fbpx

Στο χείλος του… γκρεμού οι παραγωγοί της Μεσσηνίας εκπέμπουν sos για το λάδι!

0

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ» ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΖΟΓΙΑΝΝΗ – ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

 ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί στη Μεσσηνία, οι οποίοι πέρα από την τεράστια καταστροφή λόγω της έντονης δακοπροσβολής, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές του προϊόντος, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Οι λιγοστές ποσότητες που φέρουν την ταμπέλα του έξτρα παρθένου, έχουν παρασυρθεί ακολουθώντας τον… κατήφορο των οξυτήτων, με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά να… καταβαραθρώνουν το προϊόν, αφού ο δάκος, έχει πλήξει σε πολλά επίπεδα!

«Η κατάσταση είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, γιατί και τα καλά λάδια, πωλούνται πολύ φθηνά, με τον παραγωγό να έχει μεγάλη απώλεια στο εισόδημά του», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» και υψώνοντας κραυγή αγωνίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, τονίζοντας πως τα καλά λάδια σε δέκατα, είναι πολύ λίγα, με όσους παραγωγούς αντέχουν, να τηρούν στάση αναμονής σε περίπτωση που κάτι αλλάξει…

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτε, αφού είναι μια χρονιά πολύ άσχημη και από τιμή και από παραγωγή», ανέφερε ο κ. Λαζόγιαννης, ο οποίος μιλώντας για τις τιμές επεσήμανε πως στα έξτρα παρθένα ξεκινούν από 2,80 και φτάνουν το πολύ τα 3,10 με 3,20 ευρώ, το κιλό ενώ πολλά, αν είναι μεγάλης οξύτητας, πωλούνται ακόμη και με 1,90  το κιλό, καθώς για κάθε γραμμή που ανεβαίνει, η τιμή πέφτει 5 λεπτά. «Είμαστε στο έλεος του Θεού, δεν υπάρχει στρατηγική, δεν υπάρχει τίποτε! Εγώ προσωπικά έβγαλα ακόμη και με 2,4 οξύτητα, τι τιμή να ζητήσω; Ο,τι μου δώσει θα το πάρω», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης που επεσήμανε πως η ζημιά οφείλεται στη δακοπροσβολή και το γλοιοσπόριο. «Δεν προλάβαμε, το χάσαμε εκεί και τελείωσε! Αυτή ήταν η καταστροφή της παραγωγής φέτος», τόνισε ο Γιώργος Λαζόγιαννης, που κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει. «Στείλαμε επιστολές στον υπουργό, κάναμε παραστάσεις και ζητάμε αποζημίωση, τουλάχιστον για τους κατ’ επάγγελμα παραγωγούς, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω! Έπρεπε να τα έχουν προβλέψει όλα αυτά και να προστατέψουν τον παραγωγό, ο οποίος πληρώνει χρήματα και όταν παθαίνει ζημιά απαιτεί να τον αποζημιώσουν, γιατί αν με της σειρά του δεν πληρώσει τον ΕΛΓΑ, θα έχει πρόβλημα στην Εφορία και δε θα μπορεί να έχει ενημερότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος στάθηκε και στα της Ισπανίας, η οποία με την αυξημένη της παραγωγή, φαίνεται έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην… κατρακύλα των τιμών!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ

«Αυτό που γίνεται στην Ισπανία δεν το περιμέναμε, όμως και πάλι, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, τα καλά λάδια σε οξύτητα, να έχουν αυτήν την τιμή», τόνισε ο Γιώργος Λαζόγιαννης, ο οποίος καταληκτικά, υπολόγισε τη συνολική ζημιά για τη Μεσσηνία σε 150 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας απώλεια τιμής και απώλεια παραγωγής και καλώντας το κράτος, αν δεν προχωρήσει σε αποζημιώσεις, να λάβει τουλάχιστον απόφαση για πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων των τραπεζών, αφού οι παραγωγοί, δεν μπορούν καν να καλλιεργήσουν με αυτά τα δεδομένα, γεγονός που πιστοποιεί η τεράστια μείωση στην προμήθεια λιπασμάτων από τα γεωπονικά καταστήματα η οποία αγγίζει ακόμη και το 80%!!!

Share.