fbpx

Ραγδαίες εξελίξεις στην Πελοπόννησο φέρνει το προσφυγικό – Στο… πλάνο υποδοχής το στρατόπεδο της Καλαμάτας!

0

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ – ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

ΚΑΖΑΝΙ που βράζει, θυμίζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και φυσικά και η Καλαμάτα, στο φόντο του προσφυγικού και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, με τον προβληματισμό, κάτι περισσότερο από έντονο. Ύστερα απ’ όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, η πολιτική κόντρα έχει… χτυπήσει «κόκκινο» και οι παράπλευρες απώλειες, μια δυναμική τέτοια, που συμπαρασύρουν σειρά εξελίξεων και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, όπως συμβαίνει στο Δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά της… σπουδαιότητας των εξελίξεων, αφού πέρα από τους δεκάδες ανθρώπους που έχουν καταλήξει τις τελευταίες ημέρες να φιλοξενούνται στην πόλη και το νομό -μετά τον εντοπισμό τους στα ανοιχτά του μεσσηνιακού και όχι μόνο, κόλπου- με έκπληξη οι Καλαματιανοί, διαβάζουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να «ενεργοποιήσει», εφόσον αρχίσουν να… γεμίζουν τα ήδη υπάρχοντα, 11 στρατόπεδα μεταξύ των οποίων, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και αρκετά ακόμη στην Πελοπόννησο. Αυτή τη στιγμή, τα υποψήφια κενά ή ανενεργά στρατόπεδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, εκ των οποίων τα δύο, φέρονται να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα προκειμένου να μεταφέρονται εκεί, όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτεται, είναι πάνω από 10 λοιπόν κι έχουν έντονο… άρωμα Πελοποννήσου! Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στη χώρα μας, 8 κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους ούτως ώστε να τους μετατρέψει σε κλειστούς χώρους για να κρατούνται εκεί οι μετανάστες που αναμένεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

ΣΤΑ 11 ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η Καλαμάτα, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, με την αντίδραση των φορέων να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού όπως άφησε εύστοχα να εννοηθεί σε ερώτησή του στη Βουλή για το μέλλον του στρατοπέδου, ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τα προηγούμενα χρόνια, στελέχη της ΝΔ ήταν κυριολεκτικά στα… κάγκελα για το συγκριμένο ζήτημα, ζητώντας διατήρησή του, αυστηρά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς με κανέναν –προφανώς- να επιθυμεί την μετατροπή του, σε κέντρο υποδοχής μεταναστών.

Η τωρινή κυβέρνηση όμως, όχι μόνο δεν έχει απαντήσει ακόμη, τι μέλλει γενέσθαι, αλλά έχει πιο… ακραία σχέδια, αφού το «λουκέτο» δεν μοιάζει να είναι το επικρατέστερο από αυτά, με το ενδεχόμενο «ενεργοποίησής» του για την υποδοχή μεταναστών, όλο και να πλησιάζει, όπως προκύπτει από τον παρακάτω κατάλογο των 11 στρατοπέδων που μπορεί τελικά, να χρησιμοποιηθούν.

Πυροβολικού – Θήβα

Μηχανικού – Ναύπλιο

9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα

547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο

2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι

1ο Σύνταγμα Πεζικού. ΔΙΚΕ – Τρίπολη

Υγειονομικού – Άρτα

Εφοδιασμού – Μεταφορών – Σπάρτη

586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά

Υλικού Πολέμου – Λαμία

Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη

Από αυτά βέβαια, τις περισσότερες πιθανότητες  να ανοίξουν άμεσα, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα της χώρας,  συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, με τον σχεδιασμό πάντως –όπως και να ‘χει- να προβλέπει και την Καλαμάτα, όπως συμβαίνει με 5 στο σύνολό τους, στρατόπεδα από την Πελοπόννησο.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙ…ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ -ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η αποφόρτιση των νησιών και κυρίως της Μόριας στη Λέσβο, που βρίσκεται μια… ανάσα από το κέντρο της Μυτιλήνης, είναι στο επίκεντρο της κυβέρνησης, ειδικά μετά τον θάνατο της μητέρας από το Αφγανιστάν, που απανθρακώθηκε μέσα στο κοντέινερ όπου διέμενε στον εν λόγω καταυλισμό, με την πρόθεσή της, να αφορά στη μετακίνηση περίπου 20.000 προσφύγων και μεταναστών, που έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου ή έχουν γίνει δεκτά, από τα νησιά στην ενδοχώρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συζήτησε με τους περιφερειάρχες την περασμένη εβδομάδα, τη δημιουργία περισσότερων από 13 χώρων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα που θα νοικιαστούν στις Περιφέρειες, με το μέτρο αυτό –στη Μεσσηνία τουλάχιστον- να μην… προχωρά. Όπως άλλωστε δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της, η «Φωνή Σαββατοκύριακο», στη Μεσσηνία, δεν υπάρχει από κανέναν ξενοδόχο ή ιδιοκτήτη καταλύματος, τέτοια πρόθεση, δεδομένου ότι ο προσανατολισμός του νομού στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης, στην οποία βασίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι εντελώς διαφορετικός! Αντίστοιχη άλλωστε, είναι και η προσέγγιση των  περιφερειαρχών όσον αφορά στα στρατόπεδα, με τους 13 «γαλάζιους» στην πλειονότητά τους, να βάζουν… πάγο στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας πως δε θα δεχθούν αυτόν τον σχεδιασμό, όπως φέρεται να έκανε στην τελευταία συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα και ο Παναγιώτης Νίκας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα, είτε για ανοιχτή, είτε για κλειστή φιλοξενία, γιατί τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι περισσότερα από αυτά τα οποία λύνονται. Αυτό που πρέπει, είναι να υπάρξει πολιτική ενοικίασης διαμερισμάτων, σπιτιών, ξενοδοχείων, τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα η δαπάνη αυτή να καλύπτεται από τα προγράμματα ΕΣΤΙΑ και HELIOS 2, τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμβάλλουμε ισομερώς, αλλά σύμφωνα με ένα ξεκάθαρο σχέδιο, το οποίο έχει ευθύνη να εκπονήσει η κυβέρνηση.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν λοιπόν, πολλά! Οι ξενοδόχοι δε διαθέτουν τις μονάδες τους και οι φορείς, δεν επιθυμούν τη χρησιμοποίηση των στρατοπέδων… Στο μεταξύ, μέσα σ’ αυτόν τον… κυκεώνα, δεκάδες ταλαίπωρες ψυχές, με μικρά παιδιά ανάμεσά τους, καταλήγουν σχεδόν μέρα παρά μέρα και στη Μεσσηνία και ειδικά στην Καλαμάτα, όπως έγινε και το βράδυ της Παρασκευής, όπου όπως έγραψε η «Φ», 59 άτομα από Ιράν και Ιράκ κυρίως, έφτασαν για μια ακόμη φορά, στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας! Η υποδοχή αυτή μάλιστα, έφερε –νέες- εξελίξεις στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής, αφού ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, έδειξε την πόρτα… της εξόδου, στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για τις δηλώσεις του, τις οποίες χαρακτήρισε, τουλάχιστον, άστοχες!

ΤΑ ΠΑΝΩ… ΚΑΤΩ (ΞΑΝΑ) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μετά από όσα έχουν συμβεί και εξακολουθούν να συζητούνται από τη συμμετοχή σε επιτροπές του Δήμου, του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση, ο οποίος μοιάζει να ήρθε σε έναν μικρό βαθμό να… καλύψει το κενό της συνεργασίας που δημιούργησε η ρήξη Βασιλόπουλου – Οικονομάκου, η Δημοτική Αρχή, και ο ίδιος ο δήμαρχος, κλήθηκε τις τελευταίες ώρες, να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα, εσωτερικής -αυτή τη φορά- φύσης!

athanasopoylos-kostasΉταν ο Κώστας Αθανασόπουλος, ο οποίος στην πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, άναψε… φωτιές στη Δημοτική Αρχή, δηλώνοντας –χωρίς να έχει το «ok» του Θανάση Βασιλόπουλου- πως προτίθεται να βάλει «λουκέτο» στις αποθήκες, στην περίπτωση που έρθουν ξανά, πρόσφυγες ή μετανάστες, συμπληρώνοντας μάλιστα, πως πρέπει να τα βγάλουν… πέρα μόνοι τους, όπως κάναμε εμείς, στην Κύπρο!

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΓΩ, ΣΦΡΑΓΙΖΩ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ!

«Αισθάνομαι το μέγεθος της ευθύνης των όσων εμπλέκονται, υπό την έννοια του ότι στην περίπτωση που ο μη γένοιτο συμβεί κάποιο ατύχημα, θα γεννηθεί το ερώτημα: Ποιος φταίει; Και επειδή προσωπικά, ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, δεν φταίω, δηλώνω απερίφραστα ότι μετά τη λήξη αυτού του τελευταίου φαινομένου, οι αποθήκες σφραγίζονται και δε θα επιτραπεί σε κανέναν να τις παραβιάσει, εκτός και αν του παραδώσω τα κλειδιά και πάρω υπεύθυνη δήλωση ότι θα είναι υπεύθυνος. Στα δικαστήρια κατηγορούμενος για ευθύνες τις οποίες δεν έχω, δεν ξαναπάω! Το κεφάλαιο αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου, θεωρείται λήξαν», δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος και συνέχισε. «Ένα πράγμα λέω και κλείνω: Να αναλογιστούν τους κινδύνους που επικρέμονται πίσω από τα σχέδια εκείνων πού προγραμματίζουν την Ελλάδα, να βρεθεί κάποια στιγμή σε μια δύσκολη θέση, που δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Όταν η Κύπρος εκαίγετο, όλοι αυτοί, δεν μας συμπαραστάθηκαν εμείς περάσαμε μεγαλύτερα δράματα στην Κύπρο, αλλά λόγω αλληλεγγύης, θρησκευτικής και ο,τιδήποτε άλλο, μείναμε μόνοι μας… Ας αγωνιστούν και αυτοί μόνοι τους, για να επιβιώσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Αθανασόπουλος, προκαλώντας αν μη τι άλλο αίσθηση και φυσικά, την άμεση και εύστοχη, αντίδραση του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου.

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Οι ατυχέστατες δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Κώστα Αθανασόπουλου, απηχούν προσωπικές του απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν θέση που υιοθετεί η Δημοτική Αρχή.

Είναι σαφές, ότι οι όποιες αποφάσεις αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, αλλά και όλων των Νομικών Προσώπων του Δήμου μας, λαμβάνονται σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο. Προφανώς, όποιος από τους συμβούλους δε συμφωνεί ή επιθυμεί να ακολουθήσει διαφορετική, προσωπική, πολιτική δεν μπορεί να βρίσκεται σε θέση ευθύνης», σημείωσε ο δήμαρχος αντιδρώντας ακαριαία και βάζοντας… πάγο –και- στον Κώστα Αθανασόπουλο, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά, το προσωπικό του στίγμα.

Στο πλευρό του Θανάση Βασιλόπουλου, με ήπιες… δηλώσεις, γεμάτες ανθρωπιά και αναφορές στην ουσία της υπόθεσης, στάθηκε ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, που αντικατέστησε στον ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας, τον για λίγες ημέρες αντιδήμαρχο Παύλο Κλάδη, ο οποίος παραιτήθηκε ύστερα από τη ρήξη Οικονομάκου – Βασιλόπουλου και ανεξαρτητοποιήθηκε. «Είναι εύλογη η απορία πως μπορούν να διανύουν τόσα μίλια και να φτάνουν εδώ… Εφόσον όμως έρχονται στην πόλη, θεωρώ ότι έχουμε την ηθική υποχρέωση να τους συνδράμουμε κατά τον τρόπο που μπορούμε! Οι συνθήκες εδώ, δεν είναι ιδανικές, αλλά χάρη στις προσπάθειες και του Δήμου και της διεύθυνσης Πρόνοιας καθώς επίσης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Υγειονομική Υπηρεσία και τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, γίνεται μια προσπάθεια ώστε να επουλώσουμε τα όποια τραύματα, αυτών των ανθρώπων. Δυστυχώς, αυτό το θέμα δε λύνεται από ‘μας, τις τοπικές Αρχές και αν το θέλετε, ούτε είναι απλώς, ένα διμερές θέμα Ελλάδας – Τουρκίας, είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό που πρέπει να εγείρει το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης», ανέφερε κατά την υποδοχή των 59 μεταναστών ο Σαράντος Μαρινάκης, με τον πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου, Κυριάκο Χρηστέα, να θέτει μια άλλη διάσταση του όλου θέματος, ύστερα από συνάντησή του με τον δήμαρχο, σημειώνοντας πως δεν γίνεται να αναλαμβάνει διαρκώς η Καλαμάτα, το… βάρος της υποδοχής και τον Θανάση Βασιλόπουλο, να ενημερώνει σχετικά, τον υπουργό Ναυτιλίας, την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, τους βουλευτές Μεσσηνίας και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η… ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ

«Σε συνέχεια συνομιλίας μας με τον Κυριάκο Χρηστέα, πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου και σχετικών καταγγελιών εκ μέρους του, διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχή μεταφορά στο λιμένα Καλαμάτας παράνομων μεταναστών που το Λιμενικό Σώμα εντοπίζει στη θάλασσα. Η τακτική αυτή τείνει να καταστεί κανόνας, με αποτέλεσμα να απαιτείται ταξίδι έως και μιάμισης ημέρας (!) μετά τον εντοπισμό του σκάφους με τους παράνομους μετανάστες, ώστε αυτοί να αποβιβασθούν στο λιμένα Καλαμάτας. Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει ενώ υφίσταται η δυνατότητα να αποβιβασθούν σε λιμάνια πόλεων πολύ πιο κοντινά στο σημείο εντοπισμού, που διαθέτουν νοσοκομείο και άλλες υποδομές για την παροχή φροντίδας στους παράνομους μετανάστες. Σημειώνεται ότι στο λιμένα Καλαμάτας οι χώροι φιλοξενίας (αποθήκες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) είναι ακατάλληλοι και επισφαλείς για τους παράνομους μετανάστες και το προσωπικό του Λιμενικού που τους φρουρεί. Οι λιμενικοί δεν μπορούν να ασκήσουν ορθά τα καθήκοντά τους, επειδή οι χώροι δε διαθέτουν τις εγκαταστάσεις φύλαξης και υγιεινής που προβλέπονται.

Ζητούμε να παύσει αυτή η μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος του λιμένα Καλαμάτας, που καθιστά τη λειτουργία του δυσχερέστατη, ιδίως όταν ταυτόχρονα εξυπηρετεί κρουαζιερόπλοιο, όπως σήμερα Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019», αναφέρει στην επιστολή του, ο δήμαρχος, με την ελπίδα όλων, να εισακουστεί και πέραν της ισομερούς… απορρόφησης των ανθρώπων αυτών στην ενδοχώρα, να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην προσωρινή τους φιλοξενία, η οποία, γίνεται κατά κύριο λόγο, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

ptrosfiges

Share.