fbpx

Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή: «Το άστρο των Καραθεοδωρήδων από την Αδριανούπολη της Θράκης 1750 – 1950» (Κομοτηνή 2018)

0

ΕΙΝΑΙ μεγάλη η χαρά μου όταν παίρνω καινούργια βιβλία, γιατί, λέω, το βιβλίο ζει και θα ζήσει, παρά τη βίαιη είσοδο του internet στη ζωή μας. Και είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά μου, όταν το βιβλίο έρχεται απ’ την Περιφέρεια και όχι από το Κέντρο. Όταν, μάλιστα, το βιβλίο έρχεται απ’ τη μακρινή Κομοτηνή, τότε η χαρά είναι ανεκλάλητη. Μια τέτοια δόση χαράς πήρα σαν έλαβα το βιβλίο με τον τίτλο: «Το άστρο των Καραθεοδωρήδων

Γράφει ο ΣΤΑΘΗΣ ΗΛ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

από την Αδριανούπολη της Θράκης 1750 – 1950» που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου στείλει ο Πρόεδρος του «Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή» Αθανάσιος Λιπορδέζης.

Ένα βιβλίο μεγάλου σχήματος που καλύπτει 185 σελίδες με τετραχρωμία εξωφύλλου και με το άστρο τον Καραθεοδωρήδων (εφτά φωτογραφίες – μία στο κέντρο του άστρου και τις άλλες έξι στις καταλήξεις των ακτίνων του). Μια όμορφη, αληθινά, εικόνα. Ένα  πολύκλαδο, τω όντι, δέντρο, με βαθύριζες καταβολές από την Ανδριανούπολη των λησμονημένων πατρίδων των Καραθεοδωρήδων. Και είναι, πραγματικά ένας άθλος ν’ αναδιφήσεις βιβλία, αρχεία και όποιες άλλες πηγές παρέχουν υλικό, να συγκεντρώσεις όλα τα στοιχεία της πολύκλαδης αυτής ιστορικής οικογένειας, να το ταξινομήσεις και να προχωρήσεις στη δόμηση του βιβλίου για το οποίο ο λόγος.

Και αυτό το έκανε – από χρέος κινώντας – ο ακούραστος Πρόεδρος του Συνδέσμου χωρίς να φεισθεί χρόνου και κόπου.

Το βιβλίο, για τη διευκόλυνση του αναγνώστη, χωρίζεται σε δύο μέρη. Με το μεν πρώτο ν’ αποτελείται από επτά κεφάλαια και το δε δεύτερο από δέκα κεφάλαια. Μέσα απ’ τα κεφάλαια αυτά, ο θερμός πατριώτης και λάτρης του ελληνικού πνεύματος απ’ όπου και αν εκπορεύεται,  Αθανάσιος Λιπορδέζης, καταφέρνει να μας παρουσιάσει τις εφτά γενιές των Καραθεοδωρήδων, που όλοι τους είχαν μια σπάνια για την εποχή τους μόρφωση,  και που ως φάροι τηλαυγείς έλαμψαν στο επιστημονικό στερέωμα, όχι μόνο του στενού ελληνικού χώρου αλλά του παγκόσμιου. Μένει κανείς ενεός, αν δεν γνωρίζει – και στο σύνολό μας δεν γνωρίζουμε – όταν διαβάσει και διαπιστώσει τι μεγάλο κεφάλαιο ήσαν οι  Καραθεοδωρήδες για τον Ελληνισμό και τι πρόσφεραν, ο καθένας απ’ τη θέση που βρέθηκε, στους Έλληνες που ήσαν ακόμα κάτω απ’ τους Τούρκους, αλλά και στην ελεύθερη Ελλάδα, άσχετα αν οι συμπατριώτες μας τους φέρθηκαν πολλές φορές με αγνωμοσύνη και τους πίκραναν. Ιδιαίτερα, στέκεται ο αναγνώστης στον κορυφαίο της πολύκλαδης οικογένειας των Καραθεοδωρήδων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Είναι αυτός, που στο τεράστιο επιστημονικό του ανάστημα αποκαλυπτόταν όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη και η Αμερική. Και δεν μπορεί να μη φλεβαριάσουν τα μάτια σου, όταν αναλογιστείς τι χάσαμε με τις λησμονημένες πατρίδες, τι ελληνισμός και τι πνεύμα και τι πολιτισμός υπήρχαν εκεί. Μια δεύτερη απαστράπτουσα από φως Ελλάδα!

Είναι άξιος πολλών επαίνων ο Αθανάσιος Λιπορδέζης, που διέθεσε τόσο χρόνο και κατέβαλε τόσο κόπο για να αναδείξει, με ζέοντα πόθο, τους Καραθεοδωρήδες με το πλούσιο επιστημονικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο, την ένθερμη αγάπη τους για την πατρίδα και τη στοχαστική διάθεση στο γνωστικό και ηθικό μέρος του εαυτού τους. Με ήδυμο νεοελληνικό λόγο, ο συγγραφέας του βιβλίου, προσφέρει ένα θαυμάσιο τεκμηριωμένο βιβλίο, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι είναι ένας ακούραστος και αθεράπευτος – ευτυχώς υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι δίπλα μας – καλλιεργητής του πνεύματος, του ήθους, της αρετής και της φιλοπατρίας Εύγε του!

Share.