fbpx

Θεμ. Παπασιλέκας: «Τα προβλήματα στην υγεία είναι πολλαπλά – το σημαντικότερο είναι η έλλειψη γιατρών»

0
Ο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ  ΜΙΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΙΣΧΑΙΜΙΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

NEYROXEIROYRGIKH

ΜΙΑ ματιά στα προβλήματα που αντιμετωπίσει σήμερα το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τη μεριά των εργαζομένων αλλά κι εκείνη των ασθενών. Σημαντικότερα αυτών τα ελλιπή κονδύλια, οι πτωχές υποδομές αλλά και η ανεπαρκής οργάνωση δημιουργούν μια αδιέξοδη κατάσταση.

«Η ανεπαρκής χρηματοδότηση σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένων ιατρών είναι προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τα πρότυπα της υπόλοιπης Ευρώπης» εξηγεί ο Επιμελητής Νευροχειρουργός στον Ευαγγελισμό με εξειδίκευση στην Αγγειακή και Ενδαγγειακή Νευροχειρουργική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Μιλάνο, Θεμιστοκλής Παπασιλέκας, ο οποίος σήμερα μιλά στη «Φ» και στην Afise Seferi (Μαρίνα) για τον ιδιαίτερο τομέα εργασίας του, τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. και για το φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει, στην οργάνωση ενός Κέντρου Θεραπείας και Εμβολιασμού ασθενών με ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια…

  • Πείτε μας μερικά λόγια για την ειδικότητά σας και την καθημερινότητα αυτής…

«Η Νευροχειρουργική ως ειδικότητα ασχολείται με τις χειρουργικές παθήσεις του νευρικού μας συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα καταστάσεων που αφορούν τόσο τον εγκέφαλο αυτόν καθ’ αυτόν όσο και – να τονιστεί εδώ – την σπονδυλική στήλη. Πρόκειται για μία κατεξοχήν νοσοκομειακή ειδικότητα με βαριά και συχνά επείγοντα περιστατικά. Οι πολλές ώρες στη δουλειά και στο χειρουργείο, η κούραση, οι εφημερίες και η αγωνία για τον ασθενή είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Παρόλα αυτά, μαζί με τις δυσκολίες έρχονται και οι στιγμές που σε αποζημιώνουν γι’ αυτές. Ένα καλό για τον ασθενή αποτέλεσμα σου δίνει πάντοτε κουράγιο να συνεχίζεις.»

  • Υπηρετώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας- στον Ευαγγελισμό- ποιά πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για το ελληνικό σύστημα υγείας σήμερα;

«Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, τα προβλήματα είναι πολλαπλά. Έλλειψη κονδυλίων, φτωχές υποδομές και ανεπαρκής οργάνωση δημιουργούν δυσκολίες τόσο στους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο – φυσικά – και στους ασθενείς. Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στην έλλειψη γιατρών που τελευταία παρατηρείται.

Πολλοί είναι οι συνάδελφοι που έχουν επιλέξει να εργάζονται πλέον στο εξωτερικό. Πιστεύω πάντως ότι είναι χρέος της γενιάς μου να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα και να επαναφέρει το ελληνικό σύστημα υγείας – αλλά και την ίδια την Ελλάδα – εκεί που πρέπει.»

  • Υπάρχουν στιγμές ιδιαίτερης χαράς ή/ και επιτυχίες στην δουλειά που έχουν χαραχθεί στη μνήμη σας;

«Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω συγκεκριμένες στιγμές ή περιπτώσεις. Η χαρά σε κάθε επιτυχία, στον κάθε ασθενή που βοηθάς, είναι μεγάλη. Το σημαντικό είναι να προσπαθείς και να δίνεις πάντοτε τον καλύτερό σου εαυτό.»

  • Η εξειδίκευσή σας είναι η αγγειακή νευροχειρουργική. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιος είναι ακριβώς ο κλάδος σας;

«H αγγειακή νευροχειρουργική είναι ο κλάδος εκείνος της ειδικότητάς μου ο οποίος ασχολείται με τις κάθε είδους αγγειακές ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Οι συχνότερες από αυτές είναι τα εγκεφαλικά ανευρύσματα, οι αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες και – τα τελευταία χρόνια – τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η αντιμετώπιση όλων αυτών γίνεται είτε ενδαγγειακά, με τεχνικές δηλαδή εμβολισμού, είτε και με ανοιχτά χειρουργεία εάν αυτό απαιτηθεί.»

  • Αναλαμβάνετε και άλλα περιστατικά, εκτός από νευραγγειακές ανωμαλίες;

«Ασφαλώς. Η βασική μου ειδικότητα δεν παύει να είναι η Νευροχειρουργική και στα πλαίσια αυτής αναλαμβάνω κάθε είδους παθολογία η οποία άπτεται αυτής.»

  • Θα μας εξηγήσετε τι είναι ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα και από τι προέρχεται; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν; Υπάρχουν μέσα πρόληψης;

«Το ανεύρυσμα είναι στην ουσία μία τοπική διάταση, ένα «φούσκωμα» αν θέλετε, στο τοίχωμα ενός εγκεφαλικού αγγείου. Ο βασικότερος κίνδυνος που προκύπτει από την παρουσία ενός τέτοιου ανευρύσματος είναι αυτό να σπάσει και να δώσει μία υπαραχνοειδή – όπως στην ιατρική λέγεται – αιμορραγία. Τα ακριβή κάθε φορά αίτια δεν τα γνωρίζουμε, όπως όμως και για όλα τα άλλα αγγειακού τύπου νοσήματα, αυτό που πάντα συμβουλεύουμε είναι καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και της χοληστερίνης σε συνδυασμό με τακτική γυμναστική και διακοπή του καπνίσματος. Αυτό που εδώ θα ήθελα να τονίσω είναι η σημασία των τακτικών επισκέψεων στον οικογενειακό μας γιατρό ο οποίος είναι και ο αρμόδιος να μας κατευθύνει σε ό,τι αφορά τις κάθε είδους εξετάσεις που πρέπει να γίνονται. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ανθρώπους να υποφέρουν από καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.»

  • Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Θα μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό και σε τι επίπεδο οργάνωσης και αντιμετώπισης βρίσκεται η χώρα μας;

«Ήδη από το 2014, και σύμφωνα με μεγάλες έρευνες που έγιναν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, η θεραπεία εκλογής σε ασθενείς με ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι η μηχανική θρομβεκτομή. Η μέθοδος στηρίζεται στην άμεση αποκατάσταση της αιματικής ροής του εγκεφάλου με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων καθετήρων. Τα αποτελέσματα είναι συχνά εντυπωσιακά. Παρόλα αυτά, η χώρα μας δυστυχώς δεν έχει ακόμα καταφέρει να οργανώσει ένα δίκτυο κέντρων εμβολισμού το οποίο να μπορεί επαρκώς να καλύψει τον πληθυσμό. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένων ιατρών είναι προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τα πρότυπα της υπόλοιπης Ευρώπης. Στον Ευαγγελισμό, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή κου Σακκά, έχουμε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να οργανώσουμε ένα τέτοιο κέντρο. Ελπίζω η Πολιτεία και το υπουργείο Υγείας να σταθούν αρωγοί στο εγχείρημά μας αυτό ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους ασθενείς – και στον τομέα των εμβολισμών – τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τις οποίες πρέπει.»

 Afise Seferi (Μαρίνα)

Share.