fbpx

Στο “κόκκινο” η κόντρα Νίκα – Τατούλη: 293 εκ. ευρώ για έργα ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο είναι στον… αέρα

0

ΣΤΗ μετεκλογική περίοδο, παρά την πολιτική… νηνεμία που θα έπρεπε να έχει αρχίσει να επικρατεί, μεταφέρεται η δίχως προηγούμενο, κόντρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, να ενημερώνει –ως οφείλει- τους πολίτες, για την κατάσταση την οποία… βρήκε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

ρεπορτάζ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί πως στον κ. Νίκα, δεν έχει γίνει παράδοση από την προηγούμενη Αρχή και γι’ αυτό, όλα μοιάζει να είναι στον… αέρα, όπως άλλωστε και σημαντικά έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία μπορεί να χαθούν, αφού όπως είπε ο περιφερειάρχης, δεν υπάρχουν καν μελέτες, δεδομένου ότι -προεκλογικά κυρίως- πολυκερματίστηκαν, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όχι μεγάλες ανάγκες, αλλά μικρότερες και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα τα οποία πρέπει να απενταχθούν γιατί δεν είναι ώριμα μελετητικά και κάποιος πρέπει να πάρει το κόστος», δήλωσε εμφατικά ο Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας πως αυτό, θα το αναλάβει η δική του Αρχή! «Θα το πάρουμε εμείς! Το «χθες», έχει τελειώσει. Οι εκλογές άλλωστε, είναι μια κόκκινη γραμμή», συμπλήρωσε με νόημα και στάθηκε στο ποσό που… αιωρείται! «293 εκατ. ευρώ αυτή τη στιγμή, για έργα που έχουν ενταχθεί και δεν προχωράνε, γιατί δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες, είναι αναπορρόφητα», είπε ο κ. Νίκας και συνέχισε. «Τα χρήματα αυτά, αφορούν σε έργα τα οποία πρέπει να ενταχθούν άμεσα, μέχρι το 2021 και δυστυχώς, δεν υπάρχουν μελέτες και πρέπει να εξευρεθούν αν δεν θέλουμε να πάρει τα χρήματα αυτά, η κεντρική κυβέρνηση», σημείωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν πραγματική τραγωδία. Στη συνέχεια, ο κ. Νίκας, αφού επεσήμανε σε όλους τους τόνους πως η Περιφέρειά μας αξίζει καλύτερα και δεν πρέπει να χαθούν οι πόρους από το ΕΣΠΑ, εξήγησε πως ακριβώς έχουν τα πράγματα. «Η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της έδρας της Περιφέρειας απασχολείται με μικροέργα. Για παράδειγμα, αντί για 5 μεγάλα και πολύ σημαντικά έργα, έχουμε 50 μικρά και αυτό, έγινε με ιδιαίτερη ένταση το 2019, λογω των εκλογών», δήλωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ιεράρχησε τις δικές του προτεραιότητες, σημειώνοντας πως πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα, να γίνουν παρεμβάσεις στο επαρχιακό και το εθνικό οδικό δίκτυο, λιμνοδεξαμενές, φράγματα, έργα στον ΓΟΕΒ και όσα θα αποδώσουν άμεσα σε σημαντικά οφέλη στου πολίτες. «Ρωτήστε! Ρωτήστε για παράδειγμα τον κ. Παυλάκη που ήταν συνεργάτης από την εποχή Αγγελόπουλου και 9 χρόνια συνεργάτης του Τατούλη ή τον κ. Κωστόγιαννη τι μελέτες έχει; Την… τάδε μάντρα και τον… τάδε δρόμο», ανέφερε και στάθηκε και σε όσα (δεν) παρέλαβε, αφού για το θέμα αυτό, ήδη, διεθνής εταιρεία κάνει την απαραίτητη καταγραφή.

ΤΙ (ΔΕΝ) ΠΑΡΕΛΑΒΕ Ο ΝΙΚΑΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

«Μπήκα σε ένα… κουφάρι, σε ένα άδειο κτίριο! Ακόμη και τα μπλοκ που σημειώνω, είναι από το Δήμο Καλαμάτας και ευχαριστώ τον δήμαρχο που μου τα έδωσε! Μια άδεια πόρτα βρήκα και μπήκα… Δεν ξέρω ούτε τα τραπεζικά υπόλοιπα! Κάποιος, δεν πρέπει να παραδώσει σε μένα; Εγώ στον κ. Βασιλόπουλο, παρέδιδα ενάμιση μήνα και ήταν και 10 χρόνια αντιδήμαρχός μου! Κάποιος να μου πει τι παραλαμβάνω διοικητικά και οικονομικά, αυτό θέλω, όπως και να είναι όλα καλά, μέχρι το τέλος», είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που στάθηκε και στην έρευνα που γίνεται από εταιρεία. «Γίνεται προλογική έρευνα από τη Δευτέρα και όταν συγκεντρωθούν τα στοιχεία, θα γίνει μια συζήτηση στα συλλογικά όργανα, αλλά κάποιος πρέπει να παραδώσει! Δεν μπορώ να παραλάβω την… πόρτα ή την άδεια ντουλάπα… Είναι μια διεθνής εταιρεία πιστοποιημένη, η οποία είναι από τις καλύτερες στο χώρο και δεν έχει λογική διώξεων, αλλά εντοπισμού σφαλμάτων και καταγραφή της κατάστασης που παραλαμβάνουμε», δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και άφησε αιχμές, σχολιάζοντας –και δεν κατονόμασε- μια πολυσυζητημένη περίπτωση… «Προφανώς, κάποιες εκδηλωσούλες 99 χιλ ευρώ όπως στην Καλαμάτα, να έχουν νομιμοφάνεια, αλλά θέλουμε και την ουσία! Έχουν καταγγείλει και επικεφαλής, όπως ο κ. Γόντικας που μίλησε για συγκεκριμένα πράγματα, ο κ. Πετράκος κι εγώ φυσικά, τα οποία θα ελεγχθούν ώστε να πάψουν να… δηλητηριάζουν την πορεία μας», δήλωσε στο πλαίσιο της παρουσίασης των νέων θεματικών αντιπεριφερειαρχών ο Παναγιώτης Νίκας, με την παράταξη Τατούλη, να απαντά με μακροσκελή ανακοίνωση και να τονίζει πως με… ψέματα ο κ. Νικας, απειλεί να τινάξει το ΕΣΠΑ στον αέρα για να μην φέρουν τα έργα την υπογραφή Τατούλη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗ

«Η ανευθυνότητα του κ. Νίκα δεν έχει όρια. Θέλοντας να ικανοποιήσει την προσωπική του διαστροφή που αφορά την ακύρωση ή κατ’ ελάχιστο την απαξίωση όλων των έργων που φέρουν την υπογραφή του Πέτρου Τατούλη αποφάσισε να βαφτίσει όλα τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα, ως έργα που είναι στον αέρα, απειλώντας μάλιστα ότι θα τα απεντάξει από το πρόγραμμα. Πρόκειται για προσέγγιση που περά της άγνοιας των ευρωπαϊκών κανονισμών, φανερώνει την προσωπική εμπάθεια με βάση την οποία λειτουργεί . Κυρίως όμως συνιστά ύψιστο κίνδυνο για την εξέλιξη του προγράμματος, το οποίο με τέτοιους ερασιτεχνισμούς θα εξελιχτεί στο μεγαλύτερο ναυάγιο που θα έχει γνωρίσει ποτέ η Πελοπόννησος. Με κουβέντες καφενέ , και που ασφαλώς δεν αρμόζουν σε θεσμικό παράγοντα, και χωρίς να έχει τον παραμικρό ενδοιασμό, ο κ. Νίκας ισχυρίστηκε ότι έργα συνολικού προϋπολογισμού 293 εκατ. ευρώ (ακριβώς το ποσό που αναλογεί σήμερα στην Πελοπόννησο) είναι «στον αέρα». Λαϊκιστής, μηδενιστής και κυρίως ψεύτης επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα, απλά και μόνο για να βγάλει το προσωπικό του απωθημένο ή να ισχυριστεί δήθεν σε έναν μήνα από σήμερα ότι ο ίδιος ως μάγος «έσωσε» τα κονδύλια για την Πελοπόννησο. Του συνιστούμε να μην κάνει τίποτε από τα δύο», επισημαίνονται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, στην οποία τα στελέχη της Νέας Πελοποννήσου, επιχειρούν να εξηγήσουν πως η υλοποίηση του προγράμματος, έγινε βάσει στρατηγικού σχεδιασμού και με πιστή τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων διαχείρισης.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΛΟΓΗ

«Για όλα τα ενταγμένα έργα ακολουθήθηκαν πίστα οι προβλέψεις του ισχύοντος κανονισμού του ΕΣΠΑ. Η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος δημοσίευσε τις προσκλήσεις των επιμέρους μέτρων και υποβλήθηκαν προτάσεις. Αυτές αξιολογήθηκαν με αυστηρότατα κριτήρια και αφού κρίθηκε με απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής τόσο η επιλεξιμότητα, όσο και η ωριμότητα της πρότασης εκδόθηκε η απόφαση ένταξης του έργου στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με προσδιορισμένο το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της πράξης. Προφανώς πρέπει να ακολουθήσει η δημοπράτηση, η συμβασιοποίηση και η κατασκευή του έργου.

Θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι όλα τα ενταγμένα έργα ικανοποιούν στο απόλυτο τις απαιτήσεις του κανονισμού και είναι απόλυτα εφικτή η ολοκλήρωση της κατασκευής τους στην τρέχουμε περίοδο δηλαδή ως το τέλος του 2023. Το σύνολο των ενταγμένων έργων έχουν αξιολογηθεί θετικά στον έλεγχο κόστους οφέλους και κυρίως αυτά αποτελούν κρίσιμους κρίκους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Η έως σήμερα εξέλιξη του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας όχι μόνο δεν παρουσιάζει αστοχίες αλλά όλως αντιθέτως κρίθηκε επανειλημμένως θετικά από την επιτροπή παρακολούθησης του ΕΣΠΑ και φυσικά βρίσκεται εντός των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Το ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη σχεδιάστηκε με υψηλή τεχνογνωσία και όχι μονό δεν αποτελεί συνονθύλευμα έργων αλλά υποστηρίζει στοχευμένα τον εγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου», σημειώνεται στην ανακοίνωση στην οποία γίνεται αναφορά στο θέμα των πόρων.

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ

«Η χρονική ακολουθία των προκηρύξεων αλλά και το χρονοδιάγραμμα των εντάξεων μόνο τυχαίο δεν ήταν. Σχεδιάστηκε με έναν κεντρικό στόχο, που επιδιώκει να αυξήσει το σύνολο των κονδυλίων που θα διατεθούν στην Πελοπόννησο πέρα από αυτά που της αναλογούν σε πρώτη φάση. Άλλωστε, είναι μια στρατηγική που έχει ήδη αποδώσει καρπούς κατά την χρονική περίοδο της περιφερειακής Αρχής Τατούλη, αφού ήταν αυτή που έκλεισε το προηγούμενο ΕΣΠΑ το 2015, αντλώντας επιπλέον 25 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό. Αλλά, ακόμη σπουδαιότερα, απολύτως ώριμα έργα σκοπίμως δεν εντάχθηκαν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια που διαχειρίζονται τα υπουργεία (την χρονική στιγμή που τα τομεακά τους προγράμματα εμφάνιζαν υστέρηση στις απορροφήσεις), όπερ και εγένετο. Ως αποτέλεσμα , επί της περιφερειακής Αρχής Τατούλη υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών που έχει εκτελεστεί ποτέ στην Πελοπόννησο. Την ίδια στρατηγική ακολουθεί η πορεία εξέλιξης του ΕΣΠΑ και αυτής της περιόδου», τονίζει η Νέα Πελοπόννησος, κατηγορώντας τον περιφερειάρχη, ότι απειλεί τους δημάρχους με απένταξη των έργων τους.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟ… ΦΟΝΤΟ ΤΩΝ ΑΠΕΝΤΑΞΕΩΝ

«Τυφλωμένος από την εμπάθεια του στο πρόσωπο του Πέτρου Τατούλη, ο κ. Νίκας δεν αντιλαμβάνεται ότι η διαχείριση των κονδυλίων απαιτεί ομαδική και καλά συντονισμένη εργασία. Ένας σημαντικός αριθμός έργων που υποβάλλονται για ένταξη προέρχονται από Δήμους, οι οποίοι προετοιμάζουν τους φακέλους , ωριμάζουν τις μελέτες και πολύ συχνά προσφεύγουν για τεχνική βοήθεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αρωγή που μέχρι τώρα τους έχει προσφερθεί αφειδώς. Σε αυτό το σημείο, τα ψέματα του κ. Νίκα γίνονται ξεκάθαρα. Ο ίδιος με μεγάλη χαρά υπέγραψε την ένταξη δύο έργων στο ΕΣΠΑ που αφορούν την Καλαμάτα μερικές μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Τα έργα που έχουν υποβάλλει άλλοι δήμαρχοι και έχουν ενταχθεί με την υπογραφή Τατούλη, πώς απειλεί ότι θα τα απεντάξει; Εκτός κι αν θεωρεί τον εαυτό του τον καλύτερο δήμαρχο που έχει περάσει από την Πελοπόννησο ή τον δήμο του τον πλέον προνομιούχο από όλους. Είναι πλέον σαφές: Τον ενοχλούν τα έργα με την υπογραφή Τατούλη. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση. Η οποιαδήποτε προσπάθεια  στοχεύει στις απεντάξεις των έργων που φέρουν την σφραγίδα του Πέτρου Τατούλη θα βγάλει το πρόγραμμα εκτός χρονοδιαγραμμάτων και θα το ρίξει κυριολεκτικά στα βράχια με καταστροφικές συνέπειες για την Πελοπόννησο. Αυτό το ναυάγιο θα έχει αποκλειστικά και μόνο την υπογραφή του κυρίου Νίκα. Είναι ευτύχημα ότι οι πολίτες δεν του έδωσαν την δύναμη να το κάνει. H Νέα Πελοπόννησος και ο Πέτρος Τατούλης έχουν συνεχή επίβλεψη όλων των ζητημάτων προκειμένου να μην χαθεί τίποτα από τους κοινούς αγώνες για ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή», καταλήγει η απάντηση της παράταξης Τατούλη.

Share.