fbpx

ΤΕΡΝΑ… τέρμα και τέλμα για τα σκουπίδια!

0

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ, ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ…

ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ περιμένουν οι Πελοποννήσιοι να αναφωνήσουν: «Ήπειρος γίναμε» και να δουν επιτέλους την Περιφέρειά τους, να… δραπετεύει από την τελευταία θέση στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων! Λίγο πριν φύγει το 2018, το ypodomes.com πραγματοποίησε μια διαδικτυακή ψηφοφορία, η οποία διήρκεσε 10 ημέρες, με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας, να αναδεικνύουν μεγάλο νικητή, το έργο μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Μονάδαε Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηπείρου ως τα καλύτερο για την καθημερινότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Το έργο αυτό, είναι αντίστοιχο με εκείνο το πολύπαθο της Πελοποννήσου, το οποίο ακόμη δεν έχουμε δει, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις. Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, σχολιάζοντας στον γνωστό ιστότοπο την πρωτιά της συγκεκριμένης σύμπραξης, ανέπτυξε το τρίπτυχο της… σημασίας της!

Ο ΜΑΝΤΖΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΔΙΤ

«Καταρχάς είναι ένα έργο ΣΔΙΤ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά δεύτερον είναι ένα έργο ΣΔΙΤ στον τομέα του περιβάλλοντος και κατά τρίτον, είναι ένα από τα πρώτα έργα που αξιοποιεί κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους στον τομέα περιβάλλοντος», είπε στο ypodomes.com ο Νίκος Μαντζούφας, τονίζοντας παράλληλα, πως η αναγνώριση του έργου αυτού από το κοινό, ως κορυφαίο έργο της χρονιάς αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τις αναπτυξιακές ευκαιρίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ευρύτερα, και στον τομέα περιβάλλοντος ειδικότερα, καθώς και τη δυνατότητα μόχλευσης κοινοτικών με ιδιωτικούς πόρους για την υλοποίηση έργων. «Είναι το τρίτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιείται στην Ελλάδα (τα αλλά έργα είναι σε Δυτική Μακεδονία, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Νόμος Σερρών), όλα με εξαιρετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας που συνεχάρη την Περιφέρεια Ηπείρου για την πρωτοβουλία να επιλύσει το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων – σε συνεργασία με τους Δήμους – και να μετατρέψει ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε αναπτυξιακή ευκαιρία.

 

Η ΤΕΡΝΑ… ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΜΑ!

Η Μονάδα της Ηπείρου κατασκευάζεται στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης και με τη λειτουργία της θα κλείσει οριστικά για όλη την Περιφέρεια το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι υπεύθυνη και για το δικό μας έργο, με τις δηλώσεις με αφορμή τη βράβευση αυτή του γενικού διευθυντή της, Γιώργου Αγραφιώτη, να έχουν τη δική τους σημασία. “Η ανάδειξη ενός περιβαλλοντικού έργου σε έργο της χρονιάς, νομίζω ότι καταγράφει την απαίτηση των αναγνωστών του ypodomes.gr αλλά και των πολιτών γενικότερα για επιτάχυνση έργων και δράσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Έργων που ανατίθενται με διαφάνεια και υλοποιούνται στην ώρα τους με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Εμείς στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κάναμε όπως πάντα την δουλειά μας. Υλοποιήσαμε με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια το καλύτερο αντίστοιχο έργο στη χώρα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, προσφέροντας ταυτόχρονα το χαμηλότερο κόστος στους πολίτες. Τώρα είναι η ώρα της πολιτείας, της Περιφέρειας και των Δήμων της Ηπείρου να πράξουν τα δέοντα, να αγκαλιάσουν το έργο και να βοηθήσουν στα συμβατικά πλαίσια τη σωστή λειτουργία του», ανέφερε ο κ. Αγραφιωτης, ενώ τα ερωτήματα γύρω από το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παραμένουν αναπάντητα. Από το… τέρμα στην Ηπειρο στο τέλμα της Πελοποννήσου και πάνω από αυτά η ΤΕΡΝΑ!

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αντιρρήσεις, αντιδράσεις, καθυστερήσεις, προσφυγές και μια σειρά από διαδικασίες που έχουν φέρει… πίσω, την υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει περάσει κυριολεκτικά, από 40 –ίσως και παραπάνω- κύματα. Η χωροθέτηση, ο τρόπος, το κόστος, η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η αγορά γης, είναι μερικά μόνο, από τα… τρωτά του σημεία, με την καθυστέρηση της έναρξής του, να πηγαίνει ίσως για ακόμη πιο… μακριά, αφού η τελευταία αντίδραση, από Αρκαδία και Λακωνία κυρίως, έρχεται να επιτείνει(;) την αγωνία! Ο λόγος για τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου αναφορικά με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ΤΕΡΝΑ στους δύο αυτούς νομούς. Αποφάσεις που ήταν μειοψηφικές, με συμβούλους από την Τρίπολη και τη Σπάρτη κυρίως, να αντιδρούν και να προσφεύγουν στην Αποκεντρωμένη, ζητώντας να κριθεί μη νόμιμη η συγκεκριμένη συνεδρίαση, άρα άκυρες και οι απαλλοτριώσεις, αφού όπως τονίζουν δεν είχαν τηρηθεί τα νόμιμα. Από την Αρκαδία, προσφυγή έκανε ο Σαράντος Αλεξανδρής και από τη Λακωνία ο Σταύρος Χρυσαδάκος, ενώ προσέφυγε επίσης, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος από την Κορινθία και Σύλλογοι. Αυτό που ζητούν, μεταξύ άλλων, είναι κρίσιμα στοιχεία, έγγραφα και απαντήσεις από τον περιφερειάρχη για την μη νόμιμη, όπως τη χαρακτηρίζουν στην προσφυγή τους, σύγκληση του Σώματος, το οποίο και προχώρησε στη λήψη των αποφάσεων των απαλλοτριώσεων υπέρ της ΤΕΡΝΑ.

Απομένει λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η πορεία της σοβαρής αυτής υπόθεσης, αφού η Περιφέρειά μας, η οποία ξεκίνησε πριν από την Ήπειρο τις απαραίτητες διαδικασίες, παραμένει στις χειρότερες της χώρας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πληρώνοντας πρόστιμα για την εικόνα της… απέραντης χωματερής, στην οποία και έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια!

Share.