fbpx

Τα λαχανικά του φθινόπωρου

0

ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτενοειδή και φυτικές ίνες. Οι σπόροι της πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά αποτελούν ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ ενώ παράλληλα βοηθάνε στην ενίσχυση της μνήμης. Με την κολοκύθα μπορούμε να φτιάξουμε: αλμυρές και γλυκιές πίτες, να την προσθέσουμε ψητή στην σαλάτα μας, κολοκυθοκεφτέδες, να φτιάξουμε νόστιμα ριζότο καθώς και κομπόστα.

Επιμέλεια: Αντωνία Αγγελή

ΣΠΑΝΑΚΙ

Το σπανάκι δεν είναι μόνο ανοιξιάτικο λαχανικό βγαίνει και το φθινοπωρινό. Με βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρος, ασβέστιο, κάλιο, φυτικές ίνες, χαλκός, πρωτεΐνες, φώσφορος, ψευδάργυρος, ω- 3 λιπαρά οξέα, σελήνιο. Το σπανάκι ενισχύει τα οστά και την καρδιά, προστατεύει τα μάτια, συμβάλλει στην καλή κατάσταση του εγκεφάλου. Έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες και βοηθά στο μεταβολισμό και την πέψη.

Δοκιμάστε το σε πίτες, στην σαλάτα με βαλσάμικο ξύδι(αγγούρι και ξηρούς καρπούς), σε μακαρονάδα, σε σουφλέ, με ρύζι.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Εξαιρετική τροφή, δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος και σάκχαρα, αλλά περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βιταμινών του συμπλέγματος Β (B1 B2 B3 B5 B6) που βοηθούν το νευρικό συστήματος.

Έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό. Ιδανική επιλογή για δίαιτα αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες

Προσθέτουν ένα υπέροχο άρωμα και μία μοναδική γεύση σε κάθε συνταγή. Δοκιμάστε τα σε ριζότο, μακαρονάδα, σούπα, λαζάνια, σπαράγγια, τάρτα, στο φούρνο και σε σαλάτα.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

Τα θρεπτικά στοιχεία της ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φροντίζουν για την υγεία του δέρματος. Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, και βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), προστατεύουν την καρδιά είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες.

Για πιο υγιεινά πιάτα μπορεί να ψηθεί στο φούρνο ή να μαγειρευτεί στον ατμό, με ή χωρίς την φλούδα της.

*Ένα tip: για να ξεπικρίσει την αφήνουμε κομμένη σε φέτες μέσα σε αλατισμένο νερό πριν την χρησιμοποιήσουμε για λίγα λεπτά.

ΠΡΑΣΑ

Με πολλά οφέλη για την υγεία καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και μαγγάνιο . Βοηθάνε στη μείωση της κακής χοληστερίνη (LDL), αυξάνοντας ταυτόχρονα την καλή χοληστερόλη (HDL). Σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η ήπια και γλυκιά γεύση τους ταιριάζουν ιδανικά με ρύζι, σε σούπες, πίτες, πουρέ, καταπληκτικό είναι και το πρασοσέλινο με χοιρινό!

ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Μικρά και θαυματουργά! Με βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, κάλιο και τρυπτοφάνη, πρωτεΐνη. Προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Δοκιμάστε τα μέσα στο ογκρατέν σας ή στον ατμό μαγειρεμένα για να συνοδέψουν ψητά κρέατα ή ψάρια. Ακόμα και σκέτα με λίγο αλάτι, πιπέρι, βούτυρο, λεμόνι είναι τέλεια!!!

ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

Με άφθονη βιταμίνη Κ που μας βοηθά να έχουμε υγιή οστά. Αλλά και με βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, σίδηρο, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, νιασίνη, φυτικές ίνες, ασβέστιο, φώσφορο, , μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, χαλκό, που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς, καθώς και στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην μνήμη και στο δέρμα.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος είναι λαδερά, αλλά αξίζει να τα δοκιμάσετε ως συνοδευτικά σε σαλάτες, ριζότο, κοτόπουλο.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Αρκετοί λόγοι για να το εισάγετε στο μενού σας καθώς καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, βοηθά στην ανάπτυξη δυνατών οστών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και το έλκος και αποτρέπει τον καταρράκτη. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β6, σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες,ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο.

Το συναντάμε ωμό ή μαγειρευτό ή σε σαλάτες ή κρύο ή ζεστό. Μέσα σε μακαρονάδες, σε ορεκτικά, συνδυάζετε υπέροχα με το κουνουπίδι και το καρότο αλλά και σκέτο με λάδι και λεμόνι ή λίγη μαγιονέζα και τέλος για πιο γκουρμέ γεύσεις σε “σούπα βελουτέ”!!!


Σάλτσα μανιτάρια α λα κρεμ

Συνοδεύει γευστικά τα μακαρόνια, το ρύζι μπασμάτι, τον πουρέ, το κοτόπουλο φιλέτο, το κοτόπουλο σνίτσελ, φιλετάκια μοσχαρίσια, μπιφτέκια, και ψαρονέφρι. Δοκιμάστε την με όλα!!!

Υλικά

1 κιλό φρέσκα μανιτάρια

1 κρέμα γάλακτος μεγάλη

1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ

4 κουταλιές βούτυρο για το τσιγάρισμα

4 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
  2. Παίρνουμε το βούτυρο μαζί τα σκόρδα ολόκληρα (για να το βγάλουμε).
  3. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και αφού εξατμιστούν τα υγρά το “σβήνουμε” με το κονιάκ.
  5. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να πήξει ελαφρώς.
  6. Στο τέλος ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

* Tips

  1. Μπορούμε να βάλουμε blue cheese αντί για παρμεζάνα( 2 κουταλιές blue cheese και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς)..
  2. Αν χρησιμοποιήσουμε την σάλτσα για ζυμαρικά μπορούμε να προσθέσουμε και κομματάκια καπνιστό μπέικον.

Μοσχάρι με λαχανάκια Βρυξελλών

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι

1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών

9 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 συσκευασία 500 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο

2-3 κλωνάρια σέλινο

άνηθο, μαϊντανό,

λάδι, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Πλένω τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό και λίγο αλάτι, να πάρουν 2 -3 καλές βράσης για να ξεπικρίσουν.
  2. Τα σουρώνω και πετάω το νερό.
  3. Βράζω το κρέας μόνο με νερό και λίγο αλάτι.
  4. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το λάδι και το αφήνω να ζεσταθεί λίγο, ρίχνω ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, σέλινο, άνηθο, μαϊντανό και τα σοτάρω.
  5. Προσθέτω το ντοματάκι, λίγη ζάχαρη, το αλάτι, πιπέρι.

6.Προσθέτω τα λαχανάκια και το βρασμένο κρέας και ανακατεύω. Προσθέτω νερό.

  1. Στη συνέχεια δεν ανακατεύω, μόνο κουνάω την κατσαρόλα που και που.
  2. Γύρω στα 30 λεπτά τα αφήνω να βράσουν όλα μαζί (να μαλακώσουν τα λαχανάκια και να έχει πιει τα υγρά του) και , είναι έτοιμο.

 

Share.