fbpx

To 3o μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Αλ. Χαρίτση στη Φωνή: Πώς μπορεί η Μεσσηνία να φύγει μπροστά!

0

ΣΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ, κυρίως, ζητήματα αναφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, στην «εφ’ όλης της ύλης» αποκλειστική συνέντευξή του στη «ΦΩΝΗ».

Ποιες, λοιπόν, είναι οι προοπτικές της Μεσσηνίας, στη μεταμνημονιακή εποχή, και πώς μπορεί να φύγει μπροστά αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα  και το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό της;

Ο Μεσσήνιος υπουργός δίνει απαντήσεις σ’ όλα αυτά, παρ’ ότι πεισμόνως αρνήθηκε ή μίλησε με τη σιωπή του για το δικό του ρόλο σ’ όλα όσα «έρχονται στη Μεσσηνία!

ΟΣΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ…

  • Ο υπουργός κλείνει τη φράση του με αποφασιστικότητα και λέω εδώ θα προλάβω επιτέλους, να του απευθυνθώ στο τρίτο ενικό όπως έκανε ο Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω». Πώς εισπράττει ο Αλέξης Χαρίτσης τη γενική αναγνώριση της προσφοράς του στον γενέθλιο τόπο;

Χαμογελάει αινιγματικά…

  • Συνεχίζω: Κύριε υπουργέ σας βλέπουμε συχνά -πυκνά στη Μεσσηνία με ενεργό πολιτικό ρόλο. Ήσασταν υποψήφιος βουλευτής, οπότε να εικάσουμε ότι αυτό θα επαναληφθεί και στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές; 

Ξαναχαμογελάει σαν να μη θέλει να απαντήσει…

  • Ξανασυνεχίζω: Θεωρείτε τον εαυτό σας πολιτικό;

“Τί τα θες τώρα αυτά ρε παιδάκι μου”… (τρανταχτά γέλια εκατέρωθεν!)

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΕ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ – ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ…

  • Κύριε υπουργέ ακούμε για το αεροδρόμιο και το λιμάνι Καλαμάτας ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν και να αξιοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και είναι εφικτή η ανάπτυξή τους ή αυτό αποτελεί απλώς ευσεβείς πόθους πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, απλά για να βρισκόμαστε σε κουβέντα; Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο και επενδυτικό ενδιαφέρον;

«Ειδικά για το αεροδρόμιο υπάρχει πολύ σοβαρό ενδιαφέρον γιατί μιλάμε για ένα από τα πλέον ανερχόμενα αεροδρόμια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Το ενδιαφέρον είναι πολύ έντονο και ζωηρό. Δική μου άποψη είναι, και την έχω εκφράσει και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σε τοπικό και σε κυβερνητικό επίπεδο, ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτοτελώς, ξεχωριστά από οποιοδήποτε άλλο σχεδιασμό γίνει για τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας γιατί έχει τις προϋποθέσεις να αξιοποιηθεί μ’ αυτό τον τρόπο.

Και θα έλεγα ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το momentum το οποίο έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή γύρω από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Μη θεωρούμε δεδομένο ότι αυτό θα υπάρχει εσαεί. Τώρα είναι ο χρόνος, τώρα είναι η ευκαιρία και οι συζητήσεις που κάνουμε εδώ και στο υπουργείο Οικονομίας και με τα συναρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς είναι ακριβώς το πώς θα διαμορφωθεί ένα τέτοιο σχήμα χωρίς να αποκλείουμε καμμία λύση.

Το βασικό είναι να γίνουν εκείνες οι επενδύσεις τις οποίες χρειάζεται το αεροδρόμιο για να μπορέσει πραγματικά να απογειωθεί. Γιατί είναι σε τέτοια φάση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Από εκεί και πέρα και για τα ζητήματα του λιμανιού προσωπικά δεν καταλαβαίνω -για να είμαι και ειλικρινής καθώς δεν έχω άμεση αρμοδιότητα στο θέμα δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα- δεν καταλαβαίνω λοιπόν αυτά τα διλλήματα τα οποία τίθενται μεταξύ εμπορικού ή τουριστικού λιμανιού στην Καλαμάτα.

Νομίζω ότι αυτά είναι διλήμματα άνευ ουσίας. Το λιμάνι της Καλαμάτας έχεις τις προϋποθέσεις να είναι και τουριστικό και εμπορικό και σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δούμε τις δυνατότητες επενδύσεων σε αυτό.

Όλα τ’ άλλα νομίζω ότι είναι λύσεις -ημίμετρα τα οποία δεν εξυπηρετούν μια περιοχή η οποία και με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και λόγω της σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης που έχει τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή».

  • Έχετε πολλές φορές μιλήσει για τα μεγάλα έργα στη Μεσσηνία, όπως και ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου. Ωστόσο βλέπουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσκολίες για τους οδικούς άξονες Πάτρα –Πύργος, Τσακώνα -Καλό Νερό και Καλαμάτα –Ριζόμυλος-Πύλος. Έχουν διασφαλιστεί οι πόροι για τη χρηματοδότησή τους; 

«Οι πόροι έχουν διασφαλιστεί και για τα δύο έργα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, αυτό είναι το όλο έργο, όπως επίσης και το Καλό Νερό – Τσακώνα, ένα έργο επίσης πολύ σημαντικό, το οποίο κακώς αφαιρέθηκε από τον αρχικό σχεδιασμό της Ολυμπίας Οδού.

Και για τα δύο έργα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα χρηματοδοτήσει. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελετητικής και αδειοδοτικής δουλειάς η οποία γίνεται από τα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ευρωπαϊκή τράπεζα για τη χρηματοδότηση αυτών των πολύ σημαντικών έργων για την περιοχή μας».

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το μεταπτυχιακό σας ήταν πάνω στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πώς βλέπετε τη χώρα μας σε αυτόν τον τομέα; Δεν είμαστε λίγο πίσω σε σχέση με αυτά που θα μπορούσαν να έχουν γίνει;

«Ε τώρα δε θέλω να «πλακωθώ» με τον Σταθάκη. Είναι φίλος μου τον αγαπώ τον Γιώργο», μου λέει γελώντας. «Ε, πείτε κάτι ως ειδικός…», του λέω κι εγώ με τον τρόμο ότι πάλι θα ξεγλιστρήσει και δε θα μου απαντήσει…

«Θα απαντήσω γιατί πράγματι είναι ένας κλάδος ο οποίος μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ και…», εκεί μόλις κατάλαβα ότι θα απαντήσει πήρα λίγο θάρρος και τον διέκοψα λέγοντας «γιατί ξέρετε έκανα το μεταπτυχιακό μου στην Ολλανδία και έβγαιναν ανεμογεννήτριες σχεδόν από παντού…», «Ε, μα κι αυτοί οι Ολλανδοί το έχουν παρακάνει, χαλάνε την πιάτσα…», μου απάντησε πληρωμένα και σκάσαμε στα γέλια!

«Θα σου πω το εξής, επειδή πράγματι και λόγω επαγγελματικής ιδιότητας είναι ένας κλάδος ο οποίος μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ, κατ’ αρχάς δε μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόνο.

Ο συνολικός κλάδος αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι επίσης μία πάρα πολύ σημαντική πτυχή αυτής της προσπάθειας. Η χώρα μας έχει τεράστιο δυναμικό και έχουν γίνει προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να μπει μία τάξη σ΄ ένα άναρχο τοπίο.

Υπενθυμίζω ότι υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια μία φούσκα η οποία έσκασε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά… Έχει μπει πλέον μία τάξη. Το τελευταίο διάστημα εγκρίθηκαν και πολύ σημαντικές επενδύσεις σ’ αυτούς τους κλάδους. Προσωπικά το συνδέω για ακόμα μία φορά με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Εκεί έχουμε δώσει και πολύ σημαντικά κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και στις κατοικίες, το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», το οποίο ξεκίνησε πλέον να υλοποιείται ( https://exoikonomisi.ypen.gr/) αλλά και στις επιχειρήσεις και στις μεταφορές που εκεί υπάρχει επίσης πολύ μεγάλο περιθώριο.

Υπενθυμίζω την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση του υπουργείου Ενέργειας πριν από ένα χρόνο, τις ενεργειακές κοινότητες, τη δυνατότητα δηλαδή των ίδιων των τοπικών κοινωνιών μέσα από μεικτά σχήματα στα οποία συμμετέχουν η τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς πολιτών, επιμελητηριακοί άλλοι φορείς, για δημιουργία επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υπάρχει λοιπόν πλέον το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίησή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μιας που μου είπατε για την Ολλανδία, εκεί υπάρχουν πάρα πολλές επενδύσεις που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο από τοπικούς φορείς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε.

Όταν μιλάμε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η επένδυση στις τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα και πλέον υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για να το κάνουμε αυτό πράξη».

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • Μέσω του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού εξασφαλίστηκε με καθοριστική τη δική σας συμβολή, η τρίτη χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο πήρε μία τεράστια ανάσα. Ποιες βλέπετε ότι μπορεί να είναι οι προοπτικές για το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας; Ένα  σημαντικό και μεγάλο έργο, που όμως λειτουργεί γύρω στις επτά με δέκα μέρες το χρόνο…

«Φέτος κάνουμε πράξη κάτι το οποίο το συζητάγαμε εδώ και 3 χρόνια αλλά μόνο φέτος καταφέραμε να γίνει πράξη. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για το Φεστιβάλ Χορού σε τριετή βάση. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά του Φεστιβάλ και νομίζω ότι είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για πολλούς λόγους».

  • Είναι μια τεράστια ανάσα για το Φεστιβάλ κατ’ αρχάς…

«Είναι μια ανάσα για το ίδιο το Φεστιβάλ, το οποίο θυμόμαστε όλοι πάρα πολύ καλά κι εσείς το ξέρετε πάρα πολύ καλά, κάθε χρόνο με την ψυχή στο στόμα, με τη θηλιά στο λαιμό αν θα γίνει ή δε θα γίνει μέχρι την τελευταία στιγμή και αυτό είχε επιπτώσεις και στην ποιότητα του Φεστιβάλ όταν είσαι μέχρι τελευταία στιγμή επί ξύλου κρεμάμενος.

Η τριετής χρηματοδότηση δίνει τη δυνατότητα πλέον στο Φεστιβάλ αλλά και στους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται με αυτό, τον Δήμο της Καλαμάτας αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού να γίνει ένας πιο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός της διοργάνωσης.

Δε θα πηγαίνουμε με την ψυχή στο στόμα, άρα μπορούν να γίνουν και πιο σοβαρές συνεργασίες και με διεθνείς φορείς και με ομάδες από το εξωτερικό σε μια πιο μόνιμη βάση αφού υπάρχει η χρηματοδότηση και βεβαίως αυτό ανοίγει και το θέμα και με πιο σοβαρούς όρους τί κάνουμε και με το Μέγαρο Χορού.

Το Μέγαρο Χορού είναι μία πάρα πολύ σημαντική επένδυση – παρακαταθήκη για την πόλη της Καλαμάτας και όχι μόνο για την Καλαμάτα αλλά και για όλη την περιοχή, θα έλεγα για όλη την Πελοπόννησο συνολικά.

Μέσα και από αυτή τη χρηματοδότηση -αλλά εδώ είμαστε να συζητήσουμε και άλλες προτάσεις που μπορούν να υπάρχουν από τους τοπικούς φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού- μπορούμε να ξεκινήσουμε ν’ ανοίξουμε τη συζήτηση για μία πιο συνολική αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού στολιδιού της πόλης.

Δεν μπορεί βεβαίως το Μέγαρο Χορού να χρησιμοποιείται μόνο μια βδομάδα ή δέκα μέρες το χρόνο. Υπάρχουν πλέον οι χρηματοδοτικές δυνατότητες για να μπορέσουμε να έχουμε μία πλήρη αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου».

ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ…

Είναι η ώρα να φεύγω. Έχω καταλάβει ότι δεν πρόκειται να με διώξει ο ίδιος ο υπουργός, από ευγένεια, οπότε κάνω μία τελευταία ερώτηση και κλείνω τον υπολογιστή για να τον αποδεσμεύσω…

  • Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα πολλοί υποψήφιοι των κομμάτων που δεν εκλέγονται να αξιοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση και πολλές φορές σε άσχετες θέσεις. Η δική σας περίπτωση αναμφισβήτητα αποτελεί εξαίρεση και ευχάριστη έκπληξη. Μάλιστα η δουλειά σας ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έτυχε γενικής αναγνώρισης και εδώ και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την υπουργοποίησή σας. Αισθάνεστε δικαιωμένος και πώς αξιολογείτε εσείς τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα;

«Δε θα ήθελα να μιλήσω για εμένα. Θα μιλήσω όμως για το πολιτικό σύστημα μιας και ρωτήσατε. Νομίζω ότι πέραν όλων των άλλων η έξοδος από το μνημόνιο πρέπει να μας κάνει όλους να ξαναδούμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Και η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες που πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν. Πρωτοβουλίες σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η χώρα χρειάζεται θεσμική θωράκιση. Οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να λειτουργήσουν πλέον μετά από όλη αυτή τη μακρά περίοδο που πέραν των άλλων θα έλεγα ότι περιόρισε και ενδεχομένως ταπείνωσε και το αίσθημα αυτοεκτίμησης των ίδιων των Ελλήνων πολιτών, όλη αυτή τη μνημονιακή περίοδο.

Το γεγονός ότι εκχωρήθηκε μέρος της εθνικής κυριαρχίας και της δυνατότητάς μας να διαχειριζόμαστε μόνοι τα πράγματα. Μετά το μνημόνιο έχουμε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας αλλά έχουμε πλέον και περισσότερες ευθύνες, άρα και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναλάβει αυτές τις ευθύνες και σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού να υπάρξει ανανέωση.

Όταν λέμε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα παλιά αυτό δεν αφορά μόνο τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και μας οδήγησαν σ’ αυτή την κρίση. Δεν αφορά μόνο λογικές διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος που πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία. Αφορά και ένα πολιτικό προσωπικό που απέδειξε ότι ήταν ανίκανο να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.

Με αυτή την έννοια και η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι βασικό ζητούμενο της ίδιας της κοινωνίας. Αλήθεια το πιστεύω αυτό δεν το λέω έτσι.

Να το πω και αλλιώς. Είναι μια χρυσή ευκαιρία η έξοδος από το μνημόνιο να ξαναδούμε όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το οποίο κακά τα ψέματα έχει ξεπεράσει μάλλον ήδη κατά πολύ τα όριά του με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα.

Άρα και ζητήματα όπως η απλή αναλογική που συζητάγαμε προηγουμένως και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα. Να δώσουν την ευκαιρία σε νέες δυνάμεις πιο δημιουργικές, πιο παραγωγικές της ελληνικής κοινωνίας οι οποίες δεν είχαν φωνή μέχρι σήμερα να μπουν σε όλη αυτή την προσπάθεια».

  • Το θέμα είναι αν θα μπορέσουν να συνεργαστούν όλες αυτές οι δυνάμεις εκεί μέσα… (του λέω δείχνοντας τη Βουλή των Ελλήνων που δεσπόζει έξω από το παράθυρο του γραφείου του)

«Θα δούμε! Το μέλλον διαρκεί πολύ, που έλεγε και ο Αλτουσέρ»!

 

Πάλι με κατατρόπωσε. Κλείνοντας με τον Αλτουσέρ λοιπόν, ας ελπίσουμε ότι ο δρόμος που έχουμε για να φτάσουμε στο… μέλλον δε θα διαρκέσει πολύ! Να ευχαριστήσουμε τον υπουργό για την καλή του διάθεση και τη γενναιόδωρη προσφορά του χρόνου του.

Για τα γενέθλιά του που είναι σε λίγες μέρες μάλλον δε χρειάζεται να του ευχηθούμε τίποτα καθώς έχω την εντύπωση ότι το καλύτερο δώρο για εκείνον θα είναι η έξοδος από το μνημόνιο, που τόσο συχνά… μνημόνευσε με μεγάλη δόση περηφάνειας. Αν και θα πρέπει να περιμένει μερικές μέρες για να το λάβει.

Και ας μη μας απάντησε ποια είναι η βαθύτερη επιθυμία του για το πολιτικό του μέλλον. Όλο και σε κάποιο θέατρο θα τον συναντήσω προεκλογικά, να διαβάζει αμέριμνος το πρόγραμμα της παράστασης…!

 

 

Share.