fbpx

Τάκης Θεοδωρικάκος από Καλαμάτα: Το χειμώνα το οριστικό τέλος της απλής αναλογικής

0
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΔΙΤ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ – ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΜΕ την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, οι αυτοδιοικητικοί της Μεσσηνίας και ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, υποδέχθηκαν χθες το πρωί στην Καλαμάτα, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, στον οποίο κατέθεσαν τις αγωνίες και τον προβληματισμό τους, για το μέλλον και των δύο θεσμών.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο κ. Θεοδωρικάκος στη σύσκεψη στο δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, η οποία διήρκεσε αρκετά, στάθηκε στην κατάργηση της απλής αναλογικής, θυμίζοντας πως ήταν αίτημα των ίδιων των στελεχών της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στις αλλαγές αυτές, δε θα γινόταν να διοικηθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. «Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα των δημάρχων και των περιφερειαρχών και πραγματοποιήσαμε αυτές τις αλλαγές, γιατί αν δεν το κάναμε, σήμερα θα ήμασταν συγκεντρωμένοι εδώ, για να μαζεύουμε τα συντρίμμια της Αυτοδιοίκησης», δήλωσε με νόημα ο υπουργός, που στάθηκε στο πρόβλημα ουσίας, που θα ανέκυπτε χωρίς τις εν λόγω παρεμβάσεις. «Δυστυχώς, με την απλή αναλογική, δεν προβλεπόταν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που εσείς εκλέξατε, οι πολίτες, να έχουν πλειοψηφία στα Συμβούλια και στις Επιτροπές που αποφασίζουν για τα ζητήματα του Δήμου και της Περιφέρειας», ανέφερε ο υπουργός, που ξεδίπλωσε το στόχο, αλλά και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την εφαρμογή των ριζικών σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλαγών. «Μέσα στον χειμώνα που έρχεται, ετοιμάζουμε μια νέα ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να απλοποιήσουμε πλήρως, όλο το πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και κυρίως, να ξέρουν όλοι, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και οι πολίτες, ποιες είναι οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, των Δήμων και του κεντρικού κράτους. Πρέπει να σταματήσει αυτό το μπέρδεμα που υπάρχει και η χαοτική κατάσταση, για να μπορούν οι πάντες να υπηρετήσουν πιο λειτουργικά και πιο αποτελεσματικά και τους δυο θεσμούς», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας με το ίδιο νομοθέτημα, θα αντιμετωπιστεί και το θέμα του εκλογικού Νόμου της Αυτοδιοίκησης. «Η κυβέρνησή μας, είναι απολύτως αποφασισμένη να καταργήσει την απλή αναλογική και να φέρει ένα εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες», τόνισε  από την Καλαμάτα, ο πρώτος τη τάξει υπουργός, ο οποίος έδωσε και το βασικό στίγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αναλύοντας τις προτεραιότητες για την Αυτοδιοίκηση και τη Μεσσηνία.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ… ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

«Η κυβέρνησή μας, θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες, τους οποίους δε σκοπεύουμε να χωρίσουμε ανάλογα με το ποιο κόμμα τους έχει υποστηρίξει. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι, για να είμαστε διχασμένοι, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας πως οι πολίτες στις εκλογές, κάνουν τις επιλογές τους, αναθέτονταςτα καθήκοντα του δημάρχου, του περιφερειάρχη, του πρωθυπουργού της χώρας, σε εκείνους που διαλέγουν για την επόμενη τετραετία. «Το δεύτερο μήνυμα που θέλω να στείλω, αφορά στη Μεσσηνία, η οποία είναι ασφαλώς, από τους νομούς της χώρας που βρίσκονται μπροστά, καθώς άντεξε πολύ καλύτερα μέσα στη δεκαετή κρίση», είπε ο υπουργός, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους, για τους οποίους η Καλαμάτα και ολόκληρος ο νομός, στάθηκε όρθιος στο δύσκολο καιρό της ύφεσης. «Πολύ σημαντικός παράγοντας, ήταν αναμφίβολα η ιδιωτική πρωτοβουλία με την εμβληματική επένδυση Κωνσταντακόπουλου, αφού η  Costa Navarino, χωρίς καμμια αμφιβολία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως και ο δρόμος που φτάνει μέχρι την Καλαμάτα και έχει άρει την απομόνωση και τη χρονική υστέρηση, για να έρθει κανείς στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, θυμίζοντας πως το έργο αυτό, φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της ΝΔ, ειδικά από το 2004  μέχρι το 2009 και του τότε υπουργού Γιώργου Σουφλιά, ενώ έπλεξε και το εγκώμιο του Παναγιώτη Νίκα. «Όλα αυτά τα χρόνια, η Καλαμάτα είχε την τύχη να έχει έναν δήμαρχο με ένα πολύ σοβαρό, δημιουργικό έργο, τον Παναγιώτη Νίκα, που γι’ αυτό άλλωστε, επιβραβεύτηκε τόσες φορές από τους συμπολίτες του. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα, να πούμε στους πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, ότι θα κάνουμε τα πάντα να βελτιωθούν πολύ περισσότερο οι υποδομές», είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος καλά διαβασμένος, στάθηκε στα επιμέρους ζητήματα του τόπου και δεσμεύτηκε και για ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων.

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

«Η Μεσσηνία για να πάει μπροστά, πρέπει να διατηρήσει την ανάπτυξή της, η οποία συνδέεται κυρίως με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να λυθεί οριστικά μέσα σε αυτήν την τετραετία -μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού ο κ. Νίκας  έχει τον πρώτο ρόλο- και το θέμα των απορριμμάτων. Θα κάνουμε τα πάντα για να γίνει πράξη η Σύμπραξη του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) για τα απορρίμματα και να τελειώσει η σειρά από εκκρεμότητες που υπάρχει, τις οποίες ο περιφερειάρχης θα τις αντιμετωπίσει. Η κυβέρνηση άλλωστε, είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τους Δήμους», δήλωσε ο πρώτος τη τάξει υπουργός, που αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα του νομού, ύστερα από τη σύσκεψη με τους δημάρχους της Μεσσηνίας.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ  ΓΡΑΜΜΗ,  ΔΡΟΜΟΙ, ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ

«Ήταν μια δημιουργική σύσκεψη. Καταγράψαμε όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα και θα βρεθούμε δίπλα στους Δήμους. Θα τους υποστηρίξουμε με μελέτες, με ενίσχυση των διοικητικών και οργανωτικών υποδομών τους και ειδικά σε περιοχές του νομού που υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, βάζοντας σε προτεραιότητα, ζητήματα οδοποιίας, ύδρευσης και φυσικά, τους βιολογικούς καθαρισμούς, οι οποίοι μέσα σε αυτήν την τετραετία, αναμένεται να βρουν οριστική λύση. «Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και είμαστε εδώ, να αποδείξουμε στους Έλληνες, ότι το κράτος υπάρχει, είναι ισχυρό και θα δουλέψει για λογαριασμό όλων των πολιτών χωρίς καμία εξαίρεση», τόνισε καταληκτικά ο υπουργός, ενώ την ικανοποίησή του, εξέφρασε και ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκας. «Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό Εσωτερικών για την παρουσία του στην Καλαμάτα. Ήταν μια δημιουργική συζήτηση που κράτησε αρκετή ώρα, στην οποία τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, ο νομός και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είμαι απολύτως ικανοποιημένος από τις απαντήσεις τις οποίες έλαβα και τη στήριξη που θα υπάρξει από τον υπουργό Εσωτερικών και την κυβέρνηση συνολικά, όσον αφορά στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Δήμοι και Περιφέρεια, αφού δεσμεύτηκε πως θα είναι δίπλα μας και εμείς δίπλα του, δεδομένου ότι το έργο που έχει να κάνει, είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό, για την αναδιοργάνωση του κράτους», είπε με τη σειρά του ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος έδωσε και αναμνηστικά δώρα στον υπουργό, τονίζοντας πως θα παρακολουθεί στενά, θα παρεμβαίνει και θα στηρίζει την όλη προσπάθεια, με το λόγο, το έργο, τις προτάσεις, αλλά και τις διαφωνίες, όπου τυχόν υπάρχουν.
Ξεχωριστή, ήταν και η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, με αμφότερους να στέκονται στην… ανταπόκριση της Καλαμάτα και του νομού στις αυξημένες ανάγκες στον καιρό της κρίσης και την ανάγκη περεταίρω στήριξης της περιοχής, η οποία έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική.

«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο μητροπολίτης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του υπουργού, ο οποίος όπως είπε έχει δώσει ένα ιδιαίτερο στίγμα που σηματοδοτεί ευοίωνες εξελίξεις για την πατρίδα και για το ποίμνιο, τον ενημέρωσε για την διάθεση συνεργασίας της Εκκλησίας με την Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως κατά καιρούς έχουν από κοινού αντιμετωπίσει σημαντικά κοινωνικά και όχι μόνο, προβλήματα. «Μέχρι στιγμής η συνεργασία ήταν άριστη. Ευελπιστώ και με τις νέες Δημοτικές Αρχές να συνεχίσουμε αυτήν τη συνεργασία, όπως ελπίζω κι εσείς, στον τομέα των αρμοδιοτήτων σας, να αναπτύξετε πρωτοβουλίες συνεργασιών με την Εκκλησία γενικότερα, γιατί είναι δύο φορείς που υπηρετούν τον ίδιο λαό», είπε στέλνοντας το δικό του, ξεχωριστό μήνυμα ο κ.κ. Χρυσόστομος, σημειώνοντας πως για την Εκκλησιά, δεν υπάρχει ούτε διχασμός, ούτε διάσπαση, αφού ο λαός είναι ενιαίος. «Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι μαζί σας και μου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά, το πολύ σοβαρό κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και εσάς προσωπικά, που είστε ευρέως γνωστός για τις σημαντικές παρεμβάσεις σας», σχολίασε ο υπουργός, με τους δυο τους, στο φόντο και των σχέσεων της Εκκλησίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, να εστιάζουν στη λέξη – κλειδί, που δεν είναι άλλη, από την ενότητα. «Κάθε φορά που έχουμε πετύχει την ενότητα, η Ελλάδα έχει πάει μπροστά και έχει αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία», ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας όχι μόνο για τον οικονομικό τομέα. «Το πιο σημαντικό για κάθε χώρα, είναι οι πολίτες να είναι ενωμένοι. Να υπάρχει ένας αληθινός πατριωτισμός, ακόμη και στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, αφού χωρίς αυτόν, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε ο κ. Θεοδωρικακος, με τον μητροπολίτη να συμπληρώνει πως η Εκκλησία από την πλευρά της, πέραν της κοινωνικής της προσφοράς, πρέπει και καλλιεργεί την ενότητα και τη συνοχή. «Οι διασπαστικές τάσεις, είναι πολυτέλεια στην εποχή που ζούμε! Πανταχόθεν έχουμε προβλήματα -εσωτερικά και εξωτερικά- και μόνο αν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με θετικό τρόπο και προοπτική μέλλοντος», δήλωσε ο κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, μαζί με τον υπουργό, εστίασε στο μέλλον του νομού και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ  ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η  ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΙΩΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

«Ατμομηχανή για την τοπική οικονομία, είναι ο τουρισμός, αλλά πρέπει να ενισχυθούν οι δομές, ατομικά και συλλογικά, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο τέτοιο, που ο νομός να μπορεί να κρατηθεί σε ένα πολύ σοβαρό επίπεδο οικονομίας. Το έχουμε πετύχει. Το αποδείξαμε με την κρίση που περάσαμε, αφού δεν άγγιξε τόσο πολύ, ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τους πολίτες», σημείωσε ο κ.κ. Χρυσόστομος, τονίζοντας πως οι πόροι της τοπικής οικονομίας, δεν είχαν εξανεμιστεί, ούτε είχαν παραθεωρηθεί από τους πολίτες, οι οποίοι συνέχισαν να καλλιεργούν και να αποδίδουν μέσα από τον βιοπορισμό τους, την παραγωγή. «Γι’ αυτό οι επιπτώσεις της κρίσης δεν ήταν πάρα πολύ σοβαρές, αλλά θα πρέπει να γίνει μια πολύ οργανωμένη αξιοποίηση όλων αυτών των μεμονωμένων μονάδων παραγωγής προϊόντων τοπικής οικονομίας για να γίνουν αποδοτικότερες, τουλάχιστον στον τόπο, για να μην πω στη χώρα», δήλωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, με τον υπουργό, κοινωνό, να δεσμεύεται πως θα καταβάλλει από την πλευρά του, κάθε δυνατή προσπάθεια. «Η Μεσσηνία έχει μια εξαιρετικά καλύτερη εικόνα και μια κατάταξη στις πρώτες θέσεις επιπέδου ζωής και ευημερίας των πολιτών, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρας και παρέχει σημαντικές δυνατότητες στο να μένουν εδώ τα νέα παιδιά. Είναι ένα ασφαλές κριτήριο και αυτό πρέπει να ενισχυθεί», ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που χαρακτήρισε πανέμορφη την Καλαμάτα και όλο το νομό. «Ακόμη και όσοι φεύγουν, ξαναγυρίζουν. Είναι έντονο το αίσθημα της τοπικότητας. Δραστηριοποιούνται πάρα πολύ στην περιοχή και αυτό πρέπει να καταστεί αξιοποιήσιμο, γιατί τώρα οι προσπάθειες είναι μεμονωμένες, όμως έτσι, στο χώρο του εμπορείου και της οικονομίας, δεν μπορούν να αποδώσουν. Χρειάζεται συλλογική δράση και κεντρική ενίσχυση. Να δοθούν κίνητρα, πόροι και συγκεκραμένα μοντέλα συνεργασίας», σχολίασε κλείνοντας ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ ο υπουργός, ανακοίνωσε και την αναβάθμιση του σημαντικού για την Αυτοδιοίκηση, προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». «Θα αναβαθμιστεί!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τη νέα Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπως αυτή θα προκύψει, θα εξετάσει πάρα πολύ σημαντικά, την ενίσχυση αυτού του προγράμματος και με νέους πόρους και με νέα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Δήμων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που φεύγοντας για τον τόπο καταγωγής του, τη Λακωνική Μάνη, ευχαρίστησε τον απερχόμενο δήμαρχο Καλαμάτας και νέο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, όλους τους δημάρχους του νομού , τους τρεις βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, που παρέστησαν, αλλά και τον προκάτοχό του στο υπουργείο, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος όπως σημείωσε, συνδράμει κι εκείνος στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για τη Μεσσηνία.

Share.