fbpx

Ρόμπερτ Ζερβός: «Η φωτογραφία είναι μέσον δημιουργικής έκφρασης»

0

Αυτή την εποχή ο φωτογράφος Ρόμπερτ Ζερβός έχει έντονη επαγγελματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα τρέχοντας συγχρόνως πολλές δράσεις. Παρόλα αυτά είναι να απορείς με την παροιμιώδη ηρεμία που διαθέτει, η οποία τελικά, ίσως, και να είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα. Αυτή η χαρακτηριστική ηρεμία που δείχνει συγχρόνως και δημιουργική αποφασιστικότητα, κάνουν τον Ρόμπερτ οικείο και εμπνέουν τη συζήτηση μαζί του.

ZERBOS-ROBERT-1

Αυτή την αίσθηση είχα αποκομίσει από την πρώτη κιόλας φορά που μιλήσαμε με αφορμή δράσεις της Nartura όπου είναι έφορος στο τμήμα φωτογραφίας.

Αυτή τη φορά τον επισκέφθηκα στο φωτογραφικό του εργαστήριο στην οδό Μπενάκη, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, απέναντι από Καλλιτεχνικό Στέκι με το οποίο συνεργάζεται κάνοντας μαθήματα φωτογραφίας. Παράλληλα είναι υπεύθυνος και για την φωτογραφική ομάδα Zero. Είπαμε άλλωστε εξαρχής πως ο Robert, αυτή την εποχή είναι πολυάσχολος.

Αν και νεότατος έχει ήδη 40 χρόνια φωτογραφικής εμπειρίας στο ενεργητικό του, εκ των οποίων τα 35 ως επαγγελματίας στο χώρο της διαφημιστικής φωτογραφίας έχοντας εργαστεί σε Αθήνα, Πειραιά και Αγγλία, πριν έρθει στην Καλαμάτα όπου τώρα δραστηριοποιείται. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις με θέματα όπως: «Μπλε -Άσπρο» που έγινε στην Αγγλία. Επίσης σε έκθεση με θέμα φωτογραφίες δρόμου και ακόμα φωτό σε σχέση με την ποίηση που έχει αναφορά στην πόλη ως έννοια.

Βλέποντας φωτογραφίες του Robert διαπιστώνεις μία ιδιαίτερα έντονη αισθητική επάρκεια και συγχρόνως την ευαισθησία του στοιχεία του δημιουργού τους. Τώρα ο Ρομπέρτ ετοιμάζει μία καινούργια σειρά φωτογραφιών που την τιτλοφορεί «Φυλακισμένες σκέψεις» και θα περιλαμβάνει 100 φωτογραφικά πορτρέτα. Θέμα των φωτογραφιών αυτών είναι οι ψυχικές ασθένειες και πρόκειται να εκδοθούν ως λεύκωμα σε συνεργασία με παιδοψυχολόγο και ψυχίατρο που θα γράψουν τα σχετικά κείμενα.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει «Πρόκειται για έργο κοινωνικής αφύπνισης και το μήνυμά του είναι μην παρατάτε τους ανθρώπους σας. Βοηθήστε τους στο πρόβλημά τους.»

Είχε την καλοσύνη να μου δείξει ορισμένα από τα πορτραίτα αυτά και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την εκφραστικότητα των προσώπων και όπως η ευαισθησία του φωτογράφου που την κατέγραψε.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η συζήτηση οδηγήθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας όπου τόνισε «Η φωτογραφία είναι μέσον έκφρασης. Η εικόνα στην εποχή μας είναι το πιο δυνατό μέσο παγκοσμίως και οφείλουμε μέσω αυτής να επαινούμε ή να καταγγέλλουμε καταστάσεις.» Την προσωπική του προσέγγιση στην φωτογραφία παρουσιάζει και στο βιβλίο που ετοιμάζει. Όσο για τις φωτογραφικές του επιρροές, αυτές προέρχονται από τους γνωστούς παγκόσμιους φωτογράφους Horst, Koudelka, Salgado και Bresson. Μυθικά πλέον ονόματα στο χώρο της φωτογραφίας σε διεθνές επίπεδο αλλά και τους Έλληνες Οικονομόπουλο, Μπεχράκη, Νέλλη Σουγιουλτζόγλου, Μελετζή και Αντώνη Ζερβό.

Πέρα από τις αναπόφευκτες επιρροές όμως από τις οποίες άλλωστε δεν ξεφεύγει κανένας, αφού ως γνωστόν παρθενογένεση δεν υπάρχει στην τέχνη. Ο Ρόμπερτ έχει κατακτήσει το προσωπικό του καλλιτεχνικό ύφος με την πολυετή ενασχόλησή του με την τέχνη κι αυτό τελικά είναι το σημαντικότερο.

Ο φωτογράφος χρειάζεται να έχει βλέμμα κι ο Ρόμπερτ είναι από αυτούς που διαθέτουν και μάλιστα με εκείνη την οξυδέρκεια που έχουν οι φωτογραφίες που είναι έργα τέχνης. Περισσότερα με τον Robert θα πούμε την επόμενη φορά, που θα είναι με αφορμή την θρυλική κινηματογραφική εταιρεία «ΑΝΖΕΡΒΟΣ» την οποία ίδρυσε ο Αντώνης Ζερβός, παππούς του Ρόμπερτ.

Θανάσης Παντές

 

Share.