fbpx

Στην Καλαμάτα αύριο ο υπουργός Εσωτερικών: Σε πρώτο πλάνο η λειτουργία της αυτοδιοίκησης

0

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον αναμένεται αύριο, η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στην Καλαμάτα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, όπως δήλωσε από την πρώτη στιγμή, θα έχει σειρά επαφών με όλους τους αυτοδιοικητικούς του τόπου, καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο δημαρχείο, με τη συμμετοχή του απερχόμενου δημάρχου και νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, αλλά και όλων των νεοεκλεγέντων δημάρχων, στο φόντο της ανάληψης των καθηκόντων τους.

Ο υπουργός, ο οποίος έφερε τη νομοθετική παρέμβαση, επεσήμανε πρόσφατα,  πως στόχος ήταν να… λυθούν τα χέρια των εκλεγμένων δημάρχων και περιφερειαρχών από την πρώτη κιόλας μέρα. «Γι’ αυτό, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, με μόνη προϋπόθεση την συμμετοχή της παράταξης του δημάρχου ή του περιφερειάρχη στη συνεργασία. Δίνουμε επίσης στον εκάστοτε δήμαρχο και περιφερειάρχη τη δυνατότητα να έχει πλειοψηφία σε πολύ κρίσιμες επιτροπές για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, όπως η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα που υπάγονται στο Δήμο. Τέλος, ενισχύουμε τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των εν λόγω Επιτροπών σε κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας», δήλωνε πριν από μερικές ημέρες ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή, πως οι παρεμβάσεις αυτές, σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν τη βούληση των πολιτών, αφού δεν επηρεάζουν τη βασική αρχιτεκτονική λειτουργίας των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. «Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες ακυβέρνητους. Διορθώνουμε ό,τι διορθώνεται, με μια συνολικότερη και συνεκτική ρύθμιση όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μια ρύθμιση που θα επιλύει τα χρόνια προβλήματα της αναποτελεσματικότητας, της γραφειοκρατίας και των επάλληλων αρμοδιοτήτων ΟΤΑ και Κράτους», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο, συνεχίζει το διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς του τόπου, όπως θα πράξει αύριο και στην Καλαμάτα, με τους δημάρχους της Μεσσηνίας και τον νέο περιφερειάρχη. Τα ζητήματα άλλωστε που παραμένουν ανοιχτά, είναι πολλά με τους εκπροσώπους και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, να αναμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη συνάντηση αυτή.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση έφερε την απλή αναλογική στους Δήμους και τις Περιφέρειες, μέσω του βουλευτή Μεσσηνίας του κόμματος και εκπροσώπου Τύπου, ο οποίος ήταν και υπουργός Εσωτερικών, επιμένει πως αυτό το… εγχείρημα, πηγάζει από την πρόθεση της ΝΔ να επιστρέψει η χώρα, στο μοντέλο του δημάρχου – ηγεμόνα! Ο Αλέξης Χαρίτσης άλλωστε, πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου επεσήμανε πως αυτό, συμπυκνώνει την κοινωνικά συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας. «Ειδικά για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα», είπε με νόημα και συνέχισε. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τον «Κλεισθένη» και να ακυρώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Είναι απολύτως σαφές ότι το όραμα της Ν.Δ. είναι η επιστροφή στο μοντέλο του δημάρχου – ηγεμόνα, ένα μοντέλο που τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος καυτηρίασε και το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν περίμενε καν, να δοκιμαστεί στην πράξη ο Κλεισθένης. «Αυτό, αποκαλύπτει τη φοβία της για τη δημοκρατική συμμετοχή και την απλή αναλογική. Το γεγονός ότι ανατρέπει στην πράξη τη λαϊκή βούληση -όπως αυτή εκφράστηκε πριν από 2 μόλις μήνες στις αυτοδιοικητικές εκλογές- φανερώνει κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: την αντιδημοκρατική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης, καθώς ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο δημοτικών, περιφερειακών και τοπικών συμβουλίων», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είχε κάνει επίσης λόγο, για προσπάθεια συναίνεσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή αυτής της παλαιοκομματικής και συντηρητικής, όπως την χαρακτήριζε, αντιμεταρρύθμισης.

Share.