδιωτική βούληση, αφού μεγαλώνει πάρα πολύ η αρμοδιότητα των εισαγγελέων που μπορούν να επεμβαίνουν εφόσον το επιθυμούν όσοι έχουν εμπλακεί σε μια ποινική διαδικασία, ώστε να ολοκληρώνεται η υπόθεση εκτός δικαστηρίων, σε επίπεδο συμβιβασμών», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, τονίζοντας πως αυτό ως ένα βαθμό θα έχει θετικά αποτελέσματα σε οικονομικά αδικήματα. «Η πολιτεία θεωρεί πως δεν έχει λόγο να επιμείνει στην ποινική κύρωση και πρέπει εκεί να σταματήσει η ποινική διαδικασία, γεγονός που θυμίζει ξένα συστήματα», παρατήρησε ο πρόεδρος και συνέχισε. «Επίσης, γίνονται πιο ελαφρές οι ποινές σε αρκετά αδικήματα, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο να ωφεληθούν πολλοί που εκτίουν ποινές αυτή τη στιγμή, όμως με στενοχωρεί το γεγονός ότι οι κώδικες πέρασαν… σε μια μέρα! Θα ήθελα ένα τέτοιο νομοθέτημα, να συζητείται μέρες στη Βουλή, να ακούμε από όλα τα κόμματα και τους εξειδικευμένους νομικούς τους, τις απόψεις τους, να ενημερωθεί  ο πολίτης, να προβληματιστούμε και τυχόν… λάθη, να διορθωθούν», δήλωσε ο κ. Ξηρογιάννης, σημειώνοντας πως ήταν  πάρα πολύ βιαστική η διαδικασία και τονίζοντας πως ακόμη και ένα δευτερόλεπτο να ισχύσει μια επιεικής διάταξη, εφαρμόζεται ακόμη και αν αλλάξει στο μέλλον, εκείνη προς το επιεικέστερο.

ΘΑΝΑΤΟΣ… ΣΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ!

Υπάρχουν ωστόσο και εκείνα τα άρθρα που όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά διευρύνονται, όπως θα συμβεί με αυτό που αφορά στη δωροδοκία κατά τις εκλογές, το οποίο με το νέο Ποινικό Κώδικα δε θα αφορά μόνο στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών καθώς και τα δημοψηφίσματα. Στο ίδιο άρθρο θα περιλαμβάνονται και οι δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα και στην εκκλησία, εφόσον πίσω από αυτές κρύβεται κάποιο αντάλλαγμα που σχετίζεται με την ψηφοφορία. «Στη διάταξη αυτή περιλαμβάνεται αρχικά υπόσχεση ή παροχή οποιωνδήποτε μη οφειλόμενων ωφελημάτων σε εκλογέα για να παραλείψει να ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα ή για να το ασκήσει με ορισμένο τρόπο. Δεν θεωρείται αξιόποινη πράξη η παροχή δώρων προκειμένου να ασκήσει ο εκλογέας το εκλογικό του δικαίωμα, αφού η άσκηση του δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Με τις ποινές της ενεργητικής δωροδοκίας τιμωρείται άλλωστε και ο ίδιος εκλογέας ο οποίος δέχεται παροχή ή υπόσχεση ωφελημάτων που δεν δικαιούται ή απαιτεί τέτοια για να παραλείψει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ή για να το σκίσει με ορισμένο τρόπο. Το αξιόποινο διευρύνεται ωστόσο και με την τυποποίηση επιπλέον πράξεων, οι οποίοι σήμερα δεν περιγράφονται στον ισχύοντα ποινικό κώδικα, παρά το γεγονός ότι με τις πράξεις αυτές συχνά αλλοιώνεται η ψήφος των εκλογέων και μολονότι οι πράξεις αυτές είναι αξιόποινες στο πλαίσιο της εκλογικής νομοθεσίας. Έτσι αξιόποινη θεωρείται πλέον κατά το άρθρο 165 όχι μόνη η προσφορά ωφελημάτων σε συγκεκριμένο εκλογέα και η αποδοχή τους από τον εκλογέα, αλλά και πράξεις που απευθύνονται σε αόριστο αριθμό εκλογέων. Ειδικότερα τιμωρείται όποιος από την προκήρυξη κάποιας από τις εκλογές ή τα δημοψηφίσματα και ως το τέλος της ψηφοφορίας υπόσχεται ή κάνει δωρεά για φιλανθρωπικό σκοπό ή για εκτέλεση έργου σε εκλογική περιφέρεια, Δήμο, φιλανθρωπικό κατάστημα, κοινωφελές ίδρυμα ή εκκλησία, ως αντάλλαγμα για να υπερψηφιστεί, καταψηφιστεί ή προτιμηθεί συγκεκριμένος υποψήφιος», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ…

Αίσθηση προκαλεί επίσης και η μείωση στο ελάχιστο όριο ποινής αναφορικά με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, με τα 10 μέχρι και 20 χρόνια ποινών να μειώνονται πλέον στα 5, όσον αφορά στον… εγκέφαλο, που θα αντιμετωπίζει την ίδια ποινή με εκείνη του απλού μέλους! Παράλληλα, καταργείται και η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, με τους… διευθυντές μια εγκληματικής οργάνωσης, να μπορούν να εκλέγονται βουλευτές, με τις τροποποιήσεις αυτές να θεωρείται από πολλούς πως αποτελούν ευθεία παρέμβαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε το 2015, λίγους μήνες πριν τη συγκρότηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής!

 

Share.