fbpx

ΘΑΛΠΟΣ Καλαμάτας: Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση «reMind – Women’s Mental Health Matters ♀»

0

Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ που νιώθει η γυναίκα στο επαγγελματικό και στο οικογενειακό περιβάλλον, ο συνεχής μόχθος να αποδείξει πως δικαιούται τα αυτονόητα, η διάκριση μεταξύ των φύλων, το άγχος και οι λιγότερες επαγγελματικές ευκαιρίες στο επαγγελματικό πεδίο, η επίδραση της μονογονεϊκότητας στην ψυχική τους υγεία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας… Αυτά ήταν μερικά από τα πολλά θέματα που απασχολούν και ταλανίζουν την σύγχρονη γυναίκα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θέματα που συζητήθηκαν και ευαισθητοποίησαν το κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την «Ψυχική υγεία των γυναικών στην σύγχρονη εποχή», που διοργάνωσε η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος Καλαμάτας», με τη συμμετοχή των Παιδικών Χωριών SOS, του Συλλόγου Φίλων Αλτσχαϊμερ και νόσου Άνοιας και την ομάδα από το ΘΑΛΠΟΣ Αττικής, την Τετάρτη στον κατάμεστο πολυχώρο «Ηouse by Phaos», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Ο Φορέας «Θάλπος- Ψυχική Υγεία» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής μέριμνας από το 2005, και λειτουργεί σύμφωνα με το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο ψυχικής υγείας, του Προγράμματος «Ψυχαργώς» υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Η προσφορά του «Θάλπος- Ψυχική Υγεία» παρουσιάζεται κυρίως μέσα από τις δύο Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, το «Θάλπος Αττικής» και το «Θάλπος Καλαμάτας», οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν από επαγγελματίες υγείας παρέχοντας εξειδικευμένες και πιστοποιημένες από το υπουργείο Υγείας υπηρεσίες στην υποστήριξη ασθενών με βαριά ψυχικά νοσήματα. Οι Μονάδες «Θάλπος», στα πλαίσια των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, διοργανώνουν προγράμματα, εκδηλώσεις και σεμινάρια ενημέρωσης για το ευρύτερο κοινό σχετικά με τη ψυχική υγεία και την καταπολέμηση του στίγματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) και συνεχίζοντας τον κύκλο δράσεων για την ψυχική υγεία της γυναίκας στην σύγχρονη εποχή, στην εκδήλωση συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες και εύστοχες ομιλίες η Γεωργία Σαντουρτζόγλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης  «Θάλπος Αττικής», η οποία έκανε μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για την θέση της γυναίκας από την προϊστορία έως και σήμερα. Η Χριστίνα Αναστασοπούλου, Ψυχολόγος του Κέντρου Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας, η οποία μίλησε για την γυναίκα μονογονέα και την συμβολή των παιδικών χωριών SOS στις μονογονεϊκές οικογένειες της πόλης μας.

Στις συνθήκες που αντιμετωπίζει η γυναίκα επιχειρηματίας/εργαζόμενη αναφέρθηκε η Νέλλη Κουβελάκη, Co Founder CEO “Φάος” Κοιν.Σ.Επ., Manager “House by Phaos”, η οποία ταυτόχρονα έδωσε κίνητρα στις γυναίκες να τολμήσουν να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά τους σχέδια

Κατά την ομιλία της η εθελόντρια Κοινωνική Λειτουργός και Γραμματέας στο Δ.Σ. του Μεσσηνιακού Σωματείου «Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Άνοια και Κοινωνική Λειτουργός στο Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας  “Η Στέγη της Εκκλησιάς», Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου αναφέρθηκε στην γυναίκα που καλείται να αναλάβει τον ρόλο του φροντιστή σε ένα οικείο της πρόσωπο (γονέας ή σύντροφος) και στις δυσκολίες και τα ανάμεικτα συναισθήματα που βιώνει καθημερινά.

Να κινητοποιήσει το γυναικείο κοινό να απεγκλωβιστεί από τον μύθο της «τέλειας» γυναίκας ο οποίος, όπως τόνισε, στηρίζεται σε σύγχρονα στερεότυπα, επιδίωξε η Εύη Τσικρικού, Ψυχολόγος της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης  «Θάλπος Καλαμάτας».

Την εκδήλωση προλόγισε και χαιρέτησε, ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας «Θάλπος», Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση της εκδήλωσης που σκοπός είχε την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την κινητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού της πόλης μας και παράλληλα να φέρει στο προσκήνιο την ψυχική υγεία της σύγχρονης γυναίκας, τις δυσκοίλιες που αντιμετωπίζει και τους ρόλους στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει.

Ι.Κ.

Share.