fbpx

Στα ύψη μαζί με τον… πολιτικό, ο κανονικός υδράργυρος!

0

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στα ύψη ανέβηκε χθες ο υδράργυρος με τη θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές, όπως και στη Μεσσηνία, να αγγίζει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου και τους πολίτες, να αναζητούν λίγες στιγμές δροσιάς, καταφεύγοντας στις παραλίες ή μένοντας σε χώρους οι οποίοι κλιματίζονται. Από σήμερα, αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες, παρόλα αυτά, θα διατηρηθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τους ειδικούς να εφιστούν σε όλους και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερη προσοχή. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τονίζει πως οι ευπαθείς, οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα παιδιά, οι έγκυες, οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιοπαθείς, οι σακχαροδιαβητικοί, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, οι παχύσαρκοι, οι άνθρωποι που εργάζονται στην ύπαιθρο, οι αθλητές, τα άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, μαζί με  όλους όσοι είναι εκτεθειμένοι στη ζέστη θα πρέπει να λάβουν μέτρα ασφαλείας, όπως φυσικά και οι Αρχές για τους πρόσφυγες και όσους είναι σε ένδεια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
  • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  • Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
  • Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Σε περίπτωση που τα μέτρα δεν είναι αρκετά και αισθανθείτε αδιαθεσία, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό ή τις υγειονομικές αρχές, αφού ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγος, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, έμετοι, κράμπες κ.λπ. μπορεί να προέρχονται από τις καιρικές συνθήκες

Γ. Αναγνωστοπούλου
Share.