fbpx

Το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας με 8 μαθητές από Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη και Κύπρο

0
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ –  7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

ΓΙΑ πρώτη φορά στην Καλαμάτα ανοίγει τις «πύλες» του το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου, το οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων Μαρία Κάλλας του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και ο Θεατρικός Οργανισμός «Theater Alive» του Λονδίνου, με χορηγούς το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτώριας Καρέλια, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

DIETNH-SXOLH-THEATROY-2

Το ενδιαφέρον για το πρώτο αυτό Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου ήταν μεγάλο, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 60 και την τελική επιλογή να φέρνει στην πόλη μας 8 μαθητές από Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη και Κύπρο!

Η επίσημη έναρξη του πρώτου Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου έγινε χθες με την συνέντευξη Τύπου στον χώρο του αμφιθεάτρου της Φιλαρμονικής, όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Μαρία Κάλλας του ΜΣΚ και υπεύθυνος του προγράμματος KaDISS 2019 Γιώργος Ηλιόπουλος, στο πλευρό του σπουδαίου Βρετανού καθηγητή και καλλιτεχνικού Διευθυντή, Andrew Visnevski, μίλησαν για τη δομή και τα μαθήματα, τονίζοντας πως στόχος του σχολείου αυτού είναι να προβληθεί το Αρχαίο Δράμα, το οποίο δεν γνωρίζει ο Δυτικός κόσμος με επίκεντρο την Καλαμάτα η οποία, όπως είπε ο Βρετανός σκηνοθέτης, δεν υστερεί σε τίποτα και αναπτύσσεται συνεχώς!

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Μαρία Κάλλας του ΜΣΚ, υπεύθυνος του προγράμματος KaDISS 2019 προλόγισε την συνέντευξη Τύπου: «Ευχαριστώ πολύ τους χορηγούς μας και τα άτομα που μας στήριξαν, πρώτα απ’ όλα το ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Ίδρυμα Καπετάν Βασιλική και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, το ΜΑΤΑΡΟΑ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καλαμάτας και την ΦΑΡΙΣ καθώς και την Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας και τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων που όλοι μας εργάστηκαν πάνω από ένα χρόνο εθελοντικά, για να παρουσιάσουμε το πλέον οργανωμένο πλαίσιο εντατικής εκπαίδευσης στο θέατρο, όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε όλη τη χώρα!

Δεχθήκαμε πάρα πολλές αιτήσεις! Περισσότερες από 60 συνολικά για το πρόγραμμα. Έχουμε δεχθεί και έχουμε επιλέξει φέτος 8 άτομα που θα ταξιδέψουν από Κύπρο, Αθήνα, Λονδίνο, Βιέννη και Παρίσι και θα είναι και τρεις εβδομάδες στην Καλαμάτα.

Πολύ θετικό είναι ότι επικοινωνήσαμε με τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην οποία ο Andriew ήταν καθηγητής κι έχουμε δεχθεί τέσσερις συμμετέχοντες: δυο από τη Σχολή Σκηνοθεσίας κι άλους δυο από τη Δραματική Σχολή.»

Διευθυντής και υπεύθυνος για το καλλιτεχνικό κομμάτι είναι ο Andriew Visnevski ο οποίος θα παρουσιάζει Σαίξπηρ κι ύστερα από πρόταση του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας η καθηγήτρια που θα διδάξει το μάθημα κλασσικού θεάτρου είναι η Αργυρώ Χιώτη.

Ο Andriew Visnevski ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου που εργάστηκαν εθελοντικά πάνω από ένα χρόνο.

«Πολλές φορές οι καταπληκτικές ιδέες πολλές φορές παραμένουν στον χώρο των ονείρων και δεν μπορούν να υλοποιηθούν, εκτός κι αν βρεθούν κατάλληλοι άνθρωποι να τα κάνουν πραγματικότητα. Ευχαριστώ πολύ τον Γιώργο και τον Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου γιατί πάνω από ενάμιση χρόνο, σχεδόν δύο χρόνια τώρα, συνεργαστήκαμε και υλοποιούμε αυτό το σχολείο. Η συνεργασία δεν είναι μεταξύ εμού και του Andriew αλλά των φορέων που εκπροσωπούμε.

Ο φορέας τον οποίο εκπροσωπεί ονομάζεται «Theater Alive», είναι ένας φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα το Λονδίνο σκοπός του οποίου είναι η παραγωγή νέων καινοτόμων προτάσεων στο θέατρο καθώς και η υποστήριξη νέων καλλιτεχνών και φυσικά η εκπαίδευση, κυρίως επάνω στο κομμάτι αλλά και ευρύτερα των Παραστατικών Τεχνών.

Η εκπαίδευση και η στήριξη στις Παραστατικές τέχνες είναι και ο λόγος που συνεργάστηκε ο Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου. Το κυρίως κομμάτι είναι ότι πρόκειται για ένα θερινό σχολείο, σχεδιάζουμε αυτό να γίνεται ετήσια σχεδιάζοντας το φετινό να είναι και το θεμέλιο!

Επιθυμία και επιδίωξή μας είναι καθόλη τη διάρκεια του έτους να κάνουμε πράγματα, είτε καλώντας από το εξωτερικό είτε παρουσιάζοντας πράγματα εδώ. Πάντοτε επιδίωξή μας παραμένει το να στηρίξουμε επαγγελματίες ή άτομα που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες στο χώρο των Παραστατικών Τεχνών. Ελπίζουμε άπαξ και θεσμοθετηθεί το σχολείο, να καλέσουμε καταξιωμένους καλλιτέχνες στο χώρο τους, από το εξωτερικό, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους εδώ στην Καλαμάτα.»

Για την δομή του είπε ότι «Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καλαμάτας είναι η δομή των μαθημάτων. Είναι ξεχωριστό για ένα θερινό σχολείο σε οποιοδήποτε σημείο και για το δικό μας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι αυστηρό και δομημένο από επαγγελματίες στο είδος τους καθηγητές, οι όποιοι όχι μόνο κάνουν το μάθημά τους και προσπαθούν να εξελίξουν τον κάθε μαθητή, αλλά να συνεργάζονται μεταξύ τους έτσι ώστε μετά το πέρας των τριών εβδομάδων να έχει ενισχυθούν οι μαθητές, οι ικανότητες τους, είτε αν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουν ως επαγγελματίες είτε ως πάθος, ως χόμπι τους.

Στόχος όλων των καθηγητών δεν είναι να προκαλέσουν ή να κάνουν τους μαθητές να μιμηθούν αλλά να αναπτύξουν το ξεχωριστό δικό τους ταλέντο και ουσιαστικά να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Οι κατηγορίες και τα μαθήματα είναι τέσσερα τμήματα. Ξεκινώντας από τη βάση του Ευρωπαϊκού Θεάτρου, που πιστεύεται και όντως είναι το κλασικό ελληνικό αρχαίο δράμα και ο Σαίξπηρ. Το αρχαίο δράμα είναι ουσιαστικά η καθημερινή ζωή μας, εξαιρετικά μοντέρνο και επίκαιρο και ο Σαίξπηρ, που ενισχύει και καλύπτει τον ανθρωπισμό.

Στη μουσική λένε πως αν κάποιος μπορεί να παίξει Μπαχ, τότε μπορεί να παίξει τα πάντα! Στο θέατρο αν κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τη δραματική ποίηση του Σαίξπηρ και τα μηνύματα, τον ανθρωπισμό που κρύβει μέσα σε αυτά, καθώς και να ερμηνεύσει αρχαίο δράμα τότε είναι ένας ολοκληρωμένος ηθοποιός!»

Κλείνοντας εξήγησε πως επιθυμία των διοργανωτών ήταν το πρώτο θερινό σχολείο να έχει διεθνή χαρακτήρα. Εφόσον θεσμοθετηθεί στόχος για το μέλλον είναι «μεγαλώσει» και να ανοιχθεί στην κοινωνία της Καλαμάτας σχολιάζοντας σχετικά «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν υστερεί σε κάτι η Καλαμάτα, βρίσκεται πολύ κοντά σε όλα, αναπτύσσεται συνεχώς.» Στο μέλλον ίσως υπάρξουν μαθήματα με περισσότερο τοπικό χαρακτήρα και εφόσον δεν υπάρξουν Έλληνες καθηγητές θα χρησιμοποιηθεί μετάφραση. Κλείνοντας τόνισε τη μεγάλη συμβολή των μελών του Συλλόγου Αποφοίτων Μαρία Κάλλας.

Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται τα σωστά εργαλεία για να εξελίξουν τα ταλέντα τους. Στο Διεθνές Σχολείο Θεάτρου δυο εξαίρετες επαγγελματίες που βρίσκονται στην Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου Λονδίνου, οι Gabriel Moletta (κίνηση) και Adrian Thomas (φωνή). Μοναδική Ελληνίδα καθηγήτρια είναι η Αργυρώ Χιώτη, η οποία θα διδάξει το μάθημα Κλασικού Θεάτρου, σε μια συνεργασία που προέκυψε ύστερα από πρόταση του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας.

Τα μαθήματα θα διαρκέσουν 3 εβδομάδες αρχής γενομένης από την Δευτέρα 19 Αυγούστου έως και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες παρακολούθησης είναι τις καθημερινές 9 με 4 και κάθε Σάββατο 9 με 1 και ως τόπος διδασκαλίας ορίστηκε για τις 24 Αυγούστου το ΔΗΠΕΘΕΚ, για τις 31 Αυγούστου το Κάστρο Καλαμάτας και τέλος, για τις 7 Σεπτεμβρίου η Αρχαία Μεσσήνη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site της διοργάνωσης kalamatadrama.com.

Ιωάννα Κοκκώνη
Share.