fbpx

Σημαντικές δράσεις και πολύτιμες συμβουλές για παιδιά και εφήβους από το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας το 2018

0

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, παρά την υποστελέχωση, ήταν για μια ακόμη χρονιά, η συμβολή του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων  και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.) Μεσσηνίας, το οποίο παρείχε πολύτιμες συμβουλές σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιώντας σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, στις οποίες έλαβαν μέρος, περίπου 6.000 άτομα!

Ρεπορτάζ Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Στον δύσκολο καιρό της κρίσης, τα αιτήματα για βοήθεια, είχαν να κάνουν κυρίως με παιδιά τα οποία έχουν εκρήξεις θυμού, δυσκολία στην επικοινωνία με τους γονείς, αλλά και τη συμπεριφορά τους μέσα στην τάξη, όπως εξήγησε η ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, η οποία κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στο ξεχωριστό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στην αίθουσα Α 49 πίσω από το Πνευματικό Κέντρο της πόλης, αναφορικά με το πολύ σημαντικό θέμα των ορίων.  Οι γνωστοί ψυχολόγοι και συνεργάτες του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου, Πέπη Μπελέκου και Νίκος Καΐτσας, για τρεις ώρες από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα, θα αναλύσουν μια σειρά από ζητήματα γύρω από τα όρια, δίνοντας έμφαση στο θεωρητικό πλαίσιο της έννοιάς τους, καθώς και στη σημασία τους για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, αφού όπως είπε, τα όρια, δείχνουν την αγάπη, τη φροντίδα και το σεβασμό των γονέων στην προσωπικότητα του παιδιού τους. «Η έννοια του ορίου, δεν πρέπει να επενδύεται αρνητικά. Δεν είναι τιμωρία, δεν είναι μια διαρκής άρνηση ή απαγόρευση. Είναι σταθεροί κανόνες και αξίες, που βοηθούν τα παιδιά να αυτονομηθούν και να προσαρμοστούν στην κοινωνική πραγματικότητα προάγοντας τον αυτοσεβασμό στους ανθρώπους που είναι γύρω τους», σημείωσε η κα Βλαχοπουλιώτη, τονίζοντας πως η συμμετοχή είναι δωρεάν, με τήρηση σειράς προτεραιότητας, η οποία θα γίνεται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΕΠΕΠΨΥ ή στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Παράλληλα, η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, μίλησε με αριθμούς, κάνοντας τον απολογισμό του.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

«Σύμφωνα με το επιστημονικό έργο, το ΚΕΠΕΠΨΥ για το 2018, πραγματοποίησε για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, 65 παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης, για τους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες, 208 παρεμβάσεις, 28 για τους φοιτητές και 3 εκδηλώσεις για όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρες κατά των ναρκωτικών», δήλωσε η Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, επισημαίνοντας πως το Κέντρο, ανταποκρίθηκε και σε 332 αιτήματα συμβουλευτικής γονέων και εκπαιδευτικών, με τον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν συνολικά σε όλες τις δράσεις, να φτάνει τις 6.000 άτομα. «Εστιάσαμε στα παιδιά και τους εφήβους για να ενισχύσουμε τους παράγοντες που θα τα βοηθούσαν να υιοθετήσουν θετική στάση για τη ζωή», ανέφερε η κα Βλαχοπουλιώτη, με τον πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.) Μεσσηνίας, Βαγγέλη Σιδερέα, να ευχαριστεί όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το επιστημονικό προσωπικό για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, παρά την εδραιωμένη… υποστελέχωση.

Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

«Εδώ και 3 χρόνια, αναφερόμαστε στις προσπάθειες από το Δ.Σ. και την ηγεσία του ΟΚΑΝΑ για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού για τη στελέχωση όχι μόνο του Κέντρου Πρόληψης της Μεσσηνίας, αλλά και όλων των υπολοίπων ανά την Ελλάδα. Δυστυχώς, έχουμε μείνει στις προσπάθειες, αφού είμαστε στο ίδιο σημείο των προσπαθειών των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, για την εξεύρεση του τρόπου με τον οποίο θα γίνουν οι προσλήψεις. Ας ελπίσουμε να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα και να μπορέσουν τα Κέντρα να προσφέρουν περισσότερα τη νέα χρονιά», δήλωσε ο Βαγγέλης Σιδερέας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πραγματικά σπουδαίο έργο. «Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου και το Διοικητικό Συμβούλιο, κάνουν ότι είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στο επιστημονικό πρόγραμμα και η επιστημονική ομάδα, υπερβάλει εαυτόν. Είναι άξια συγχαρητηρίων, αφού καταφέρνει και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό, στα αρκετά αιτήματα συμβουλευτικής που τίθενται από πολλά μέλη της κοινωνίας μας», επεσήμανε και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η οποία θα γίνει αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, απέναντι από την Υπαπαντή. Την αρωγή του Δήμου Καλαμάτας και την ικανοποίησή της από το αποτέλεσμα και τη συμβολή του Κέντρου, δήλωσε εκπροσωπώντας τον Δήμο, η Μαρία Οικονομάκου. «Ο Δήμος Καλαμάτας, πρέπει να είναι αρωγός σε αυτό το πρόγραμμα γιατί προσφέρει πάρα πολλά και το έχουμε διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια. Η συνεργασία μας, είναι πάρα πολύ καλή. Οι ανάγκες της κοινωνίας μας είναι τεράστιες, γι’ αυτό και πρέπει να το στηρίζουμε σαν Δήμος», ανέφερε η κα Οικονομάκου.

Share.