fbpx

Στον κυβερνητικό… Προκρούστη μπαίνει η απλή αναλογική!

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ  ΣΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»

 ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ξεκίνησε να υλοποιεί μια σειρά από προεκλογικές του δεσμεύσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, συνεννοήθηκε με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον νέο υπουργό Εσωτερικών, για την προετοιμασία του νέου νομοσχεδίου, το οποίο μ’ έναν τρόπο, θα επιχειρεί την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Χθες μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τους εκλεγέντες περιφερειάρχες, ανάμεσα στους οποίους φυσικά και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, καθιστώντας τους σαφές, πως η κυβέρνηση γενικά και το υπουργείο ειδικότερα, θέλει να στηρίξει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιούμε τη σημερινή σύσκεψη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, ενημερώνοντάς τους για την προώθηση και ψήφιση ρυθμίσεων μέσω του νέου νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο την κυβερνησιμότητα των Περιφερειών και όχι μόνο.

ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟ… ΤΑ ΠΑΛΙΑ!

Οι περιφερειάρχες είδαν θετικά τις εξελίξεις αυτές, καθώς η διαπίστωση ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους Δήμους και στις Περιφέρειες, ήταν κοινή, με τις προτάσεις που συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, να πέφτουν…. βροχή! Το κλίμα στη σύσκεψη που διήρκησε 3 ώρες και συμμετείχε και ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, ήταν καλό, με τη συναντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν να αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό και τον υπουργό να διαβεβαιώνει πως θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν, για την υποβολή της τελικής πρότασης, που θα γίνει εντός της εβδομάδος. «Θέλω να νιώθετε ότι αυτό το υπουργείο στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», είπε απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας πως για την κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Περιφέρειες είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών. «Γι’ αυτό θα κινηθούμε μαζί, θα αναπτύξουμε στο έπακρο τη συνεργασία μας. Ώστε αυτή η αντίληψη να γίνει κτήμα των πολιτών. Η κοινωνία πρέπει να δει χειροπιαστά αποτελέσματα, να ξανανιώσει ελπίδα και προοπτική, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης. Γι’ αυτό έχει αξία να παρουσιάσουμε και να υλοποιήσουμε σε κάθε Περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο, χειροπιαστό σχέδιο με έργα, δράσεις, παρεμβάσεις που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής. Με διαφανή διαχείριση και σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Ένα πρόγραμμα που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες. Αυτά πρέπει να παρουσιαστούν στους πολίτες και το υπουργείο Εσωτερικών, θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια τις Περιφέρειες», ανέφερε ο υπουργός, δηλώνοντας την ικανοποίησή του, από την ταύτιση του εκλογικού και πολιτικού κύκλου της κυβέρνησης και των Περιφερειών. «Άρα και από αυτήν την άποψη μας περιμένει ένας κοινός δρόμος, μια κοινή προσπάθεια προόδου και ευημερίας για όλους τους Έλληνες πολίτες», συνέχισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αποδομώντας την απλή αναλογική.

ΤΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας, πολύ περισσότερο δε, το έργο και την δράση της. Μπορεί βέβαια εδώ να υπάρχουν περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και διαθέτουν πλειοψηφία και στα Περιφερειακά Συμβούλια και στα αντίστοιχα όργανα διοίκησης, αλλά το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας και πολύ- πολύ μεγάλο για εκατοντάδες- κατά κυριολεξία- Δήμους. Μας ενδιαφέρει να είμαστε απολύτως έτοιμοι ώστε από τη σκοπιά της Αυτοδιοίκησης, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος αφού δεσμεύτηκε να επισκεφτεί όλες τις Περιφέρειες της χώρας, συζήτησε με τους περιφερειάρχες και για τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, δεδομένων των συνθηκών.

ΕΝ.Π.Ε.: ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ Η  ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Την ικανοποίησή του για τις προθέσεις της κυβέρνησης και την προσέγγιση του θέματος, εξέφρασε και ο νυν πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αργοραστός, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, με τον νεοεκλεγέντα όπως όλα δείχνουν, περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη. «Εθνικό και κοινωνικό συμφέρον είναι η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, σημειώνοντας πως οι περιφερειάρχες πρότειναν και έγινε δεκτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να γίνει σύντομα, νέα, εφ’ όλης της ύλης συνάντηση για όλα τα θέματα που αφορούν στον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. «Είναι εθνικό και κοινωνικό συμφέρον η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες γιατί κυβερνησιμότητα σημαίνει ποιοτικές και γρήγορες υπηρεσίες, προστασία του πολίτη και οπωσδήποτε ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά η κυβερνησιμότητα διασφαλίζεται με πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, περιφερειακή διακυβέρνηση, αντιμετώπιση των παγίων και χρονίων στρεβλώσεων στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων (ποιος κάνει τι, πότε και με ποιους πόρους). Αυτό ισχύει και στην πολιτική προστασία όπου πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για το ποιος κάνει τι.», δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μαζί με τους  περιφερειάρχες Αττικής Γιώργο Πατούλη, Κεντρικής  Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστο Μέτιο, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης απουσίαζε λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων και θα ακολουθήσει συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Η ΑΛΛΗ… ΟΨΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Το θέμα αυτό, μπορεί να ήταν από τα πρώτα για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως δεν παύει να… διχάζει, αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφερε την απλή αναλογική, όσο και πολλά στελέχη που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, εκτιμούν πως έχει ωριμάσει πια ο καιρός, για συνεργασίες σε προγραμματική βάση. Ο προκάτοχος του κ. Θεοδωρικάκου άλλωστε και σημερινός βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως στόχος της εφαρμογής του εν λόγω συστήματος, ήταν να μπει ένα οριστικό τέλος στο καλπονοθευτικό σύστημα, στο οποίο ο συνδυασμός του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, εξασφάλιζε το 60% των εδρών του Σώματος, ανεξάρτητα από το ποσοστό που συγκέντρωνε στον 1ο γύρο, κάνοντας λόγο για εκδημοκρατισμό του θεσμού.

Share.