fbpx

Στο Πανεπιστήμιο όλοι οι φοιτητές μετά τις συγχωνεύσεις με το ΤΕΙ με την Πελοπόννησο να κάνει τη διαφορά!

0
ΜΕ ΝΕΑ δεδομένα ύστερα από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, συνεχίζεται η μάχη των υποψηφίων φοιτητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίοι έχουν πλέον να διαλέξουν μόνο ανάμεσα πανεπιστημιακές Σχολές.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Αυτά τα καινούρια δεδομένα, αφορούν και στην περιοχή μας, αφού το ΤΕΙ της Καλαμάτας, δεν υφίσταται πια ως Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, έχοντας ήδη συγχωνευτεί με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά, 4 νέες Σχολές. Οι Σχολές Γεωπονίας και Τροφίμων με δύο τμήματα, Διοίκησης με επίσης δύο τμήματα, όπως και η Επιστημών Υγείας και η Σχολή Μηχανικών που έχει απορροφήσει τμήματα του πρώην πια, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Στα θετικά και τα αρνητικά της συγχώνευσης, αναφέρθηκε ο πρώην πρύτανης του ΤΕΙ Γιάννης Καπόλος (φωτό), ο οποίος μίλησε για το νέο αυτό εγχείρημα, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα για τους νέους και τους υπάρχοντες φοιτητές.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

«Για τους υπάρχοντες φοιτητές, δεν αλλάζει τίποτε, ξεκίνησε η εξεταστική τους, θα τελειώσουν κανονικά όλον τον κύκλο σπουδών και όταν αποφοιτήσουν, πριν ορκιστούν, όπως προβλέπει η νομοθεσία, μπορούν να κάνουν αίτηση για να μεταβούν στο πανεπιστημιακό τμήμα, δίνοντας κάποια έξτρα μαθήματα και παίρνοντας από εκεί πτυχίο. Για τους υποψηφίους φοιτητές, υπάρχει πλέον ένας χάρτης στην Ελλάδα, μόνο με πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία έχουν μπει ήδη στο μηχανογραφικό», ανέφερε ο κ. Καπόλος, που παρατήρησε την αγωνία και τον προβληματισμό των παλιών κυρίως, σπουδαστών. «Επειδή κάνω μαθήματα, τα παιδιά, είναι σοκαρισμένα. Δεν ξέρουν πώς να κινηθούν. Με παίρνουν τηλέφωνο παλιοί μου φοιτητές, οι οποίοι αποφοιτούν ή είναι στη διπλωματική και ρωτούν τι να κάνουν. Να πάρουν ή όχι πτυχία, αν θα έχουν ή όχι δικαιώματα κ.λπ. Χθες για παράδειγμα, μου είπε ένας παλιός φοιτητής, πως σκέφτεται να πάρει το πτυχίο του επειδή προκηρύσσονται θέσεις για τεχνολόγους γεωπόνους, αλλά δεν ξέρει αν πρέπει να περιμένει και να πάρει το πτυχίο του γεωπόνου από το Πανεπιστήμιο, αφού θα χρειαστεί άλλον ένα χρόνο και θα χάσει ενδεχομένως, κάποιες ευκαιρίες! Ο κόσμος δεν ξέρει, είναι θολό το τοπίο…» τόνισε ο πρώην πρύτανης του πρώην πια ΤΕΙ της Καλαμάτας, αναλύοντας τα συν και τα… πλην.

ΤΑ ΣΥΝ, ΤΑ ΠΛΗΝ ΚΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

«Το θετικό είναι ότι υπάρχει όσμωση και αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες, αφού το Πανεπιστήμιο δεν είναι ένας κλειστός χώρος, περιχαρακωμένος στα όριά του. Είναι και πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Στα αρνητικά, είναι πως η πολυδιάσπαση δημιουργεί δυσκολίες λειτουργικές, όπως χρήματα που χρειάζονται περισσότερα για φύλαξη, καθαριότητα, στέγαση και σίτιση φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο όμως, έτσι ήταν και θα συνεχίσει διακτινωμένο σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου», δήλωσε ο Γιάννης Καπόλος που στάθηκε και στο μείζον πρόβλημα, που αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
«Το υπουργείο, συνέστησε 8 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ τις οποίες πρέπει μέσα στο χρόνο να καλύψει. Δηλαδή, για τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, που είναι με μηδέν καθηγητές, πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα, τουλάχιστον 5 νέες θέσεις, αφού προκύψουν τα γνωστικά αντικείμενα από τις συνελεύσεις, ώστε να υπάρχει μια πρώτη κάλυψη. Αν δε γίνει άμεσα, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, χωρίς να είναι βέβαια, στον… αέρα, καθώς θα στηριχθούν από Τμήματα που έχουν παρόμοια αντικείμενα. Στο δεύτερο έτος ωστόσο, που τα μαθήματα είναι πιο εξειδικευμένα, θα χρειαστούν και εξειδικευμένοι καθηγητές, άρα αυτό, μέχρι του χρόνου τον Σεπτέμβριο, πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Καπόλος, που έκανε και την εκτίμησή του, για τις φετινές βάσεις, με τα νέα δεδομένα. «Οι βάσεις δε θα αλλάξουν δραματικά. Θεωρώ ότι θα ανέβουν προς τις 10.000 μόρια οι κάτω από τη βάση και πως δε θα ανέβουν πολύ γρήγορα. Μάλλον θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», τόνισε καταληκτικά ο Γιάννης Καπόλος.

Share.