fbpx

«SOS» εκπέμπουν κάτοικοι, επαγγελματίες και σύλλογοι της Δυτικής Μάνης για τα σκουπίδια!

0

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

ΚΩΔΩΝΑ κινδύνου κρούουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Επαγγελματιών και απλοί πολίτες της ευρύτερης περιοχής Στούπας – Νεοχωρίου όπου βρίσκονται και οι περισσότερες επιχειρήσεις της Δυτικής Μάνης, για το μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων στον Δήμο.

Η μη τακτική αποκομιδή με την τουριστική περίοδο να βαίνει στο αποκορύφωμά της και τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν ελλοχεύει κινδύνους πυρκαγιάς ακόμα και απειλής της δημόσιας υγείας (έντομα, τρωκτικά κτλ). Κίνδυνοι που πλήττουν την εικόνα του Δήμου και υποβαθμίζουν τόσο την δημόσια υγεία αλλά και την περιοχή, την τουριστική της ανάπτυξη και εν τέλει την οικονομική επιβίωση του πληθυσμού της.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Επαγγελματιών και απλοί πολίτες πολλές φορές έχουν απευθυνθεί στον δήμαρχο κ. Μαραμπέα και στα μέλη του Δ.Σ. ζητώντας λύσεις και συνεργασία δίχως ωστόσο αποτέλεσμα.

«Τον Απρίλιο έγιναν προσπάθειες προσέγγισης του Δήμου προκειμένου να υπάρξει συνεργασία αλλά απέβησαν, δυστυχώς, άκαρπες. Ζητάμε συνεργασία με την δημοτική αρχή ώστε να ενισχυθεί η κομποστοποίηση ανακύκλωση και την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τον εργολάβο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δημάρχου κ. Μαραμπέα», γράφει σχετικά η Πρόεδρος του Συλλόγου «Καθαρή Μάνη», Σοφία Χριστοφιλοπούλου.

Πράγματι σε επικοινωνία που είχε προχθές η «Φ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γεώργιος Κομπότης απέδωσε την μη αποκομιδή των σκουπιδιών σε τεχνικό πρόβλημα του εργολάβου. Με την γενική κατάσταση ωστόσο να παραμένει προβληματική και τους σωρούς των σκουπιδιών να συσσωρεύονται έχοντας, πια, ξεπεράσει κάθε όριο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καθαρή Μάνη» κατέθεσε χθες δυο επιστολές στον Δήμο Δυτικής Μάνης καθώς επίσης ένα κείμενο που συνυπογράφεται από έξι πολιτιστικούς και επαγγελματικούς συλλόγους της περιοχής («Καθαρή Μάνη», Σύλλογος Επαγγελματιών, Σύλλογος Καταλυμάτων Στούπας, Πολ. Σύλλογος «Ναρτούρα», Πολ. Σύλλογος Νεοχωρίου και Πολ. Σύλλογος «Παλμός της Μάνης»), υπό την «Κίνηση Πολιτών και Συλλόγων Δυτικής Μάνης». Μέσω αυτών εκπέμπεται «sos» και ζητείται για μια ακόμα φορά η συνεργασία του Δήμου ώστε να βρεθεί μια οριστική λύση.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΩΝ

Συγκεκριμένα σύλλογοι, επαγγελματίες και πολίτες ζητούν την συνεργασία του Δήμου όχι μόνο στην συχνή αποκομιδή σκουπιδιών αλλά και μέσω της ενίσχυσης δράσεων όπως κομποστοποίησης και ανακύκλωσης.

Στις 20 Ιουνίου, το Δ.Σ. του συλλόγου «Καθαρή Μάνη» συνεδρίασε παρουσία πλήθους δημοτών και εκπροσώπων τοπικών συμβουλίων μεταξύ των οποίων και ο νεοεκλεγείς Γεώργιος Θεοδωρακέας, λαμβάνοντας, τότε, υπόψη την διαβεβαίωση του δημάρχου κ. Μαραμπέα ότι άμεσα επρόκειτο να αποκατασταθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών που είχε σταματήσει λόγω τεχνικής βλάβης στα οχήματα του εργολάβου, για λίγα 24ωρα έπαυσαν την όποια κινητοποίησή τους. Λίγες ημέρες ωστόσο αργότερα, με την αποκομιδή απορριμμάτων στο λιγοστό βαθμό και την αισιοδοξία ότι το πρόβλημα θα λυθεί και ότι δεν θα συνεχισθεί όλη την διάρκεια του καλοκαιριού …στο ναδίρ, αποφάσισαν να κοινοποιήσουν τις επιστολές και το κείμενο της 5ης Απριλίου ζητώντας από την δημοτική αρχή τα παρακάτω:

«1) Να μας χορηγήσει αντίγραφο της σύμβασης με τον εργολάβο όπου φαίνονται οι υποχρεώσεις του και οι πειθαρχικές συνέπειες επί μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

2) Να μας βεβαιώσει εγγράφως ότι η αποκομιδή των κάδων θα συνεχισθεί χωρίς άλλα προσκόμματα το καλοκαίρι.

3) Να μας ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι τώρα για την ομαλή διευθέτηση του προβλήματος και τι σκοπεύει να κάνει σε περίπτωση που επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό.

4) Να μας ενημερώσει σχετικά με τις συνεργασίες που σκοπεύει να κάνει με την αντιπολίτευση και τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής (σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, τοπικά συμβούλια).

Συνημμένα σας επισυνάπτουμε την επιστολή της 19ής Ιουνίου , καθώς επίσης και την επιστολή των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου μας της 5ης Απριλίου σχετικά με το ανωτέρω θέμα».

Share.