fbpx

Σταυρούλα Μαλαπάνη: «Θέλω να δω τον Δήμο μας γεμάτο νέους ανθρώπους που να δημιουργούν!»

0
5+1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«ΕΑΝ καθόμαστε στη γωνιά μας κι αφήνουμε τους άλλους ν’ αποφασίζουν για εμάς, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αποφάσισα, λοιπόν, να μην είμαι εκτός…»

MALAPANH-STAYROYLA-1Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μαλαπάνη είναι μια δυναμική νέα γυναίκα με έντονους προβληματισμούς για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά και όσα μπορούν να γίνουν εάν όλοι λάβουν δράση! Η ίδια δηλώνει έτοιμη να δώσει τον δικό της αγώνα ώστε το όραμα που μοιράζεται με τους συνυποψήφιους του συνδυασμού «Πρωτεύουσας Δύναμης» και την επικεφαλής Ελένη Αλειφέρη για έναν δήμο ισχυρό, ανεξάρτητο, υγιή και δημιουργικό …να λάβει σάρκα και οστά!

Γεννηθείσα στην Καλαμάτα με καταγωγή από την Άμφεια Μεσσηνίας (Γαρδίκι), η 27χρονη ιδιωτική υπάλληλος, Σταυρούλα Μαλαπάνη μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά, είναι πτυχιούχος Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής και τα τελευταία χρόνια είναι ενεργή διαιτητής ποδοσφαίρου, μέλος του ΣΔΠ Μεσσηνίας, έχοντας … «κολλήσει» από μικρή το «μικρόβιο» του αθλητισμού κάνοντας ακόμα και πέρασμα από τα παρκέ του μπάσκετ. Σήμερα η Σταυρούλα Μαλαπάνη, απαντά με πολύ ενδιαφέρον στις 5+ ερωτήσεις της «Φωνής»:

  • Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;

«Από το ξεκίνημά μου στον στίβο της ζωής έχω βαρεθεί ν’ ακούω δεξιά και αριστερά γι’ αυτά που κάνουν στραβά οι πολιτικοί και έχουν επιπτώσεις στη ζωή μας, κυρίως σ’ εμάς τους νέους! Εάν καθόμαστε στη γωνιά μας κι αφήνουμε τους άλλους ν’ αποφασίζουν για εμάς, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αποφάσισα λοιπόν να μην είμαι εκτός…

Ένας ακόμη λόγος είναι ο εξής: βλέπω ότι ο Δήμος Καλαμάτας, με την τεράστια επέκτασή του, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν την επόμενη πενταετία θα έχουν επιπτώσεις για πάρα πολλά χρόνια. Σκεφτείτε ότι οι υπολογισμοί λένε πως τα επόμενα χρόνια η Καλαμάτα θα διπλασιαστεί, τουλάχιστον!

Παράλληλα, για τα χωριά του Δήμου, με δεδομένο ότι υπάρχει δημογραφικό ζήτημα, ότι υπάρχει αστικοποίηση και φυγή των νέων, το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό. Δεν πρέπει λοιπόν να είμαστε και εμείς οι νέοι άνθρωποι αυτοί που θα συμμετέχουμε στην λήψη των αποφάσεων για το μέλλον του τόπου μας;» 

  • Γιατί ενώσατε τη «φωνή» σας με την κα Αλειφέρη και την παράταξη «Πρωτεύουσας Δύναμης»;

«Γνωρίζω καλά την κυρία Αλειφέρη ως πολιτική προσωπικότητα και εκτιμώ πολύ τα προσόντα που διαθέτει. Αυτά μπορώ να τα συνοψίσω στα εξής: γνωρίζει όσο ελάχιστοι τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης σε όλες του τις βαθμίδες, αφού έχει υπηρετήσει επιτυχώς σε όλες τις θεσμικές θέσεις της. Είναι μεθοδική και αποτελεσματική και βρίσκει λύσεις σε προβλήματα που φαντάζουν άλυτα.

Επίσης έχει ένα μεγάλο χάρισμα που το έχουμε πολύ ανάγκη στην Ελλάδα: γεφυρώνει αντιθέσεις. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Ελένη Αλειφέρη είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να υπηρετήσει τον Δήμο Καλαμάτας από την θέση της δημάρχου.»

  • Πιστεύετε πως η ισχυρή γυναικεία παρουσία στον Δήμο Καλαμάτας και δη στην «ηγεσία» του, μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο ευεργετικά;

«Αναμφίβολα θα είναι η πρώτη φορά που γυναίκα θα αναλάβει τα ηνία του Δήμου. Μέχρι τώρα όλοι οι δήμαρχοι ήταν άνδρες. Ας δούμε, λοιπόν, κι ένα θηλυκό μυαλό στην θέση του δημάρχου.

Και ξέρετε… το θηλυκό μυαλό είναι αυτό που γεννά γιατί, όπως και να το κάνουμε – χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το αρσενικό- έχει πολλά χαρίσματα που είναι χρήσιμα σε όλους τους τομείς της ζωής μας!

Αλλά, για να το συγκεκριμενοποιήσω, η Ελένη Αλειφέρη δεν είναι οποιαδήποτε γυναικεία παρουσία. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει τιμηθεί το 2008 ως γυναίκα της χρονιάς στην Ελλάδα γιατί, μαζί με τους εθελοντές και της Πυροσβεστικής, οργάνωσε μέτωπο και έσωσε τον Μελιγαλά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.»

  • Ως πολίτης και νέος άνθρωπος ποιες πιστεύετε πως είναι οι κατάλληλες ενέργειες για την υποστήριξη και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και για την διαχείριση προβλημάτων;

«Πιστεύω ότι το Κράτος οφείλει να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πεδίο που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθεί αυτή η κατάσταση μετά από 9 χρόνια κρίσης. Προσέξτε… δεν ομιλώ για ασυδοσία, αλλά για ευνοϊκό κλίμα!

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Ο Δήμος Καλαμάτας αυτό που μπορεί να κάνει, όσο του το επιτρέπουν οι αρμοδιότητές του, είναι να δημιουργήσει δομές τέτοιες που να βοηθούν την επιχειρηματικότητα της περιοχής μας. Στην επίσκεψη που είχε η Ελένη Αλειφέρη στο Επιμελητήριο και στον Εμπορικό Σύλλογο, συμφωνήθηκε να λειτουργήσει μια τέτοια δομή εξυπηρέτησης του επιχειρείν. Το ίδιο ισχύει και για το μέτωπο της Αγροτικής Οικονομίας.

Άρα, μπορούμε να κάνουμε πράγματα ωφέλημα για την οικονομία αρκεί να ακούμε την κοινωνία, τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται.»

  • Με ποιο τομέα επιθυμείτε να ασχοληθείτε και ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι;

«Μου αρέσει πολύ και γνωρίζω, κατά κάποιον τρόπο, τους τομείς του Τουρισμού και του Αθλητισμού. Ζώντας, σαν φοιτήτρια, στην Κρήτη, σε έναν τόπο όπου ο τομέας του τουρισμού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και απασχολούμενη σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούντα με τον τουρισμό, έμαθα κάποια πράγματα, γνώρισα ανθρώπους, κουλτούρες και κατάλαβα πως είναι ένα κομμάτι πολύ ενδιαφέρον και πολύ σημαντικό για κάθε τόπο. Με αυτά θέλω να ασχοληθώ και πιστεύω ότι μπορώ να δώσω πολλά και να μάθω ακόμα περισσότερα.

Ως νέος άνθρωπος, θέλω να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες να μην φεύγει η γενιά μου για το εξωτερικό. Το ζω από φίλους, συγγενείς που έχουν γίνει μετανάστες. Ακόμα και από τον ίδιο μου τον εαυτό που έχω μπει στην διαδικασία να σκεφτώ να κάνω κι εγώ αυτό το βήμα. Θέλω να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να σταματήσει αυτό. Θέλω να δω τον Δήμο μας γεμάτο νέους ανθρώπους που να δημιουργούν. Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα και σε αυτόν τον σκοπό αφιερώνω τις μικρές, πολύ μικρές δυνάμεις μου!»

  • Υπόθεση Γυναίκα: Πολύ συχνά ακούμε τα τελευταία χρόνια για ισότητα! Είναι τελικά ίσες οι ευκαιρίες για τις γυναίκες στον τόπο μας και αν όχι, πόσο ακόμα δρόμο πρέπει να διανύσουμε, ειδικά στον χώρο της εργασίας;

«Νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε φτάσει σε καλό σημείο, βεβαίως κάποια προβλήματα υπάρχουν ακόμη, με κυριότερο τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Θα έλεγα, όμως, ότι αυτό σχετίζεται με πολλά στοιχεία, κυριότερο αυτό του μορφωτικού επιπέδου του καθενός.

Κι εδώ βεβαίως το Κράτος δεν δίνει σοβαρή παρουσία. Τώρα τελευταία εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία και αρχίζουν να δημιουργούνται κάποιες δομές, διότι στην Ελλάδα οι δομές λείπουν! Δομές που να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο για όλους τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται˙ όπως οι επιθέσεις σεξουαλικής φύσεως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε γυναίκες, παιδιά κ.λπ. Αυτό ακριβώς είπε και η κα Αλειφέρη στην ομιλία της, στο Πνευματικό Κέντρο! Να ενισχύσει ο Δήμος τις Δομές!

Τώρα για τις ευκαιρίες στην εργασία, θα έλεγα ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, χωρίς να παραγνωρίζω ότι έχουν απομείνει ακόμη κάποια στερεότυπα που εμποδίζουν τις γυναίκες εργασιακά. Σκεφτείτε, όμως, και τις αντικειμενικές δυσκολίες. Πώς να προσλάβει κάποιος μια μητέρα στη δουλειά του όταν, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αφήσει το παιδί της απόγευμα σε κάποιον βρεφονηπιακό σταθμό ή κάπου αλλού αν είναι μεγαλύτερο; Θέλω να πω ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να λυθούν…»

MALAPANH-STAYROYLA-2

 Σίσσυ Τριάντου
Share.